DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 04 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14068

Название: Slaughter and meat quality of broiler turkeys using different light programmes during growing
Другие названия: Забійні та м'ясні якості індичат-бройлерів за різних світлових програм під час вирощування
Авторы: Prylipko, T.
Приліпко, Т. М.
Ganzyuk, T.
Ганзюк, Т. О.
Shuliar, Alina
Шуляр, Аліна Л.
Shuliar, Alona
Шуляр, Альона Л.
Omelkovych, S.
Омелькович, С. П.
Ключевые слова: breeding
розведення
light regime
світловий режим
fattening young birds
відгодівельний молодняк
protein
білок
poultry houses
пташники
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Slaughter and meat quality of broiler turkeys using different light programmes during growing / T. Prylipko, T. Ganzyuk, A. Shuliar [et al.] // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 4. – P. 33–42.
Аннотация: The issue of selecting light programmes in poultry houses is of great importance in growing broiler turkeys, as neglecting it results in the deterioration of the movement of the bird. Such a factor leads to deterioration of general health and destabilises the proper functioning of body systems. The purpose of the research was to identify the effect of different lighting methods on the slaughter and meat qualities of broiler turkeys. The following methods were used in the research: histological, anatomical, morphometric, light-optical, statistical. The research was conducted in 2022 on two groups of Big-6 cross broiler turkeys in the poultry houses of the control group and two experimental production sites No. 7 poultry enterprises of Chernivtsi Oblast. The regulation of the light programs of each poultry house was implemented using fluorescent lamps of the PSP1V2-36 type, which provide warm white colour (colour temperature 2700 K) lighting. The research results established that the most developed muscle tissue was found in turkeys grown by the method using high intensity lighting. In addition, another experimental group demonstrated results higher than the control group. In addition, the quality of the meat of different groups had specific minor differences: in the pectoral muscles of the experimental groups, a slight increase in the content of dry matter (by 0.4–0.6%), protein (by 0.3–0.4%) and a decrease in fat content (by 0.3–0.4%). The caloric content has actually not changed. The experimental groups had an advantage in the chemical composition and energy value of the meat. The results of the conducted research can be used to improve the system of growing broiler turkeys, to explore in more detail the reaction of the bird to various conditions and the impact of these conditions on the body. It will allow obtaining high-quality products faster and reduce the cost of production.
Питання підбору світлових програм у пташниках має велике значення при вирощуванні індиків-бройлерів, адже нехтування ним призводить до погіршення рухового режиму птиці. Такий фактор призводить до погіршення загального стану здоров'я та дестабілізує належне функціонування систем організму. Метою досліджень було з'ясувати вплив різних способів освітлення на забійні та м'ясні якості індичат-бройлерів. У дослідженнях використовували такі методи: гістологічні, анатомічні, морфометричні, світлооптичні, статистичні. Дослідження проводили у 2022 році на двох групах індичат-бройлерів кросу Біг-6 у пташниках контрольної групи та двох дослідних виробничих майданчиках №7 птахопідприємств Чернівецької області. Регулювання світлових програм кожного пташника здійснювали за допомогою люмінесцентних ламп типу ПСП1В2-36, які забезпечують освітлення теплого білого кольору (колірна температура 2700 К). За результатами досліджень встановлено, що найбільш розвинена м›язова тканина була у індичат, вирощених за методом з використанням високоінтенсивного освітлення. Інша експериментальна група також показала результати вищі, ніж контрольна. Якість м'яса різних груп також мала певні незначні відмінності: у грудних м'язах дослідних груп спостерігалося незначне збільшення вмісту сухої речовини (на 0,4–0,6 %), білка (на 0,3–0,4 %) та зменшення вмісту жиру (на 0,3–0,4 %). Калорійність практично не змінилася. Дослідні групи також мали перевагу за хімічним складом та енергетичною цінністю м'яса. Результати проведених досліджень можуть бути використані для удосконалення системи вирощування індичат-бройлерів, більш детального вивчення реакції птиці на різні умови утримання та впливу цих умов на організм. Це дасть можливість швидше отримувати високоякісну продукцію та знизити собівартість виробництва.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14068
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2023, т. 26, № 04

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2023_26_4_33-42.pdf895,49 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет