DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14334

Название: The effects of Mospilan and Aktara insecticides in the feed on egg production and meat quality of laying hens
Другие названия: Вплив інсектицидів Моспілан та Актара на корм на несучість та якість м'яса курей-несучок
Авторы: Dukhnytskyi, V.
Духницький, В. Б.
Bazaka, G.
Базака, Г. Я.
Sokolyuk, V.
Соколюк, В. М.
Boiko, P.
Бойко, П. К.
Ligomina, I.
Лігоміна, І. П.
Ключевые слова: chicken meat quality
якість курячого м'яса
egg productivity
продуктивність яєць
insecticides Mospilan and Actara
інсектициди Моспілан та Актара
laying hens
кури-несучки
neonicotinoids
неонікотиноїди
Дата публикации: 2019
Издатель: Scienceline
Библиографическое описание: The effects of Mospilan and Aktara insecticides in the feed on egg production and meat quality of laying hens / V. Dukhnytskyi, G. Bazaka, V. Sokolyuk [et al.] // Journal of World's Poultry Research. – 2019. – Vol. 9(4). – P. 233–239.
Аннотация: The current study was aimed to investigate the effects of feeding Mospilan and Actara insecticides on egg production performance and meat quality of laying hens. Experimental research was conducted in the laboratory of the Department of Pharmacology and Toxicology of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine in 2015. The experiments were performed on five groups each consisting of seven chickens. The age of the chickens at the beginning of the experiment was 150 days. The birds were fed the granulated compound feed. In M1 and M2 groups, Mospilan at doses of 65 mg/kg and 32.5 mg/kg of body weight were added to the feed, respectively. In A1 and A2 groups, Actara at doses of 360 mg/kg and 180 mg/kg of body weight were added to the feed, respectively. Chickens of the control group were fed without the addition of insecticides to the feed. The feeding period lasted 30 days and finally, egg production performance, meat quality, and gross pathological changes were evaluated. Egg production rate in M1 and M2 groups in comparison to the control group decreased by 78.4 and 29.7%, respectively. Egg production rate in A1 and A2 groups reduced by 89.2% and 48.7% compared to the control group, respectively. Chickens in groups of receiving insecticides had pale skin and enlarged heart, also showed spot hemorrhages in mucous membranes of the glandular stomach and intestine, color heterogeneity of the lungs, and the liver was dark cherry in color with hemorrhage. In addition, the relative weights of internal organs decreased by 23–36% in experimental groups. In the experimental groups, the pH of meat decreased at day 4 post-slaughter, and the meat broth with the addition of 5% copper sulfate solution was slightly cloudy with flakes. The meat of birds from the experimental groups was low toxic. Extracts from chicken meat of the experimental groups caused pathological changes, inhibition of movements and death of 13–16% of Tetrahymena pyriformis infusoria. This study demonstrated that the presence of Mospilan and Aktara in feed reduced the egg production rate, caused chronic poisoning, changed biochemical processes in chicken meat and increased its toxicity.
Поточне дослідження мало на меті дослідити вплив годівлі інсектицидами Моспілан та Актара на продуктивність виробництва яєць та якість м'яса несучок. Експериментальні дослідження були проведені в лабораторії кафедри фармакології та токсикології Національного університету біоресурсів і природокористування України в 2015 р. Експерименти проводились на п'яти групах, кожна із семи курей. Вік курей на початку експерименту становив 150 днів. Птахів годували гранульованим комбікормом. У групах М1 та М2 до корму додавали Моспілан у дозах 65 мг/кг та 32,5 мг/кг маси тіла відповідно. У групах А1 та А2 до корму додавали Актару у дозах 360 мг/кг та 180 мг/кг маси тіла відповідно. Курей контрольної групи годували без додавання в корм інсектицидів. Період годівлі тривав 30 днів і, нарешті, оцінювали продуктивність виробництва яєць, якість м'яса та грубі патологічні зміни. Швидкість виробництва яєць у групах М1 та М2 порівняно з контрольною зменшилась відповідно на 78,4 та 29,7%. Швидкість вироблення яєць у групах А1 та А2 знизилась на 89,2% та 48,7% порівняно з контрольною групою відповідно. Кури в групах, які отримували інсектициди, мали бліду шкіру та збільшене серце, також спостерігалися плямисті крововиливи в слизових оболонках залозистого шлунку та кишечника, неоднорідність кольору легенів, а печінка була темно-вишневого кольору з крововиливами. Крім того, відносна вага внутрішніх органів зменшилась на 23–36% в експериментальних групах. В експериментальних групах рН м'яса знижувався на 4-й день після забою, а м'ясний бульйон з додаванням 5% розчину мідного купоросу був злегка каламутним із пластівцями. М'ясо птахів дослідних груп було низькотоксичним. Екстракти з курячого м'яса експериментальних груп спричинили патологічні зміни, пригнічення рухів та загибель 13–16% інфузорії Tetrahymena pyriformis. Це дослідження продемонструвало, що присутність Моспілану та Актари у кормах знижує швидкість несучості, викликає хронічні отруєння, змінює біохімічні процеси в курячому м'ясі та підвищує його токсичність.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14334
ISSN: 2322-455X
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
JWPR_2019_9_4_233-239.pdf611,59 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет