DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 06 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14382

Название: Extension of the forming process in the selection of winter common wheat for productivity and quality by using the gene pool of related wheat species within the framework of food security
Другие названия: Розширення формотворчого процесу в селекції пшениці м'якої озимої на продуктивність і якість шляхом використання генофонду споріднених видів пшениць у рамках продовольчої безпеки
Авторы: Moskalets, V.
Москалець, В. В.
Knyazyuk, O.
Князюк, О. В.
Bordiug, N.
Бордюг, Н. С.
Ishchuk, O.
Іщук, О. В.
Matkovska, S.
Матковська, С. І.
Ключевые слова: Triticum aestivum L.
Triticum sphaerococcum Perc.
T. aethiopicum var. decoloratum Jakubz.
selection for productivity and quality
селекція на продуктивність і якість
interspecific hybridization
міжвидова гібридизація
new hybrid forms
нові гібридні форми
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Extension of the forming process in the selection of winter common wheat for productivity and quality by using the gene pool of related wheat species within the framework of food security / V. Moskalets, O. Knyazyuk, N. Bordiug [et al.] // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 6. – P. 43–57.
Аннотация: The formation process in the selection of winter common wheat for productivity and quality has been expanded by using the gene pool of related species. The purpose of this study was to expand the formative process in the selection of Triticum aestivum L. winter type of development with the further obtaining of genotypes with increased adaptability, plant productivity and grain quality through the use of winter common wheat with purple grain, whole grain wheat and Ethiopian wheat in hybridization. In the study, the methods of conducting the examination of plant varieties are used for carrying out phenological observations, morphological studies, evaluation of breeding material according to economic and valuable characteristics. In the creation of new forms, methods of hybridization and individual selection were used, and the TVEL method was used for pollination. The protein and gluten content were determined by infrared spectrometry. Parental components were studied and selected to expand the forming process to obtain productive grains from the main ear, thousand kernel weight, high grain quality, resistant to lodging, shedding of grain, drought-resistant and resistant to fungal pathogens, hybrid forms, specifically as a result of involvement of the source material Triticum aestivum L. and Triticum sphaerococcum Perc. in the hybridization. According to the results of the hybridization of winter common wheat and Ethiopian wheat, it was possible to obtain and breed in F4 forms with a long ear (>10–11 cm), an increased amount of grain from the main ear (>55 pcs.) and a different colour of grain from dark brown to purple, as an indicator of increased anthocyanin content and high antioxidant capacity. The practical value of this study lies in the fact that the research results expand information on the use of winter common wheat in the selection of productivity and quality of other types of wheat: Triticum sphaerococcum, T. aethiop. var. decoloratum, and the developed proposals will allow considering the use of parental components of wheat in research, help improve methods of hybridization and selection of new forms with desirable traits in the system of interspecies crossings.
Розширено формотворчий процес у селекції пшениці м'якої озимої на продуктивність і якість шляхом використання генофонду споріднених видів. Метою досліджень було розширити формотворчий процес в селекції Triticum aestivum L. озимого типу розвитку з подальшим отриманням генотипів з підвищеною адаптивністю, продуктивністю рослин і якістю зерна за рахунок використання в гібридизації пшениці м'якої озимої з фіолетовим зерном, пшениці шарозерної і пшениці ефіопської. В роботі використані методики проведення експертизи сортів рослин з проведення фенологічних спостережень, морфологічних досліджень, оцінки селекційного матеріалу за господарсько-цінними ознаками. В створенні нових форм використані методи гібридизації і індивідуального добору, щодо запилення – твел-метод. Вміст білка, клейковини визначали методом інфрачервоної спектрометрії. Вивчено і підібрано батьківські компоненти, щоб розширити формотворчий процес з отримання продуктивних за кількістю і масою зерен з головного колосу, масою 1000 зерен, високою якістю зерна, стійких до вилягання, обсипання зерна, посухостійких і резистентних до збудників грибних хвороб гібридні форми, зокрема у результаті залучення до гібридизації вихідного матеріалу Triticum aestivum L. і Triticum sphaerococcum Perc. За результатами гібридизації пшениці м'якої озимої і пшениці ефіопської вдалося отримати і добрати в F4 форми з довгим колосом (>10–11 см), підвищеною кількістю зерна з головного колоса (>55 шт.) і різним забарвленням зерна від темно-коричневого до фіолетового, як показника підвищеного вмісту антоціану та високої антиоксидантної здатності. Практична цінність роботи полягає в тому, що результати досліджень розширюють відомості про використання в селекції пшениці м'якої озимої на продуктивність і якість інших видів пшениць: Triticum sphaerococcum, Т. aethiop. var. decoloratum, а розроблені пропозиції дозволять узяти до уваги використанні в дослідженнях батьківські компоненти пшениці, покращити способи проведення гібридизації та добору нових форм з бажаними ознаками в системі міжвидових схрещувань.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14382
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2023, т. 26, № 06

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2023_26_6_43-57.pdf1,79 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет