DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14398

Название: Санітарно-гігієнічна оцінка води на прикладі однієї з тваринницьких ферм НУБіП України
Другие названия: Санитарно-гигиеническая оценка воды на примере животноводческой фермы НУБиП Украины
Sanitary and hygienic evaluation of the water on the example of one of the farms of NUB&N of Ukraine
Авторы: Соколюк, В. М.
Sokolyuk, V.
Засєкін, Д. А.
Засекин, Д. А.
Zasekin, D.
Ключевые слова: вода
water
корова
cow
якість
качество
quality
хімічний склад
химический состав
chemical composition
мікробіологія
микробиология
microbiology
Дата публикации: 2016
Издатель: Інститут ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук України; Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи
Библиографическое описание: Соколюк В. М. Санітарно-гігієнічна оцінка води на прикладі однієї з тваринницьких ферм НУБіП України / В. М. Соколюк, Д. А. Засєкін // Ветеринарна біотехнологія. – 2016. – Вип. 28. – С. 265–271.
Аннотация: Забезпечення тварин якісною водою є необхідною умовою для досягнення їх високої продуктивності. Метою роботи було визначити характеристики фізико-хімічного складу води та стан системи водопостачання в одному із господарств центрального регіону України. Проби води у господарстві відбирали із двох точок (свердловина і напувалка) восени, дослідження проводили методами паралельних проб (n=3) в акредитованих державних лабораторіях ветеринарної медицини. Хімічний склад води визначали за формулою Курлова. Було встановлено, що санітарно-технічний стан систем водопостачання на молочній фермі господарства не відповідає вимогам. Це сприяє забрудненню води, і як наслідок її якість набагато нижча в напувалках, ніж на виході із свердловини. Загальне бактеріальне забруднення води в 2,8 рази перевищувало нормативи. Виявлено підвищену концентрацію Нітрогену амонійного, вміст Арсену, Кадмію, Кобальту, Купруму, Плюмбуму, Цинку, нітратів і нітритів у воді був у межах норми.
Обеспечение животных качественной водой является необходимым условием для достижения их высокой производительности. Целью работы было определить характеристики физико-химического состава воды и состояние системы водоснабжения в одном из хозяйств центрального региона Украины. Пробы воды в хозяйстве отбирали осенью из двух точек (скважина и поилка), исследования проводили методами параллельных проб (n=3) в аккредитованных государственных лабораториях ветеринарной медицины. Химический состав воды определяли по формуле Курлова. Было установлено, что санитарно-техническое состояние систем водоснабжения на молочной ферме хозяйства не соответствует требованиям. Это способствует загрязнению воды, и как следствие ее качество гораздо ниже в поилках, чем на выходе из скважины. Общее бактериальное загрязнение воды в 2,8 раза превышало нормативы. Выявлено повышенную концентрацию азота аммонийного, содержание Мышьяка, Кадмия, Кобальта, Меди, Свинца, Цинка, нитратов и нитритов в воде был в пределах нормы.
Introduction. Ensuring quality of waterfor animals is a prerequisite for achieving their performance. Council Directive 98/58 EC supplements the requirements of the Convention in 1978 points to the fact that all animals must have access to adequate water sources or be able to meet fluid requirements by other means: feeding and watering should be organized in order to reduce the harmful effects of possible contamination of food and water. The requirements for the water has to be scientifically justified, meet environmental and physiological requirements of the animal species, contribute to reduction of stress, reduce morbidity and improve the performance of productive animals. The water used in livestock must meet certain requirements. In Ukraine the requirements are equated to the DSANPIN 2.2.4-177-10 terms «Hygienic requirements for drinking water intended for human consumption». The goal of this work was to determine the characteristics of physical and chemical composition of the water and the water supply system on one of the dairy farms of Central region of Ukraine. Materials and methods. Samples of water were taken during the fall season from the two points on the farm (well and drinking points), the study conducted by methods of parallel samplings (n=3) in accredited state laboratories of veterinary medicine. The chemical composition of water was determined by the Kurlov formula. Results of research and discussions. It was found that the sanitary condition of water supply on the dairy farm did not meet the requirements, contributing to water pollution. As a result the water quality is much lower in drinking points than in the originalwells. In terms of the turbidity of the water does not meet standards. The color indicator of water exceeded the recommended value. Common bacterial contamination of water was in 2.8 times higher than the standards. The regularities in the dynamics of spatial changes of microbiological water quality showed marked increase in water contamination by microorganisms on the drinking points comparative to the water from wells (spatial aspect). Conclusions and prospects for future research. There was found the increased concentration of ammonia nitrogen. Nitrate and nitrite level in the water were within permissible limits. There were found small concentrations of Arsenic, Cadmium, Cobalt, Copper, Lead, Zinc, corresponding to acceptable levels in water samples taken from the investigated farm. Mercury content was between 0.3 and 0.4 mg/dm3 for BPC – 0.5. There was determined a high content of Manganese and Iron in water samples from the farm, which exceeded the permissible concentration in 5 times. We believe that a promising area of future research should study the sanitary water features that ensure appropriate animal health and the quality of products received from them.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14398
ISSN: 2306-9961
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
VB_2016_28_265-271.pdf210,28 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет