DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 07 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14409

Название: Mastitis prevention and control: Integration of microbiological and management approaches
Другие названия: Профілактика та контроль маститу: інтеграція мікробіологічних та управлінських підходів
Авторы: Shevchenko, M.
Шевченко, М. В.
Andriichuk, A.
Андрійчук, А. В.
Goncharenko, V.
Гончаренко, В. П.
Dovhal, O.
Довгаль, О. В.
Ключевые слова: sanitary mastitis
санітарний мастит
infectious mastitis
інфекційний мастит
mastitis risk
ризик маститу
risk analysis
аналіз ризику
post-milking dipping
дипінги після доїння
mastitis pathogens
збудники маститу
milk quality improvement
поліпшення якості молока
Streptococcus spp.
Staphylococcus spp.
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Mastitis prevention and control: Integration of microbiological and management approaches / M. Shevchenko, A. Andriichuk, V. Goncharenko, O. Dovhal // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 7. – P. 19–33.
Аннотация: Mastitis is a common cause of reduced dairy productivity in cows and poor milk quality. This paper considers a set of approaches based on microbiological studies and risk analysis aimed at reducing the number of cows with mastitis and improving milk quality. The study is aimed at examining microbial agents isolated from the milk of sick cows and means of ensuring udder health, and identifying the main dangers that arise due to errors in the implementation of mastitis prevention measures. The study included microbiological tests of milk, wipes and udder dipping using chromogenic media. For a qualitative risk assessment, a survey of consulting managers and veterinarians was conducted. The paper presents the results of microbiological tests of 115 samples of milk, 45 reusable napkins, and 111 samples of udder dips using conventional and chromogenic media. The most common microorganisms in milk samples were Streptococcus spp. 34.4% (S. agalactiae and S. disgalactiae), Staphylococcus aureus 31.1%, and Escherichia coli 28.9%. Staphylococcus aureus and Streptococcus spp. it is associated with infectious mastitis, and Escherichia coli – with sanitary mastitis. To reduce the incidence of mastitis, it is important to apply targeted measures aimed at various categories of pathogens. Udder wipes were contaminated with pathogens associated with the development of mastitis. The use of laundry detergent containing bactericidal components is crucial to minimise contamination of reusable udder wipes. Among the dips under study, 40.6% of the samples had a complete bactericidal effect, and 9.9% had no bactericidal effect. 3 factors of high risk of environmental mastitis and 6 factors of sanitary mastitis were identified. The results of the studies were tested on two dairy farms. Correction of high-risk risk factors led to an increase in the quality of milk in terms of somatic cells and the number of bacteria. The results obtained can be useful for improving the system of prevention and optimisation of mastitis treatment on dairy farms.
Мастити – це часта причина зменшення продуктивності корів та погіршення якості молока. У цій роботі розглянутий комплекс підходів, що базуються на мікробіологічних дослідженнях та ризик-аналізі, направлених на зменшення кількості хворих на мастит корів та поліпшення якості молока. Дослідження спрямоване на вивчення мікробних агентів ізольованих з молока хворих корів та засобів забезпечення здоров'я вимені і встановлення основні небезпеки, що виникають через помилки в провадженні заходів профілактики маститів. В дослідженні були застосовані мікробіологічні дослідження молока, серветок для обробки вимені та дипінгів з використанням хромогенних середовищ. Для якісної оцінки ризику було проведене опитування менеджерів-консультантів та ветеринарних лікарів. У дослідженні представлено результати мікробіологічних досліджень 115 зразків молока, 45 багаторазових серветок та 111 зразків дипінгів із застосуванням звичайних та хромогенних середовищ. Найпоширенішими мікроорганізмами в зразках молока були Streptococcus spp. 34,4 % (S. agalactiae та S. disgalactiae), Staphylococcus aureus 31,1 %, та Escherichia coli 28,9 %. Staphylococcus aureus та Streptococcus spp. асоціюється з інфекційним маститом, а Escherichia coli – з санітарним маститом. Для зниження захворюваності на мастит важливо застосовувати цілеспрямовані заходи, направлені на різні категорії збудників. Серветки для обтирання вимені були контаміновані збудниками асоційованими з розвитком маститу. Використання прального порошку, що містить бактерицидні компоненти, має вирішальне значення для мінімізації забруднення багаторазових серветок для вимені. Серед досліджених занурень дипінгів 40,6 % зразків мали повний бактерицидний ефект, а 9,9 % не мали бактерицидного ефекту. Встановлено 3 чинники високого ступеня ризику виникнення екологічного маститу та 6 чинників виникнення санітарного маститу. Результати досліджень були апробовані на двох молочних фермах. Виправлення ризик-факторів високого рівня небезпеки привело до підвищення якості молока за показниками соматичних клітин та кількості бактерій. Отримані результати можуть бути корисні для удосконалення системи профілактики та оптимізації лікування маститів на молочних фермах.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14409
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2023, т. 26, № 07

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2023_26_7_19-33.pdf1,64 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет