DSpace User Registration
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 08 >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14424

Название: Amaranth yield depending on the sowing rate
Другие названия: Урожайність амаранту залежно від норми висіву
Авторы: Tyrus, M.
Тирусь, М. Л.
Lykhochvor, V.
Лихочвор, В. В.
Dudar, I.
Дудар, І. Ф.
Stefaniuk, S.
Стефанюк, С. В.
Andrushko, O.
Андрушко, О. М.
Ключевые слова: amaranth
амарант
sowing rate
норма висіву
crop structure
структура посівів
productivity
продуктивність
Issue Date: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Amaranth yield depending on the sowing rate / M. Tyrus, V. Lykhochvor, I. Dudar [et al.] // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 8. – P. 33–41.
Аннотация: The main value of amaranth lies in its ability to accumulate a large amount of protein in its seeds and leaves. With a seed protein content of 15–18%, amaranth surpasses wheat (12–14%), rice (7–10%), maize (9–10%), and other grain crops. The purpose of this study was to establish the optimal seed sowing rates for amaranth under the conditions of the Western Ukrainian Forest-Steppe zone. The study employed general scientific methods such as analysis, synthesis, experimentation, description, observation, and comparison, as well as field methods like phenological observations and record-keeping, along with statistical and correlation-regression analyses for data processing. The sowing rates of the variety Kharkivskyi 1 were investigated under conditions of sufficient moisture on dark-grey forest soil. It was found that the field germination varied with different sowing rates. At a sowing rate of 0.2 million seeds/ha, the field uniformity was 70%, but it decreased to 60% at a sowing rate of 1.2 million seeds/ ha, representing a 10% decrease. Higher sowing rates resulted in greater plant density. In the seedling stage, there were 14 plants per 0.2 million seeds/ha sowing rate, while at 1.2 million seeds/ha, the number of plants increased to 72/m². Plant survival during the vegetation period sharply decreased with increased planting density, from 86% at a sowing rate of 0.2 million seeds/ha to 45% at a sowing rate of 1.2 million seeds/ha. Therefore, before harvesting, the plant density was adjusted to 12–32 plants/m². The best combination of the main elements of the structure was found to be 21 plants/m² and 26 plants/m², with a grain weight per plant of 20.4g and 16.1g, respectively. The highest grain yield of amaranth variety Kharkivskyi 1 was obtained at sowing rates of 0.4 million seeds/ha and 0.6 million seeds/ha, resulting in 4.28 t/ha and 4.20 t/ha, respectively. Any increase or decrease in sowing rates led to a decrease in the yield level. The results of this study can be used for further establishment and improvement of the main elements of amaranth cultivation technology by both scientific institutions and agricultural farms.
Головною цінністю амаранту є здатність нагромаджувати у зерні і листках велику кількість білка. За вмістом у насінні білка (15–18 %) амарант перевищує пшеницю (12–14 %), рис (7–10 %), кукурудзу (9–10 %) та інші зернові культури. Метою роботи було встановлення оптимальних норм висіву насіння амаранту в умовах зони Лісостепу західного України. У дослідженні використано загальнонаукові методи (аналіз, синтез, експеримент, опис, спостереження та порівняння), польові (фенологічні спостереження та облік), а також статистичні і кореляційно-регресійні аналізи обробки даних. Було досліджено норми висіву амаранту сорту Харківський 1 в умовах достатнього зволоження на темно-сірому опідзоленому ґрунті. Встановлено, що під впливом норм висіву змінювалась польова схожість. За норми висіву 0,2 млн/га вона становила 70 %, а за висівання 1,2 млн/ га знизилась до 60 %, або на 10 %. На варіантах з вищими нормами висіву густота рослин була більшою. У фазі сходів за висіву 0,2 млн/га було 14 рослин, а за висіву 1,2 млн/га кількість рослин зросла до 72 шт/м2. Виживання рослин за вегетаційний період різко зменшувалось при загущенні посівів: з 86% за норми висіву 0,2 млн/га до 45% за висіву 1,2 млн/га. Тому перед збиранням густота рослин вирівнялась, на м2 12–32 було рослини. Оптимальним поєднанням основних елементів структури виявилось: 21 рослин/м2 та 26 рослин/м2 і маса зерна з однієї рослини 20,4 г та 16,1 г. Найвищу врожайність зерна амаранту сорту Харківський 1 одержано за норм висіву 0,4 млн/га та 0,6 млн/га – відповідно 4,28 т/га та 4,20 т/га. Збільшення чи зменшення норми висіву призводить до падіння рівня врожайності. Результати даного дослідження можуть використовуватися для подальшого встановлення та удосконалення основних елементів технології вирощування амаранту як науковими установами, так аграрними господарствами.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14424
ISSN: 2663-2144
Appears in Collections:2023, т. 26, № 08

Files in This Item:

File Description SizeFormat
SH_2023_26_8_33-41.pdf814,78 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2023 Polissia University