DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 09 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14444

Название: Triazoline compounds influence on the meat productivity of turkey carcasses
Другие названия: Вплив триазолінових сполук на м'ясну продуктивність тушок індиків
Авторы: Dubin, R.
Дубін, Р. А.
Palii, A.
Палій, А. П.
Sharandak, P.
Шарандак, П. В.
Ivleva, O.
Івлева, О. В.
Todorov, M.
Тодоров, М. І.
Ключевые слова: 1,2,4-triazole derivatives
похідні 1,2,4-тріазолу
turkeys
індики
weight gain
приріст маси
red blood cells
еритроцити
haemoglobin
гемоглобін
leukocytes
лейкоцити
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Triazoline compounds influence on the meat productivity of turkey carcasses / R. Dubin, A. Palii, P. Sharandak [et al.] // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 9. – P. 21–34.
Аннотация: The need to find effective means to improve the quality and production of meat products from poultry farming determines the relevance of the study. The introduction of drugs into the diet can increase the safety of livestock and improve the quality characteristics of poultry meat. The research aims to evaluate the impact of new 1,2,4-triazole derivatives on some blood parameters, as well as meat and slaughter qualities of poultry. The study was conducted between 2022 and 2023 at Odesa State Agrarian University. The trial was conducted to study the effect of new triazoline derivatives GKPF-109 at a dose of 0.5 ml/ bird per day on turkey performance and meat quality. The experiment was conducted on Big-6 turkeys aged 1–105 days. The following research methods were used: morphological and biochemical, organoleptic, physicochemical, and statistical. The effects of triazoline derivatives GKPF-109 on organoleptic (appearance, smell, consistency, fat condition, broth quality during meat cooking) and physicochemical studies of turkey meat for microbiological parameters were analysed and investigated following DSTU 3143:2013. The results showed that there was an increase in average daily weight by 13.1%, slaughter yield of gutted carcasses by 12.4%, semi-gutted carcasses by 12.3% and livestock preservation by 4%. An increase in the nutritional value of meat was noted due to an increase in muscle tissue protein by 7.5%, fat by 8.3%, and energy value by 4.8%. The organoleptic, bacteriological, and physicochemical parameters of turkey meat when using triazoline derivatives GKPF-109 in the diet met the requirements of DSTU 3143:2013. It was concluded that the addition of triazoline GKPF-109 derivatives to drinking water enhances haemopoiesis and has antiinflammatory and hepatoprotective effects. The assessment of the quality of broiler turkey meat and broth at the end of the experiment does not allow to assert a decrease in their aroma and taste, which indicates the absence of a negative effect of triazoline derivatives GKPF-109 and methods of their application on the organoleptic characteristics of meat, which should be considered when keeping turkeys.
Необхідність пошуку ефективних засобів підвищення якості та збільшення виробництва м'ясної продукції птахівництва зумовлює актуальність дослідження. Введення препаратів до раціону дозволяє підвищити збереженість поголів'я та покращити якісні характеристики м'яса птиці. Мета дослідження – оцінити вплив нових похідних 1,2,4-тріазолу на деякі показники крові, а також м'ясні та забійні якості птиці. Дослідження проводилося у 2022–2023 роках в Одеському державному аграрному університеті. Дослід проводився з метою вивчення впливу нових похідних триазолу GKPF-109 у дозі 0,5 мл/птицю на добу на продуктивність індиків та якість м'яса. Дослід проводили на індичатах кросу Біг-6 віком 1–105 днів. Використовували такі методи дослідження: морфологічні та біохімічні, органолептичні, фізико-хімічні та статистичні. Вплив похідних триазолу GKPF-109 на органолептичні (зовнішній вигляд, запах, консистенція, стан жиру, якість бульйону під час варіння м'яса) та фізико-хімічні дослідження м'яса індиків за мікробіологічними показниками було проаналізовано та досліджено згідно з ДСТУ 3143:2013. Результати показали, що відбулося збільшення середньодобових приростів на 13,1 %, забійного виходу потрошених тушок на 12,4 %, напівпотрошених тушок на 12,3 % та збереженості поголів'я на 4 %. Відмічено підвищення харчової цінності м'яса за рахунок збільшення вмісту білка в м'язовій тканині на 7,5 %, жиру на 8,3 % та енергетичної цінності на 4,8 %. Органолептичні, бактеріологічні та фізико-хімічні показники м'яса індиків за використання в раціоні похідного триазолу GKPF-109 відповідали вимогам ДСТУ 3143:2013. Зроблено висновок, що додавання похідних триазолу GKPF-109 до питної води посилює гемопоез, має протизапальну та гепатопротекторну дію. Оцінка якості м'яса та бульйону індичат-бройлерів наприкінці досліду не дозволяє стверджувати про зниження їх аромату та смаку, що свідчить про відсутність негативного впливу похідних триазолу GKPF-109 та способів їх застосування на органолептичні показники м'яса, що слід враховувати при утриманні індиків.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14444
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2023, т. 26, № 09

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2023_26_9_21-34.pdf882,31 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет