DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 09 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14448

Название: Aquaculture indicators of young Cherax Quadricarinatus under various feeding plans
Другие названия: Показники аквакультури молоді Cherax Quadricarinatus за різних схем годівлі
Авторы: Zharchynska, V.
Жарчинська, В. С.
Hrynevych, N.
Гриневич, Н. Є.
Ключевые слова: Ancistrus menu
aquaculture
аквакультура
Decapoda food
корм Decapoda
length gain
приріст довжини
survival
виживання
weight
маса
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Zharchynska V. Aquaculture indicators of young Cherax Quadricarinatus under various feeding plans / V. Zharchynska, N. Hrynevych // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 9. – P. 61–69.
Аннотация: Aquaculture of crustaceans is one of the main sources of valuable food protein, which cannot be replaced by other animal or vegetable proteins due to its properties. The use of nutritious and balanced feeds in feeding crayfish helps to increase productivity and at the same time obtain ecologically clean and safe products. The research aims to determine the effect of feeding the developed Decapoda fodder. It has been established that feeding Decapoda food contributes to a more intense increase in the size of crayfish. In particular, the increase in length was 1.1±0.1 cm for the period from 90 to 120 days of cultivation and 1.2±0.1 cm for the period from 120 to 150 days. When using Decapoda food, the increase in length of crayfish during the first month of rearing was 1.8 times greater than that of crayfish fed Ancistrus menu. In the growing period from 120 to 150 days, the increase in the length of crayfish in the experimental group was 2.0 times greater, compared with crayfish in the control group for the same period. When crayfish were fed with Decapoda, the intensity of body weight gain was, on average, 1.4 times stronger, compared to control group crabs. At the same time, the survival rate in this group was 74%, which is a 20% higher number of live specimens compared to the control group of crayfish. The results of the study can be used in the development of a technological scheme for the reproduction and cultivation of crayfish.
Аквакультура ракоподібних є одним з основних джерел цінного харчового білка, який за своїми властивостями не може бути замінений іншими білками тваринного або рослинного походження. Використання поживних та збалансованих кормів у годівлі раків сприяє підвищенню продуктивності та отриманню екологічно чистої та безпечної продукції. Метою дослідження є визначення ефекту від згодовування розробленого комбікорму для декаподів. Встановлено, що згодовування корму Decapoda сприяє більш інтенсивному збільшенню розмірів раків. Зокрема, приріст довжини становив 1,1±0,1 см за період з 90 по 120 добу вирощування та 1,2±0,1 см за період з 120 по 150 добу. При використанні корму Decapoda приріст довжини рачків протягом першого місяця вирощування був у 1,8 рази більшим, ніж у рачків, яких годували кормом Ancistrus menu. У період вирощування від 120 до 150 днів приріст довжини раків у дослідній групі був у 2,0 рази більшим, порівняно з раками контрольної групи за той самий період. При згодовуванні ракам Декаподи інтенсивність приросту маси тіла була в середньому в 1,4 рази вищою, порівняно з крабами контрольної групи. При цьому виживання в цій групі становило 74 %, що на 20 % перевищує кількість живих особин порівняно з контрольною групою раків. Результати дослідження можуть бути використані при розробці технологічної схеми відтворення та вирощування раків.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14448
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2023, т. 26, № 09

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2023_26_9_61-69.pdf1,27 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет