|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 10 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14517
|
Название: | Morpho-physiological characteristics of plants and biochemical parameters of rowan berries, common rowan, and domestic rowan grown in the conditions of the Northern Forest-Steppe of Ukraine |
Другие названия: | Морфо-фізіологічні особливості рослин та біохімічні параметри плодів горобини скандинавської, горобини звичайної і горобини домашньої, вирощених в умовах Північного Лісостепу України |
Авторы: | Moskalets, V. Москалець, В. В. Hulko, B. Гулько, Б. І. Rozhko, I. Рожко, І. С. Moroz, V. Мороз, В. В. Ivankiv, M. Іванків, М. Я. |
Ключевые слова: | Sorbus intermedia Pers. Sorbus aucuparia L. Sorbus domestica L. morphological features морфологічні ознаки physiological features of plants фізіологічні особливості рослин biochemical properties of fruits біохімічні властивості плодів |
Дата публикации: | 2023 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Morpho-physiological characteristics of plants and biochemical parameters of rowan berries, common rowan, and domestic rowan grown in the conditions of the Northern Forest-Steppe of Ukraine / V. Moskalets, B. Hulko, I. Rozhko [et al.] // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 10. – P. 78–92. |
Аннотация: | The relevance of this subject lies in the comparative evaluation of different species of rowan to increase their significance and use in the system of ornamental and fruit horticulture, in the technologies of processing plant raw materials, and in the production of products for healthy nutrition. The purpose of the study is to examine the morpho-physiological characteristics of plants and the biochemical parameters of the fruits of different species (varieties, forms) of the genus Sorbus. Based on the results of practical research, original data on the morphology and economic characteristics of representatives (varieties and forms) of Sorbus intermedia Pers., Sorbus aucuparia L., Sorbus domestica L. are presented. Biological properties of the plants and biochemical parameters of the fruits are highlighted. It is established that all studied representatives of the genus Sorbus have high winter hardiness (1.5 points according to S.Ya. Sokolova), in addition, Scandinavian rowan plants have high drought resistance (4.5 points according to S.S. Pyatnitsky) compared to common rowan plants. Phenological observations of plants of different rowan species allowed for the conditions of the Forest-Steppe of Ukraine to determine the time of onset of ontogenesis phases: development of vegetative buds, appearance of leaves, shoot growth, budding, and flowering, formation and development of ovaries, ripening and fruiting, changes in leaf colour, and leaf fall. Subphases that more accurately characterise the time of onset, peak, and end of a certain phase of development have also been identified, which is a scientific achievement for strategies in the system of ornamental and fruit horticulture. The growth intensity of varieties and forms of representatives of the Sorbus genus in height was studied, and the general condition of plants for viability is evaluated. Preparatory work on the preparation of rootstocks, the selection of scions, and grafting allowed the formation of model plants in the collection nursery and additional assessment of their growth strength, the onset and passage of individual phases of development, assessment of drought and winter hardiness, age of fruiting, and more. Biometrics and descriptions of stem, branches, vegetative and generative buds, leaves, inflorescences, and fruits are also conducted. The taste characteristics of the fruits are described in the materials of the paper. Biochemical analysis of the fruits allowed establishing their suitability for processing and the production of products for healthy nutrition. Актуальність даної теми полягає в порівняльному оцінюванні різних видів горобини для підвищення їх значимості та більшого використання системі декоративного і плодового садівництва, в технологіях переробки рослинної сировини і виготовлення продукції для здорового харчування. Головною метою дослідження було вивчити морфо-фізіологічні характеристики рослин і біохімічні параметри плодів різних видів (сортів, форм) роду Sorbus. За результатами практичних досліджень представлено оригінальні дані про морфологію й господарську характеристику представників (сортів і форм) видів Sorbus intermedia Pers., Sorbus aucuparia L., Sorbus domestica L., висвітлено біологічні властивості рослин, біохімічні параметри плодів. З'ясовано, що всі вивчені представники роду Sorbus володіють високою зимостійкістю (1,5 бали за С.Я. Соколовою), крім цього рослини горобини скандинавської мають високу посухостійкість (4,5 балів за С.С. П‘ятницьким), порівняно з рослинами горобини звичайної. Проведені фенологічні спостереження за рослинами різних видів горобини дозволили для умов Лісостепу України з'ясувати час настання фаз онтогенезу: розвитку вегетативних бруньок, появи листків, росту пагонів, бутонізації і цвітіння, утворення і розвитку зав'язей, достигання і плодів, зміни забарвлення і опадання листків, а також підфаз, які більш точніше характеризують час настання, пік і кінець певної фази розвитку, що є науковим доробком для стратегій в системі декоративного і плодового садівництва. Досліджено інтенсивність росту сортів і форм представників роду Sorbus за висотою рослин горобини, а також проведено оцінювання загального їх стану за життєздатністю. Підготовчі роботи з підготовки підщеп, добору живців і проведення щеплення дозволили сформувати в колекційному розсаднику модельні рослини та додатково оцінити їх за силою росту, настанням і проходженням окремих фаз розвитку, оцінити їх за посухо- і зимостійкістю, віком настання плодоношення та ін. Також проведено біометрію і опис стовбура, гілок, вегетативних і генеративних бруньок, листків, суцвіття і плодів. Охарактеризовано плоди за смаком, про що зазначено в матеріалах статті. Біохімічний аналіз плодів дозволив встановити їх придатність до переробки і виготовлення продуктів здорового харчування. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14517 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2023, т. 26, № 10
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|