DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2023, т. 26, № 11 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14559

Название: Growth rate, indicators of slaughter and quality of pork with the additional introduction of a chelated copper complex into the diet of pigs
Другие названия: Інтенсивність росту, показники забою та якості свинини за додаткового введення до раціону свиней хелатного комплексу міді
Авторы: Razanova, O.
Разанова, О. П.
Skoromna, O.
Скоромна, О. І.
Chudak, R.
Чудак, Р. А.
Poberezhets, Yu.
Побережець, Ю. М.
Ohorodnichuk, H.
Огороднічук, Г. М.
Ключевые слова: young pigs
молодняк свиней
live weight
жива маса
microelement additive
мікроелементна добавка
chelated copper
хелатна мідь
slaughter yield
забійний вихід
internal organ yield
вихід внутрішніх органів
meat quality
якість м'яса
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Growth rate, indicators of slaughter and quality of pork with the additional introduction of a chelated copper complex into the diet of pigs / O. Razanova, O. Skoromna, R. Chudak [et al.] // Scientific Horizons. – 2023. – Vol. 26, No. 11. – P. 9–18.
Аннотация: The efficiency of conducting industrial competitive pig breeding in Ukraine depends on the level of feeding and provision of animals with the necessary biologically active substances. Lack of mineral substances leads to a decrease in growth rates, an increase in the duration of the fattening period, excessive feed consumption, and, accordingly, an increase in the cost of pork, which determines the relevance of the chosen subject. The purpose of the study was to identify the effect of the mineral additive of the copper chelate complex on the meat productivity of hybrid pigs and the quality of pork. the following methods are used to fulfil the purpose of the study: zootechnical (live weight dynamics, determination of average daily and relative gains), biochemical (analysis of chemical composition and microelement content in muscles, indicators of pork quality: moisture content, tenderness, marbling, colour intensity), morphological (slaughter yield parameters determination), and statistical (identification of substantial differences between values). The effectiveness of the chelated copper complex with glycine on the growth intensity of pigs, slaughter parameters, chemical and microelement composition of muscles, and pork quality indicators after cold storage is investigated. It is established that the additional introduction of a chelated copper complex into the diet increased the intensity of average daily weight gain of pigs by 9.1% and relative live weight gain by 4.5 percentage points. From pigs of this group, heavier carcasses were obtained by 4.5 percentage points with a smaller fat thickness over the 6-7 thoracic vertebra by 10.6% and an internal fat mass of 7.5%, and 9.7% more internal organs. Pork was obtained from animals of the experimental group with a lower fat content by 10.0 percentage points, a higher protein content – by 3.9 percentage points, and ash – by 12.1 percentage points. The diet with a chelated copper complex increased the moisture capacity and tenderness of pork after cold ageing, and helped reduce the caloric content of meat. The concentration of minerals in muscle tissue in the experimental group was higher in terms of copper, manganese, cobalt, iron, and zinc. Based on the obtained data, the possibility of effective feeding of the copper chelate complex with glycine to fattening pigs was established.
Ефективність ведення промислового конкурентоспроможного свинарства в Україні залежить від рівня годівлі і забезпеченості тварин необхідними біологічно активними речовинами. Недостатність мінеральних речовин спричиняє зниження темпів росту, збільшення тривалості періоду відгодівлі, надмірне споживання кормів і, відповідно, підвищення вартості свинини, що зумовлює актуальність обраної теми. Метою дослідження було виявити вплив мінеральної добавки хелатного комплексу міді на м'ясну продуктивність гібридних свиней та якість свинини. Для виконання мети досліджень використані наступні методи: зоотехнічні (динаміка живої маси, визначення середньодобових і відносних приростів), біохімічні (аналіз хімічного складу та вмісту мікроелементів у м'язах, показників якості свинини: вміст вологи, ніжність, мармуровість, інтенсивність забарвлення), морфологічні (визначення показників забою), статистичні (визначення достовірної різниці між значеннями). Досліджено ефективність хелатного комплексу міді з гліцином на інтенсивність росту свиней, показники забою, хімічний та мікроелементний склад м'язів, показники якості свинини після холодної витримки. Встановлено, що додаткове введення до раціону хелатного комплексу міді підвищувало інтенсивність середньодобових приростів свиней на 9,1 % та відносного приросту живої маси на 4,5 п.п. Від свиней даної групи отримано важчі туші на 4,5 п.п. з меншою товщиною шпику над 6-7 грудним хребцем на 10,6 % та масою внутрішнього жиру на 7,5 %, а також на 9,7 % більше внутрішніх органів. Від тварин дослідної групи отримано свинину з меншим на 10,0 п.п. вмістом жиру, більшим вмістом білку – на 3,9 п.п та золи – на 12,1 п.п. Раціон з хелатним комплексом міді підвищував після холодної витримки вологоємність та ніжність свинини, сприяв зниженню калорійності м'яса. Концентрація мінеральних речовин у м'язовій тканині у дослідній групі була вищою за вмістом міді, марганцю, кобальту, заліза, цинку. На підставі отриманих даних досліджень встановлено можливість ефективного згодовування хелатного комплексу міді з гліцином свиням на відгодівлі.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14559
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2023, т. 26, № 11

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2023_26_11_09-18.pdf626,42 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет