DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 01 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15094

Название: Effectiveness of probiotics in growing broiler chicken
Другие названия: Ефективність застосування пробіотиків при вирощуванні курчат-бройлерів
Авторы: Shkromada, O.
Шкромада, О. І.
Fotina, T.
Фотіна, Т. І.
Fotina, H.
Фотіна, Г. А.
Sergeychik, T.
Сергійчик, Т. В.
Kaliuzhna, T.
Калюжна, Т. М.
Ключевые слова: antibiotic resistance
антибіотикорезистентність
B. coagulans
intestinal microflora
мікрофлора кишечника
feed conversion
конверсія корму
immunocompetent organs
імунокомпетентні органи
live weight
жива маса
preservation
збереженість
Дата публикации: 2024
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Effectiveness of probiotics in growing broiler chicken / O. Shkromada, T. Fotina, H. Fotina [et al.] // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 1. – P. 32–40.
Аннотация: Antibacterial preparations are used to prevent bacterial diseases in poultry when raising broilers but given the negative factor of their residual accumulation in meat and the acquisition of resistance by pathogens, it became necessary to find alternative means. The purpose of this study was to determine the effectiveness of various concentrations of Bacillus coagulans on the growth and development of broiler chickens. Methods employed: microbiological; physiological to determine the state of health and safety of chickens; zootechnical; pathological; statistical. The chickens in the experiment had a higher live weight at Day 35: in Group 1 – by 11%, in Group 2 – by 15.4%, and in Group 3 – by 18.4%, as opposed to the control. The average daily body weight gain of chickens in groups with B. coagulans was higher, in Group 1 – by 10.8%, in Group 2 – by 15%, and in Group 3 – by 18.3%. The preservation rate in all experimental groups, regardless of the probiotic concentration, was 100%, while in the control group – 80%. There was an increase in live weight in the following groups: Group 1 – by 11%, Group 2 – by 15.5%, Group 3 – by 19%. Feed conversion was lower in Group 1 by 5.3%, in Group 2 – by 3.4%, and in Group 3 – by 2%, compared to the control. At the end of the study, the level of Lactobacillus sp. in the intestines of chickens in Group 1 was 33.78% higher, in Group 2 – by 50%, in Group 3 – by 78.37%; a decrease in the content of Enterobacteriaceae sp. in Group 1 – by 51.48%, in Group 2 – by 65.11%, in Group 3 – by 90.67%; Staphylococcus sp. in Group 1 – by 15.04%, in Group 2 – by 35.44%, in Group 3 – by 51.47% (p≤0.05), in contrast to the control. The average bursal weight in Group 1 was 4.82% higher, in Group 2 – 30% higher, in Group 3 – 37.53% higher, and the bursal index was 15%, 25%, and 30% higher, respectively, compared to the control.
При вирощування бройлерів з метою профілактики бактеріальних хвороб птиці застосовують антибактеріальні препарати, але, враховуючи негативний фактор накопичення їх залишкової кількості у м'ясі, та набуття збудниками заразних хвороб резистентності виникла необхідність пошуку альтернативних засобів. Метою дослідження було визначити ефективність різних концентрацій Bacillus coagulans на ріст та розвиток курчат-бройлерів. Використані методи: мікробіологічний; фізіологічний для визначення стану здоров'я та збереженості курчат; зоотехнічний; патологоанатомічний; статистичний. Курчата в експерименті мали більшу живу масу на 35 добу: в групі № 1 на 11 %, в групі № 2 – на 15,4 %, в групі № 3 – на 18,4 %, на відміну від контролю. Середньодобовий приріст маси тіла курчат у групах з B. сoagulans був вище, в групі № 1 на 10,8 %, в групі № 2 – на 15 % та в групі № 3 – на 18,3 %. Збереженість у всіх дослідних групах не залежно від концентрації пробіотику, склала 100 %, в контрольній – 80 %. Відбувалось збільшення живої ваги в групах: групі № 1 – на 11 %, групі № 2 – на 15,5 %, групі № 3 – на 19 %. Конверсія корму була нижча у групі № 1 на 5,3 %, у групі № 2 – на 3,4 %, у групі № 3 – на 2 %, на відміну від контролю. По завершенню дослідження рівень Lactobacillus sp. у кишечнику курчат групі № 1 групи був вище на 33,78 %, групі № 2 – на 50 %, групі № 3 – на 78,37 %; зниження вмісту Enterobacteriaceae sp. у групі № 1 на 51,48 %, групі № 2 – на 65,11 %, у групі № 3 – на 90,67 %; Staphylococcus sp. у групі № 1 групі на 15,04 %, в групі № 2 – на 35,44 %, в групі № 3 – на 51,47 % (р≤0,05), на відміну від контролю. Середня маса бурси в групі № 1 була більша на 4,82 %, в групі № 2 – на 30 %, в групі № 3 – на 37,53 %, відповідно бурсальний індекс на 15 %, 25 %, та 30 %, порівняно з контролем.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15094
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2024, т. 27, № 01

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2024_27_1_32-40.pdf1,1 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет