|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 01 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15099
|
Название: | Organic cultivation of carrot in the right-bank Forest-Steppe of Ukraine |
Другие названия: | Органічне вирощування моркви столової в правобережному Лісостепу України |
Авторы: | Vdovenko, S. Вдовенко, С. А. Palamarchuk, I. Паламарчук, І. І. Mazur, Oleksandr Мазур, Олександр В. Mazur, Olena Мазур, Олена В. Mulyarchuk, O. Мулярчук, О. І. |
Ключевые слова: | organic technology органічна технологія variety сорт hybrid гібрид biometric parameters біометричні параметри interphase periods міжфазні періоди yield врожайність |
Дата публикации: | 2024 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Organic cultivation of carrot in the right-bank Forest-Steppe of Ukraine / S. Vdovenko, I. Palamarchuk, O. Mazur [et al.] // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 1. – P. 62–70. |
Аннотация: | The carrot (Daucus carota var. sativus L.) is one of the most widely grown vegetable crops in the world. It is characterised by prominent taste qualities and a rich chemical composition, which makes it valuable for fresh and processed consumption. Considering the population's need for high-quality, environmentally friendly products, it is vital to investigate the organic cultivation of the carrot. The purpose of this study was to investigate the organic cultivation of carrots in the right-bank Forest-Steppe of Ukraine. The following research methods were used: field, measuring and weighing, mathematical, and statistical. The paper presents findings for 2020–2022, where the growth, development, and formation of the crop under organic cultivation technology were investigated. The phenological phases and their duration, biometric parameters of carrot plants, and their yield were studied. The organic technology of growing carrots helped to reduce the interphase periods. The end of the vegetation period of carrots was observed earlier under organic cultivation technology by 2 and 3 days compared to the control variant. The height of the carrot plants was the highest in the Bolivar F1 hybrid under organic cultivation technology – 37 cm, which is 7 cm more than the control variant. The highest leafiness was observed in the studied variety and hybrid under organic cultivation technology. In the Olympus variety, the increase relative to the control was 3 pcs./ plant, in the Bolivar F1 hybrid – 2 pcs./plant. The regularity of increasing the parameters of carrot roots under organic cultivation technology was noted. The increase in the diameter and length of the root crop under organic cultivation technology was 1.0-2.0 cm and 3 cm, respectively. The largest weight of root crops was under organic cultivation technology, where the increase relative to the control variant was 5 g for the Olympus variety and 7 g for the Bolivar F1 hybrid. When using organic technology, which involves biological products, the total yield of root crops increased by 3.1 t/ha compared to the control variant. Морква столова (Daucus carota var. sativus L.) відноситься до найбільш вирощуваних овочевих культур у світі. Вона характеризується високими смаковими якостями та багатим хімічним складом, а тому є цінною для споживання у свіжому та переробленому вигляді. Враховуючи потребу населення у якісній екологічно чистій продукції важливим є вивчення органічного вирощування моркви столової. Метою дослідження було вивчення органічного вирощування моркви столової в правобережному Лісостепу України. Використовувалися такі методи дослідження: польовий, вимірювально-ваговий, математичний та статистичні. Представлено результати досліджень за 2020–2022 рр., де досліджено ріст, розвиток та формування врожаю за органічної технології вирощування. Вивчено фенологічні фази та їх тривалість, біометричні параметри рослин моркви столової та їх врожайність. Органічна технологія вирощування моркви столової сприяла скороченню міжфазних періодів. Кінець вегетації моркви столової відмічали раніше за органічної технології вирощування на 2 та 3 порівняно з контрольним варіантом. Висота рослин моркви столової найбільшою була у гібриду Болівар F1 за органічної технології вирощування – 37 см, а це більше контрольного варіанту на 7 см. Найбільшу облиствленість відмічали у досліджуваних сорту та гібриду за органічної технології вирощування. У сорту Олімпус приріст відносно контролю становив – 3 шт./рослину, у гібриду Болівар F1 – 2 шт/рослину. Відмічено закономірність збільшення параметрів коренеплодів моркви за органічної технології вирощування. Приріст діаметру та довжини коренеплоду за органічної технології вирощування склав 1,0–2,0 см та 3 см відповідно. Найбільша маса коренеплодів була за органічної технології вирощування де приріст відносно контрольного варіант склав по сорту Олімпус – 5 г, а по гібриду Болівар F1 – 7 г. За використання органічної технології, яка передбачає використання біологічних препаратів загальна урожайність коренеплодів підвищується на 3,1 т/га порівняно з контрольним варіантом. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15099 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2024, т. 27, № 01
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|