DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 01 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15142

Название: Developing dairy farming and improving product quality
Другие названия: Розвиток молочного скотарства та підвищення якості продукції
Авторы: Bal-Prylypko, L.
Баль-Прилипко, Л. В.
Berezina, L.
Березіна, Л. М.
Stepasyuk, L.
Степасюк, Л. М.
Cherednichenko, O.
Чередніченко, О. О.
Lialyk, A.
Лялик, А. Т.
Ключевые слова: milk
молоко
quality of dairy products
якість молочної продукції
international standards
міжнародні стандарти
producers
виробники
release price
ціна релізації
Дата публикации: 2024
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Developing dairy farming and improving product quality / L. Bal-Prylypko, L. Berezina, L. Stepasyuk [et al.] // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 1. – P. 140–151.
Аннотация: The need to find ways to improve the quality characteristics of milk as a basis for increasing the competitiveness of dairy products in the global market determines the relevance of the study. Ukraine's dairy industry is one of the critical ones in the agricultural sector of the economy, as it provides the country's population with vital foodstuffs. The purpose of this study was to substantiate the areas of solving organisational and economic problems of development of the dairy industry to meet the needs of the domestic market with quality dairy products and increase export potential. The study was conducted to identify the main reasons for the transformational changes that have taken place in dairy farming and to outline the promising areas for the development of this industry in the context of improving product quality. This study focused on European and national requirements for the quality of raw milk. The following methods of economic research were used in the analytical material: economic and statistical, comparative analysis, graphical, logical generalisation, systematic approach, systemic and structural analysis, calculation, and design. The study analysed the data of agricultural enterprises and households engaged in milk production in Ukraine for 2010–2022 and recalculated the purchase prices for raw milk in relation to the European quality indicators. The findings of this study showed that ensuring the competitiveness of dairy products depends on the quality of milk. It was found that it is higher in European countries, and therefore high standards for the quality of raw milk become a barrier to entry into European markets for most domestic dairy processing enterprises. Accordingly, the state's strategy should focus on increasing the production of high-quality raw milk and growing export potential by forming specialised milk production cooperatives for dairy processing enterprises. The practical significance of the obtained results is that the author's recommendations can be used by agricultural enterprises or private households in their everyday activities.
Необхідність пошуку шляхів підвищення якісних характеристик молока як основи підвищення конкурентоспроможності молочної продукції на світовому ринку зумовлює актуальність дослідження. Молочна галузь України є однією з важливих у аграрному секторі економіки, так як забезпечує населення країни життєво необхідними продуктами харчування. Мета дослідження – обґрунтувати напрями вирішення організаційно-економічних проблем розвитку молочної галузі для задоволення потреб внутрішнього ринку якісною молочною продукцією та збільшення експортного потенціалу. Дослідження проводилися з метою виявлення основних причин трансформаційних змін, які відбулися в молочному скотарстві та окреслення перспективних напрямків розвитку даної галузі в контексті підвищення якості продукції. У фокусі даного дослідження – європейські та національні вимоги до якості молоко-сировини. При роботі з аналітичним матеріалом використовувалися такі методи економічних досліджень: економіко-статистичний, порівняльного аналізу, графічний, логічного узагальнення, системного пiдходу, системно-структурного аналізу, розрахунково-конструктивний. У статті проаналізовано дані сільськогосподарських підприємств і господарств населення України, які займаються виробництвом молока за 2010–2022 роки та здійснено перерахунок закупівельних цін на молоко-сировину відносно європейських показників якості продукції. Результати проведеного дослідження свідчать, що забезпечення конкурентоспроможності продукції молочної галузі залежить від якості молока. Встановлено, що вона є вищою в європейських країнах, тому високі стандарти щодо якості молочної сировини стають бар'єром входження на європейські ринки для більшості вітчизняних молокопереробних підприємств. Відповідно, стратегія держави повинна орієнтуватися на збільшення виробництва молочної сировини високої якості та зростання експортного потенціалу шляхом формування спеціалізованих кооперативів із виробництва молока для молокопереробних підприємств. Практична значимість отриманих результатів полягає в тому, що авторські рекомендації можуть бути використані сільськогосподарськими підприємствами чи особистими господарствами населення в їхній пересічній діяльності.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15142
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2024, т. 27, № 01

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2024_27_1_140-151.pdf2,14 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет