DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 02 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15270

Название: Status and prospects of beef and veal production in Ukraine in the context of international economic integration
Другие названия: Стан і перспективи розвитку виробництва яловичини та телятини в Україні в контексті міжнародної економічної інтеграції
Авторы: Nechyporenko, O.
Нечипоренко, О. М.
Kryvenko, N.
Кривенко, Н. В.
Liudvenko, D.
Людвенко, Д. В.
Rud, V.
Рудь, В. П.
Nosenko, Yu.
Носенко, Ю. М.
Ключевые слова: production volumes
обсяги виробництва
beef
яловичина
national policy
державна політика
regional trade agreements
регіональні торговельні угоди
profitability
рентабельність
food aid
продовольча допомога
Дата публикации: 2024
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Status and prospects of beef and veal production in Ukraine in the context of international economic integration / O. Nechyporenko, N. Kryvenko, D. Liudvenko [et al.] // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 2. – P. 154–169.
Аннотация: Beef production is driven by the need to ensure the country s food security, meet the processing industry s demand for raw materials, and increase state budget revenues from exports. The purpose of this study was to highlight the status and trends of production in the world and Ukraine, to identify issues and find areas of development considering international economic integration. The methods employed were analysis, synthesis, generalisation, specification, mathematical, and graphical. The study identified the upward trend in global beef and veal production, the main producing countries and the predominant stability of their share in global volumes over the decades. It was found that higher beef production does not always allow for higher per capita volumes (e.g., in China and India). Ukraine s production and its share in global volumes are declining, although production exceeds consumption. It was found that the share of agricultural enterprises in the structure of economic entities is decreasing, and there is a direct dependence between their number and production volumes, which prevails in the Forest-Steppe zone. The largest producing regions (Kyiv, Vinnytsia, Kharkiv, Lviv) were highlighted, where priority development in the post-war period is expected. The study found the principal reasons for the decline in production, including a decrease in livestock numbers, negative profitability, and rising average consumer prices. Based on the SWOT analysis results, development prospects were identified and relevant proposals were developed. The reasons for the decrease in the number of cattle and beef were proposed to be distinguished as general, and those related to enterprises and household farms; their interdependence was emphasised. The study stressed the need for state support for producers by providing food aid to the population free of charge and by purchasing products at lower prices depending on their financial level. International economic integration was singled out as one of the key factors of increasing beef production. The study emphasised the need to consider the consumer preferences of the population of countries with which regional trade agreements have been concluded, specifically regarding the production of kosher and halal products. The findings of this study and the proposals provided can be used to develop government measures to increase beef production and increase its share in world exports.
Виробництво яловичини зумовлене необхідністю забезпечення продовольчої безпекикраїни, задоволення потреби переробної промисловості в сировині, необхідністю збільшення надходжень до державного бюджету від експорту. Мета статті полягає у висвітленні стану, тенденцій виробництва у світі та Україні, виявленні проблем та визначенні напрямків розвитку з врахуванням міжнародної економічної інтеграції. Використано методи аналізу, синтезу, узагальнення, конкретизації, математичні та графічний. В результаті досліджень визначено тенденцію до зростання виробництва яловичини та телятини у світі, основні країни продуценти та переважну сталість їх частки у світових обсягах протягом десятиліть. Виявлено, що більше виробництво яловичини не завжди дозволяє забезпечити вищі обсяги на душу населення (наприклад в Китаї та Індії). Спостерігається зменшення продукування Україною та її частки у світових обсягах, хоча виробництво перевищує фонд споживання. Визначено, що у структурі суб єктів господарювання зменшується частка сільськогосподарських підприємств та існує пряма залежність їх кількості та обсягів виробництва, яке переважає у зоні Лісостепу. Виділено області найбільші продуценти (Київську, Вінницьку, Харківську, Львівську), де передбачається першочерговий розвиток у післявоєнний період. Визначено основні причини зменшення виробництва, зокрема зниження поголів я худоби, від ємний рівень рентабельності, зростання середніх споживчих цін. За результатами SWOT-аналізу визначено перспективи розвитку та розроблено відповідні пропозиції. Запропоновано причини зменшення поголів я худоби, яловичини виокремлювати як загальні, підприємств, господарств населення; наголошено на їх взаємозалежності. Наголошено на необхідності державної підтримки виробників через надання продовольчої допомоги населенню безкоштовно та через купівлю продукції за нижчими цінами залежно від їх матеріального рівня. Виокремлено міжнародну економічну інтеграцію як один з вагомих чинників збільшення виробництва яловичини. Підкреслено необхідність врахування споживчих переваг населення країн з якими укладено регіональні торговельні угоди, зокрема щодо виробництва кошерної та халяльної продукції. Результати досліджень та розроблені пропозиції можуть використовуватись при розробці державних заходів стосовно нарощування виробництва яловичини та підвищення її частки у світовому експорті.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15270
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2024, т. 27, № 02

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2024_27_2_154-169.pdf2,78 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет