|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 03 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15281
|
Название: | Effect of an ultra-high frequency electromagnetic field on the physical properties of spelt grain |
Другие названия: | Вплив електромагнітного поля надзвичайно високої частоти на фізичні властивості зерна полби |
Авторы: | Osokina, N. Осокіна, Н. М. Kostetska, K. Костецька, К. В. Herasymchuk, O. Герасимчук, О. П. Podpriatov, H. Подпрятов, Г. І. Piddubnyi, V. Піддубний, В. А. |
Ключевые слова: | spelt grain processing оброблення зерна полби ultra-high frequencies вкрай високі частоти grain heating нагрівання зерна quality якість vitreousity склоподібність fractional composition фракційний склад |
Дата публикации: | 2024 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Effect of an ultra-high frequency electromagnetic field on the physical properties of spelt grain / N. Osokina, K. Kostetska, O. Herasymchuk [et al.] // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 3. – P. 64–72. |
Аннотация: | Since spelt grain is one of the most promising non-conventional types of plant material for healthy food products, it is important to investigate environmentally friendly technologies for post-harvest processing of this crop. The purpose of this study was to determine the physical changes in spelt wheat grain under the influence of microwave electromagnetic radiation. The study presented the results of research on how the electromagnetic field of ultra-high frequencies and the duration of processing affect the quality characteristics of spelt grain of the Holikovska wheat variety harvested in Cherkasy region in 2020 and 2021. During the experimental study, physical methods of grain quality research were used following the developed and existing methods and industry standards. The complex structural changes in spelt grains during their treatment with an ultra-high frequency electromagnetic field with an increase in grain size, shape, and volume were investigated. Analysis found that the grain fractional composition changed towards reducing the passage depending on the processing time by 1.5–4.0 times. It was found that the treatment of spelt grain with high-frequency waves for 20-180 s reduces grain moisture content by 2–36% compared to the control, with a significant decrease after the first minute of exposure. Moreover, during the first minute of intensive grain heating, the grain temperature increased, while during the next two minutes, the intensity of grain heating decreased by 1.5–3 times. It was also proved that irradiation with ultra-high frequencies decreased the number of vitreous grains, while the number of floury grains, on the contrary, increased. The analysis also found that the vitreousity of treated spelt wheat grain by electromagnetic waves of ultra-high frequency decreases by 1.3–1.5 times during the last 2–3 minutes of treatment. The developed recommendations for the use of ultra-high frequency electromagnetic waves in the technological processes of storage and processing of spelt grain can be used by enterprises to intensify the production of environmentally friendly products. Оскільки зерно полби є одним із найбільш перспективних нетрадиційних видів рослинної сировини для продуктів здорового харчування є актуальним вивчення екологічно чистих технологій післязбирального оброблення зерна цієї культури. Метою роботи було встановлення фізичних змін зерна пшениці полби під дією електромагнітного випромінювання мікрохвильової печі. У статті представлені результати досліджень того, як електромагнітне поле надзвичайно високих частот, а також тривалість обробки впливають на якісні характеристики зерна пшениці полби сорту Голіковська зібраної в Черкаській області у 2020 та 2021 роках. Під час експериментальної роботи були використані фізичні методи дослідження якості зерна згідно розроблених та існуючих методик і галузевих стандартів. Досліджено складні структурні зміни в зернівках полби під час його оброблення електромагнітним полем надзвичайно високої частоти із підвищенням розміру, форми та об'єму зернівки. Було проаналізовано, що фракційний склад зерна змінювався вбік зменшення проходу залежно від тривалості оброблення в 1,5–4,0 рази. Встановлено, що обробка зерна полби високочастотними хвилями впродовж 20–180 с знижує вологість зерна порівняно з контролем на 2–36 % зі суттєвим її зменшенням уже після першої хвилини впливу. При чому, відразу впродовж першої хвилини за інтенсивного нагрівання зерна відбувалося збільшення температури зерна, тоді як протягом двох наступних хвилин встановлено зменшення інтенсивності нагрівання зерна в 1,5–3 рази. Також, доведено, що опромінення надзвичайно високих частот впливало на зменшення кількості склоподібних зерен, а кількість борошнистих зерен, навпаки, збільшувалась. Було проаналізовано, що склоподібність обробленого зерна пшениці полби електромагнітними хвилями надзвичайно високої частоти знижується в 1,3–1,5 рази за останні дві-три хвилини оброблення. Розроблені рекомендації використання електромагнітних хвиль надвисокої частоти у технологічних процесах зберігання і перероблення зерна полби можуть бути використані підприємствами для інтенсифікації виробництва екологічно чистих продуктів. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15281 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2024, т. 27, № 03
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|