|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Агрономічний >
Кафедра технологій у рослинництві >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15457
|
Название: | Формування врожайності та якості насіння видів чорнушки залежно від елементів технології вирощування. |
Другие названия: | Formation of yield and quality of seeds of Nigella species depending on the elements of cultivation technology |
Авторы: | Дроздова, А. А. Drozdova, A. Мойсієнко, В. В. Моisiienko, V. |
Ключевые слова: | чорнушка посівна sowing nigella чорнушка дамаська Damascus nigella вегетаційний і міжфазні періоди vegetation and interphase periods сорти varieties способи сівби sowing methods якість насіння seed quality біохімічний склад biochemical composition метеорологічні показники meteorological indicators |
Дата публикации: | 2024 |
Издатель: | Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН |
Библиографическое описание: | Дроздова А. А. Формування врожайності та якості насіння видів чорнушки залежно від елементів технології вирощування / А. А. Дроздова, В. В. Мойсієнко // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. Серія сільськогосподарські науки. 2024. – Вип. 75 (1). – С. 56–66. |
Аннотация: | Чорнушка або кмин чорний – це природний антисептик, що підвищує імунітет і сприяє здоровому харчуванню. Завдяки вмісту
у насінні цінної ефірної олії й жирних кислот має широке використання у лікувально-оздоровчих цілях. Наразі на ринку лікарської рослинної сировини спостерігається дефіцит насіння цієї лікарської культури. Метою досліджень було встановити особливості формування продуктивності чорнушки посівної та
дамаської залежно від сортових особливостей і способів сівби в умовах дернового середньосуглинкового ґрунту. Використовували загальнонаукові методи досліджень, спеціальні агрономічні, статистичний (кореляційно-регресійний). Польові дослідження проводили впродовж 2021–2023 рр. Досліджено формування урожайності сортів чорнушки посівної – Іволга й Діана та чорнушки дамаської – Чарівниця і Диметра за трьох способів сівби – рядковий, стрічковий та широкорядний. Виявлено високу врожайність і якість лікарської сировини різних видів чорнушки під впливом окремих елементів технології вирощування цієї лікарської культури. Встановлено, що оптимальним способом
сівби був стрічковий, за якого врожайність насіння чорнушки посівної становила 1,46–1,84 т/га й чорнушки дамаської відповідно – 1,52–1,61 т/га. Серед сортів чорнушки посівної більш
урожайним був сорт Іволга та чорнушки дамаської – Чарівниця. Метеорологічні умови років досліджень відрізнялись між собою, однак в цілому були сприятливими для росту й розвитку рослин чорнушки посівної та дамаської. За показниками опадів і температури повітря найбільш ефективним був 2023 р., що дало
змогу отримати найвищий та якісний врожай. Приріст урожаю насіння при цьому за рядкового й стрічкового способів сівби становив у сорту Іволга ‒ 0,17–0,28 т/га, у сорту Діана
відповідно – 0,14–0,23 т/га, у сорту Чарівниця – 0,07–0,19 т/га, у сорту Диметра – 0,07–0,21 т/га. Лабораторні дослідження насіння свідчать, що обидва види чорнушки мають високий вміст білка (22,54–24,82 %), жиру (27,19–38,87 %) та вуглеводів (6,60–7,67 %) на вихідну речовину. Результати досліджень показують, що удосконалення основних елементів технології вирощування видів роду Nigella L. дає змогу підвищити врожайність і якість лікарської сировини. Nigella or black cumin is a natural antiseptic that boosts immunity and promotes healthy eating. Due to the valuable essential oil
and fatty acids contained in the seeds, it is widely used for medicinal and health purposes. Currently, there is a shortage of seeds of this medicinal crop on the market of medicinal plant raw materials. The aim of the research was to establish the peculiarities of productivity formation of sowed and Damascus nigella depending on varietal characteristics and sowing methods in conditions of soddy mediumloamy soil. General scientific research methods, special agronomic,
statistical (correlation and regression) methods were used. Field research was conducted in 2021–2023. The formation of the yield of the varieties of sowing nigella was studied – Ivolha and Diana as well as Damascus nigella – Charivnytsia and Dymeta using three methods of sowing – row, tape and wide-row. The high yield and quality of medicinal raw materials of different types of nigella under the influence of certain elements of the technology of growing this medicinal crop
were revealed. It was found that the most optimal method was tape sowing, in which the seed yield of sowing nigella was 1.46–1.84 t/ha and Damascus nigella, respectively, 1.52–1.61 t/ha. Among the varieties of sowing nigella, the Ivolha variety was more productive. Among the Damascus nigella varieties – it was the Charivnytsa variety. The meteorological conditions of the research years differed from each
other, but were generally favorable for the growth and development of sowing nigella and Damascus nigella plants. In terms of precipitation and air temperature, 2023 was the most efficient year, which resulted in the highest and qualitative harvest. At the same time, the increase in seed yields with row and tape sowing methods was 0.17-0.28 t/ha in the
Ivolha variety, 0.14–0.23 t/ha in the Diana variety, 0.07–0.19 t/ha in the Charivnytsia variety, and 0.07–0.21 t/ha in the Dymetra variety. Laboratory studies of seeds show that both types of nigella have a high content of protein (22.54–24.82 %), fat (27.19–38.87 %) and carbohydrates (6.60–7.67 %) per original substance. The research results show that the improvement of the main elements of the technology of growing species of the genus Nigella L. allows to increase the yield and quality of medicinal raw materials. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15457 |
ISSN: | 0130-8521 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|