|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Агрономічний >
Кафедра технологій у рослинництві >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15458
|
Название: | Жирнокислотний склад насіння чорнушки (Nigella L.) залежно від видових та сортових особливостей. |
Другие названия: | Fatty acid composition of Nigella (Nigella L.) seeds depending on species and varietal characteristics |
Авторы: | Дроздова, А. А. Drozdova, A. Мойсієнко, В. В. Моisiienko, V. |
Ключевые слова: | чорнушка посівна Nigella sativa L чорнушка дамаська Nigella damascene L сорти varieties fatty acid composition of the oil жирнокислотний склад олії компонентний склад насіння component composition of seeds вологість насіння seed moisture |
Дата публикации: | 2023 |
Издатель: | Херсонський державний аграрно-економічний університет |
Библиографическое описание: | Дроздова А. А. Жирнокислотний склад насіння чорнушки (Nigella L.) залежно від видових та сортових особливостей / А. А. Дроздова, В. В. Мойсієнко // Таврійський науковий вісник. Серія сільськогосподарські науки. 2023. – № 129. – С. 79–86. |
Аннотация: | Чорнушка або чорний кмин характеризується вмістом цінних біологічно активних
речовин, тому є джерелом якісної олії. Метою досліджень було визначення жирнокислотного складу насіння залежно від видових та сортових особливостей чорнушки, вирощеної в умовах Полісся. У статті наведено результати дослідження компонентного складу
насіння двох сортів чорнушки посівної (Nigella sativa) – Іволга, Діана та двох сортів чорнушки дамаської (Nigella damascene) – Чарівниця, Диметра. Визначення жирнокислотного складу насіння проводили за допомогою методу газової хроматографії. Виявлено, що
ненасичених жирних кислот в олії значно більше, ніж насичених. Методом газової хроматографії встановлено, що в насінні сортів чорнушки посівної та дамаської наявні жирні
кислоти: міристинова С14:0, пальмітинова С16:0, стеаринова С18:0, олеїнова С18:1, лінолева
С18:2, α-ліноленова С18:3, арахінова С20:0, гондоїнова С20:1, ейкозадієнова С20:2. Найбільший вміст у насінні обох видів чорнушки олеїнової (25,0–29,73%) та лінолевої (46,8–49,5%) кис- лот. Існує залежність вмісту жирних кислот від сортових особливостей. Насіння сорту
Іволга переважає за вмістом олеїнової кислоти (29,73%) інші сорти чорнушки, а сорт
Діана містить найбільше лінолевої кислоти (49,5%). Щодо видового складу культури,
то спостерігається перевага вмісту пальмітинової С16:0 жирної кислоти у насінні чор- нушки дамаської (9,8–10,08%) порівняно з чорнушкою посівною (9,4–8,2%). Також було
визначено вміст білків, жирів та вуглеводів на вихідну та абсолютно суху речовину, вміст
амінокислот триптофану, метіоніну, оксипроліну та вільного проліну. Вологість досліджуваних зразків насіння варіювала від 7,11% до 8,52%. pending on species and varietal characteristics
Black cumin is characterized by the content of valuable biologically active substances,
therefore it is a source of high-quality oil. The purpose of the research was to determine the fatty
acid composition of the seeds depending on the species and varietal characteristics of black cumin
grown in the conditions of Polissia. The article presents the results of the study of the component
composition of the seeds of two varieties of Nigella sativa – Ivolga, Diana and two varieties of Nigella damascene – Charivnytsia, Dimetra. Determination of the fatty acid composition of seeds was carried out using the gas chromatography method. It was found that unsaturated fatty acids in the oil are much more than saturated. It was determined by the method of gas chromatography that in the seeds of Nigella sativa and Nigella damascene there are fatty acids: myristic C14:0, palmitic C16:0, stearic C18:0, oleic C18:1, linoleic C18:2, α-linoleic C18:3, arachinic C20:0, gondoine C20:1, eicosadiene C20:2. The highest content of oleic (25.0–29.73%) and linoleic (46.8–49.5%) acids in the seeds of both types of black cumin. There is a dependence of the content
of fatty acids on varietal characteristics. The seeds of the Ivolga variety exceed other varieties of black cumin in terms of oleic acid content (29.73%), and the Diana variety contains the most linoleic acid (49.5%). As for the species composition of the culture, there is an advantage in the content of palmitic C16:0 fatty acid in the seeds of the Nigella damascene (9.8–10.08%) compared to the Nigella sativa (9.4–8.2%). The content of proteins, fats and carbohydrates perinitial and absolutely dry matter, the content of amino acids tryptophan, methionine, oxyproline
and free proline were. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15458 |
ISSN: | 2226-0099 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|