|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15501
|
Название: | Актуальні проблеми якості та безпечності харчових продуктів в контексті забезпечення продовольчої безпеки в Житомирському регіоні |
Другие названия: | Actual problems of quality and safety of food products in the context of providing food security in the Zhytomyr region |
Авторы: | Котелевич, В. А. Кotelevych, V. |
Ключевые слова: | якість quality безпека safety харчові продукти food products токсичні елементи toxic elements антибіотики antibiotics 137Cs питома активність specific activity |
Дата публикации: | 2019 |
Издатель: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького |
Библиографическое описание: | Котелевич В. А. Актуальні проблеми якості та безпечності харчових продуктів в контексті забезпечення продовольчої безпеки в Житомирському регіоні / В. А. Котелевич // Наук. вісн. Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сер. Вет. науки. – 2019. – Т. 21, № 93. – С. 155−159. |
Аннотация: | Наведені результати ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів за даними Житомирської регіональної державній лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи господарчих ринків м. Житомира та Житомирської області за 2018 рік. Основною причиною вибраковки субпродуктів були інвазійні захворювання. Не допущено в реалізацію всього 80,26325 т продукції та отримано 10397 позитивних результатів досліджень, з них 92 туші, 4074 випадків інвазійних та незаразних захворювань – 10,262 тонн, 6231 випадок інших продуктів харчування загальною вагою 70,00125. Аналіз звітної документації ЖРДЛДПСС і державних лабораторій ВСЕ господарчих ринків м. Житомира і Житомирської області показав, що основними причинами вибраковки молока та молочних продуктів були: механічна і бактеріальна забрудненість, фальсифікація, субклінічні мастити, невідповідність органолептичних показників нормативним вимогам, вмісту жиру та рівня кислотності, порушення термінів реалізації. Скринінговими тестсистемами (Чарм-тест Хлорамфенікол, 4 sensors (антибіотики груп Бета-лактами, Тетрацикліни, Стрептоміцини, Хлорамфенікол) перевірено 247 проб сирого молока, з них 2,4% – позитивних. Гарантом безпеки молочної продукції в Україні залишається система моніторингу санітарно-небезпечних збудників та залишкових кількостей токсичних речовин. Забруднення грибів та дичини у потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС районах Житомирської області залишається на досить високому рівні і вони є основним джерелом небезпеки для споживачів. Найбільш забрудненими зразки свіжих грибів, питома активність яких перевищувала нормативні вимоги ДР-2006 за вмістом 137Cs у 2018 році, були з Овруча (5 проб 509,1 – 3375 Бк/кг), Народичів (1 зразок – 1956 Бк/кг) та Житній ринок м. Житомир (3 проби 2328–2345 бк/кг при нормі 500 Бк/кг). Відповідно зразки сухих грибів при нормі 2500 Бк/кг не відповідали нормативним вимогам з Овруча 1 (6329 Бк/кг), з Народичів 2 проби (4330 Бк/кг і 4987 Бк/кг) та Олевська 1 зразок (2814 Бк/кг). Проведені ДЛВСЕ дослідження 28 проб сухих грибів показали, що питома активність 50% зразків з Овруцкого району становила 2520–5000 Бк/кг, 5,8% проб з Ємільчинського району – 2544–2923 Бк/кг, 7,2% проб з Народичів – 3971–29022 Бк/кг та 4,3% проб з Олевського району – 2739–2892 Бк/кг. З досліджених ЖРДЛДПСС 3-х проб дичини – 1 зразок з Овруча перевищував допустимі рівні у 2,3 рази (464 Бк/кг), з Лугин – у 3,3 рази (634 Бк/кг), з Народичів – у 7,6 разів (1531 Бк/кг). За данними ДЛВСЕ, рівень забруднення дичини з 6 проб в Народичах – 4 зразки (2000–12124 Бк/кг); в Малині – 2 проби (730–920 Бк/кг). М’ясо великої рогатої худоби 1 зразок в Коростені складав 1500Бк/кг. З 48 зразків молока досліджених ДЛВСЕ в Народичах усі показали перевищення за вмстом 137Cs (101–172Бк/кг), риба–2 зразки – 203 і 590 Бк/кг. The results of the veterinary and sanitary examination of foodstuffs according to the Zhytomyr Regional State Laboratory of the State Service for Food Safety and Consumer and State Laboratories veterinary and sanitary examination of economic markets of Zhytomyr and Zhytomyr region for 2018. The main reason the culling of offal was an invasive disease. A total of 80.26325 tonnes of products were not allowed to be sold and 10397 were received positive research results, of which 92 carcasses, 4074 cases of invasive and non-communicable diseases – 10,262 tons, 6231 cases of other foodstuffs with a total weight of 70,00125. Analysis of the GDLDLPSS Reporting Documents and State Laboratories ALL economic markets of Zhytomyr and Zhytomyr region showed that the main reasons for milk and dairy culling the products were: mechanical and bacterial contamination, adulteration, subclinical lubricants, organoleptic mismatch indicators of regulatory requirements, fat content and acidity level, violation of timing. Screening tests (Chloramphenicol Charm test, 4 sensors (Beta-lactam antibiotics, Tetracyclines, Streptomycin, Chloramphenicol) tested 247 raw milk samples, of which 2.4% were positive. Guarantee of dairy safety in Ukraine the system for monitoring of sanitary-dangerous agents and residual quantities of toxic substances remains. Pollution of mushrooms and game in the victims of the Chernobyl accident in the Zhytomyr region remains at a rather high level and they are a major source of danger to consumers. The most polluted samples of fresh mushrooms, the specific activity of which exceeded regulatory requirements of DR-2006 for 137Cs content in 2018, were from Ovruch (5 samples 509.1 – 3375 Bq / kg), Narodichiv (1 sample – 1956 Bq / kg) and Zhytomyr Rye Market (3 samples 2328–2345 bk / kg at the rate of 500 Bq / kg). Accordingly, samples of dried mushrooms at 2500 Bq / kg, they did not meet the regulatory requirements of Ovruch 1 (6329 Bq / kg), Narodichiv 2 samples (4330 Bq / kg and 4987 Bq / kg) and Olevsk 1 sample (2814 Bq / kg). DLVSE studies of 28 dry mushroom samples showed that the specific activity of 50% of samples from Ovruch district was 2520–5000 Bq / kg, 5.8% of samples from Yemilchyn district – 2544–2929 Bq / kg, 7.2% of samples from Narodichi – 3971–29022 Bq / kg and 4.3% of samples from the Olev district – 2739–2892 Bq / kg. From the investigated ZHRDLPSS 3 game samples – 1 sample from Ovruch exceeded the allowable levels by 2.3 times (464 Bq / kg), from Lugin – 3.3 times (634 Bq / kg), from Narodichiv – 7.6 times (1531 Bq / kg). According to DLVSE, the level of contamination of game from 6 samples in Narodichi – 4 samples (2000–12124 Bq / kg); in Malyn – 2 samples (730–920 Bq / kg). Meat of cattle 1 sample in Korosten was 1500Bq / kg. Of the 48 milk samples tested by DLVSE in Narodichi all showed excess by vengeance 137Cs (101–172 Bq / kg), fish – 2 samples – 203 and 590 Bq / kg. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15501 |
ISSN: | 2518-7554 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|