DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15503

Название: Ветеринарно-санітарна оцінка якості та безпеки м'яса і м'ясопродуктів в умовах ТОВ «Ритон» Вінниця
Другие названия: Veterinary and sanitary assessment of quality and safety of meat and meat products in the marshes of LLC «Riton» Vinnytsa
Авторы: Котелевич, В. А.
Кotelevych, V.
Ключевые слова: м'ясо
meat
безпека
safety
інвазійні і незаразні хвороби
invasive and non-contagious diseases
пестициди
pesticides
гігієнічна і виробнича практики (GHP/GMP)
hygienic and industrial practices (GHP/GMP)
Дата публикации: 2018
Издатель: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького
Библиографическое описание: Котелевич В. А. Ветеринарно-санітарна оцінка якості та безпеки м'яса і м'ясопродуктів в умовах ТОВ «Ритон» Вінниця / В. А. Котелевич // Наук. вісн. Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сер. Вет. науки. – 2018. – Т. 20, № 88. – С. 24−28.
Аннотация: Метою наших досліджень було вивчити екологічні аспекти якості та безпеки м'яса і м'ясопродуктів в умовах ТОВ «Ритон» Вінниця та заходи, які застосовуються на цьому підприємстві щодо дотримання належної гігієнічної і виробничої практик (GHP/GMP) при їхньому виробництві як гаранта екологічної безпеки. Наведено результати ветеринарно-санітарної оцінки м'яса і м'ясопродуктів за даними звітної документації ТОВ «Ритон» Вінниця (2015–2017), експертних висновків Вінницької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини та Хмельницької міжрайонної державної лабораторії ветеринарної медицини (2018 р.) щодо показників безпеки. Основною причиною вибраковки субпродуктів були інвазійні та незаразні хвороби, зокрема: печінки – цироз, фасціольоз та абсцеси; нирок – нефрит; серця – травматичний перикардит; вимені – мастит, легень – пневмонія, плеврит, аспірація кормом та кров'ю. За показниками безпеки встановлена відсутність пестицидів (масова частка ГХЦГ гама-ізомеру, ДДТ та його метаболіти, ДДВФ, хлорофосу, метафосу, карбофосу, базидину), токсичних елементів (Свинець, Кадмій, Арсен, Ртуть, Мідь, Цинк), мікотоксинів, антибіотиків; радіологічні та мікробіологічні показники у зразках м'яса і м'ясопродуктів також були в межах нормативних вимог та безпечними для споживання. Введення належної гігієнічної і виробничої практик дало можливість ТОВ «Ритон» Вінниця завершити процес сертифікації за міжнародною програмою FSSC 22000 «Менеджмент безпеки харчових продуктів» і отримати сертифікати The HACCP Management System of CCM MS Standart HACCP та ISO 22000:2007 Food Safety Management Systems, Requirements for any Organisation in the Food Chain. Виконані дослідження доводять теоретичне та практичне обґрунтування необхідності проведення моніторингових досліджень якості і безпеки тваринницької продукції, дотримання належної гігієнічної і виробничої практик (GHP/GMP) з урахуванням міжнародної програми FSSC 22000 «Менеджмент безпеки харчових продуктів», встановлена необхідність посилення заходів профілактики лікарями ветеринарної медицини інвазійних та незаразних захворювань великої рогатої худоби.
The purpose of our research was to study the environmental aspects of the quality and safety of meat and meat products under the conditions of Riton LLC Vinnytsia and the measures taken at this plant to comply with good hygiene and production practices (GHP / GMP) in their production as a guarantor of environmental safety. The results of the veterinary health assessment of meat and of meat products according to the documentation of Riton LLC Vinnitsa (2015–2017), expert conclusions of Vinnitsa regional the State Laboratory of Veterinary Medicine and Khmelnytskyi Inter-District State Laboratory of Veterinary Medicine (2018) on security metrics. The main reason for the culling of by-products was invasive and non-communicable diseases, in particular: liver − cirrhosis, fascioliasis and abscesses; kidney − nephritis; heart − traumatic pericarditis; udder − mastitis, lungs − pneumonia, pleurisy, feed and blood aspiration. According to safety indicators, the absence of pesticides (mass fraction of HCC gamma isomer, DDT and its metabolites, DDVF, chlorophos, metaphos, carbophos, basidine), toxic elements (Lead, Cadmium, Arsenic, mercury, copper, zinc), mycotoxins, antibiotics; radiological and microbiological parameters in meat samples and meat products were also within regulatory requirements and safe for consumption. The introduction of good hygiene and production practices enabled Riton Vinnitsa LLC to complete the certification process under the FSSC 22000 international program «Food Safety Management» and get certificates from The HACCP Management System of CCM MS Standart HACCP and ISO 22000: 2007 Food Safety Management Systems, Requirements for any Organization in the Food Chain. Studies have been completed prove the theoretical and practical justification for the need for monitoring studies on the quality and safety of livestock products, compliance with good hygiene and production practices (GHP / GMP), taking into account the international program FSSC 22000 «Food Safety Management», identified the need to strengthen prevention measures by doctors veterinary medicine of invasive and non-communicable diseases of cattle.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15503
ISSN: 2518-7554
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
NVisn_LNUVMB_2018_20_88_24–28.pdf416,35 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет