DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра годівлі, розведення тварин та збереження біорізноманіття >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15511

Название: Продуктивність бугайців та якість м'язової тканини і печінки за використання високобілкових кормів у раціонах
Другие названия: Productivity of young bulls and the quality of muscle tissue and liver at the use of high-protein forages in rations
Авторы: Савчук, І. М.
Savchuk, I.
Ковальова, С. П.
Kovaliova, S.
Тимошенко, З. А.
Tymoshenko, Z.
Ящук, І. В.
Yashchuk, I.
Ключевые слова: протеїнове живлення
protein nutrition
люпин вузьколистий
narrow-leaved lupine
кормові боби
forage beans
найдовший м'яз спини
the longest muscle of the back
печінка
liver
Дата публикации: 2022
Издатель: Національна академія аграрних наук України
Библиографическое описание: Продуктивність бугайців та якість м'язової тканини і печінки за використання високобілкових кормів у раціонах / І. М. Савчук, С. П. Ковальова, З. А. Тимошенко, І. В. Ящук // Вісник аграрної науки. – 2022. – № 7 (832). – С. 36–43.
Аннотация: Мета. Визначити продуктивні та забійні якості бугайців і хімічний склад м'язової тканини та печінки за використання в складі кормових зерносумішей різних високобілкових кормів – люпину вузьколистого та кормових бобів. Методи. Сформовано 2 групи піддослідних тварин: І група (контрольна) – згодовували зерносуміш №1 з люпином вузьколистим (безалкалоїдним); ІІ група (дослідна) – отримувала зерносуміш № 2 з кормовими бобами. Живу масу молодняку великої рогатої худоби визначали індивідуальним зважуванням до ранкової годівлі, оплату корму приростом живої маси – розрахунковим способом, забійні якості – за технологією, прийнятою на м'ясопереробних підприємствах, хімічний склад – за загальноприйнятими методиками. Результати. Оптимізація протеїнового живлення бугайців на відгодівлі завдяки різним високобілковим кормам позитивно позначається на показниках продуктивності (822 – 870 г) і конверсії корму (109,1 – 114,1 МДж), не має негативного впливу на забійні якості та хімічний склад найдовшого м'яза спини та печінки. Висновки. Заміна в складі зерносуміші 30% (за масою) люпину на відповідну кількість кормових бобів для молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі неістотно знижує середньодобові прирости живої маси (на 5,5%) та збільшує витрати обмінної енергії на одиницю приросту (на 4,6%). За забійними показниками бугайців істотних міжгрупових відмінностей не виявлено. Порівняльний аналіз хімічного складу найдовшого м'яза спини бугайців свідчить, що в м'язовій тканині тварин ІІ (дослідної) групи концентрація сухої речовини, протеїну, жиру та золи була меншою на 0,96%, 0,64, 0,31 і 0,01% абс. відповідно, ніж у І (контрольній) групі.
Goal. To determine the productive and slaughtering qualities of cattle and the chemical composition of muscle tissue and liver for the use of various high-protein fodder – narrow-leaved lupine and fodder beans – as part of fodder grain mixtures. Methods. 2 groups of experimental animals were formed: 1st group (control) was fed with grain mixture No. 1 with narrow-leaved lupine (alkaloid-free); II group (experimental) received grain mixture No. 2 with fodder beans. The live weight of young cattle was determined by individual weighing before morning feeding; the payment of feed by live weight gain was determined by the calculation method; the slaughter quality was determined by the technology adopted at meat processing enterprises; the chemical composition was determined by generally accepted methods. Results. Optimizing the protein nutrition of fattening bulls thanks to various high-protein forages has a positive effect on performance indicators (822 – 870 g) and feed conversion (109.1 – 114.1 MJ), does not have a negative effect on slaughter qualities and the chemical composition of the longest back muscle and liver. Conclusions. Replacing 30% (by mass) of lupine in the composition of the grain mixture with the appropriate amount of fodder beans for young cattle on fattening insignificantly reduces the average daily gains in live weight (by 5.5%), and increases the expenditure of exchangeable energy per unit of gain (by 4.6%). No significant intergroup differences were found in terms of slaughter performance of young bulls. A comparative analysis of the chemical composition of the longest back muscle of cattle shows that in the muscle tissue of animals of the II (experimental) group, the concentration of dry matter, protein, fat, and ash was lower by 0.96%, 0.64, 0.31 and 0.01% abs., respectively, than in the I (control) group.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15511
ISSN: 2308-9377
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
VAN_2022_7_36-43.pdf670,68 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет