|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини >
Кафедра нормальної і патологічної морфології, гігієни та експертизи >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15530
|
Название: | Актуальні проблеми безпечності харчових продуктів для населення, що проживає на забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС територіях, у контексті гарантування продовольчої безпеки |
Другие названия: | Actual problems of food safety for the population living in the contaminated areas due to the Chernobyl disaster in the context of food security |
Авторы: | Котелевич, В. А. Кotelevych, V. |
Ключевые слова: | цезій-137 cesium-137 стронцій-90 strontium-90 продовольча безпека food security питома активність specific activity |
Дата публикации: | 2019 |
Издатель: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького |
Библиографическое описание: | Котелевич В. А. Актуальні проблеми безпечності харчових продуктів для населення, що проживає на забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС територіях, у контексті гарантування продовольчої безпеки / В. А. Котелевич // Наук. вісн. Львів. нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сер. Вет. науки. – 2019. – Т. 21, № 95. – С. 156−160. |
Аннотация: | Метою досліджень було визначити актуальні проблеми безпечності харчових продуктів для населення одержаних з радіоактивно забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС територій. Матеріалом для досліджень була звітна документація Житомирської регіональної державної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ЖРДЛДПСС), ДЛВСЕ ринків м. Житомира і Житомирської області; Рівненської регіональної державної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (РРДДДПСС), ДЛВСЕ ринків м. Рівного та Рівненської області; зразки м'яса і молока, дичини, лісових ягід та грибів. Радіологічні дослідження зразків проводили на приладі УСК Гамма-плюс № 0502 Б-Г. Питому активність грибів визначали – на приладі РУГ-91. У 2017 році фахівцями РРДДДПСС встановлено, що максимальна активність зразків молока з перевищенням 137Cs складала – 197 Бк/л, грибів свіжих – 706 Бк/кг і 877 Бк/кг, сухих – 2787 Бк/кг та 4193 Бк/кг. За данними ДЛВСЕ Житомирської області, максимальна активність в сухих ягодах та грибах відповідно складає 4000 Бк/кг та 4762 Бк/кг. Найбільша кількість перевищень реєструвалась у Народицькому та Овруцькому, дещо менше – Ємільчинському, Коростенському, Лугинському і Олевському.В Овруцькому районі – 72,7% проб показали перевищення, в т. ч. максимльні значення активності грибів сягали від 8700 до 17293 Бк/кг, що відповідно в 17,4 та 34,6 перевищує допустимі рівні; максимальні значення активності 137Cs у молоці були на рівні 123 – 272 Бк/л, м'ясі (переважно диких тварин) – 2243–51455 Бк/кг. Рівень забрудненя дичини значно перевищує нормативні вимоги: з Овруча – у 2,3 рази, з Лугин – у 3,3 рази та з Народичів – у 7,6 разів. У 2018 році 50% проб сухих грибів з Овруцького району перевищували допустимі рівні: 2529–5000 Бк/кг. Відповідно 5,8% з Ємільчинського (2544–2923 Бк/кг), 7,2% з Народичів (3971–29022 Бк/кг). З досліджених ДЛВСЕ 69 проб свіжих грибів не відповідали нормативним вимогам у Новоград-Волинську 11,6% (866–1310 Бк/кл), Ємільчино – 8,75% (526–894 Бк/кг та Лугіни 1,4% (504 Бк/кг). За данними ЖРДЛДПСС, у 2018 році з досліджених 7246 проб харчових продуктів 16 зразків перевищували гранично допустимі рівні за вмістом 137Cs. Зокрема, питома активність зразка дичини з Овруцького району була на рівні 464 Бк/кг), Лугинського – 634 Бк/кг і Народичського – 1531 Бк/кг. Гриби свіжі – питома активність 5 зразків з Овручського району була на рівні 509,1–3375 Бк/кг), проба з Народичського – 1956 Бк/кг та 3 зразки на Житньому ринку м. Житомира – 2328–2345 Бк/кг. Гриби сухі – питома активність зразка з Овручського району становила 8329 Бк/кг та Олевського 2814 Бк/кг, 2 зразки з Народичського – 4330 Бк/кг і 4987 Бк/кг. Станом на 1.09.2019 року радіологічним відділом ЖРДЛДПСС досліджено 3504 проби, 6 з яких перевищували допустимі рівні. В т.ч. питома активність зразка дичини з Овруцького району становила 407 Бк/кг; 2 зразки грибів та ягід свіжих з Лугинського району – 809 Бк/кг та 825 Бк/кг; зразок молока з Олевського району – 107,4 Бк/л та Лугинського – 149,7 Бк/л. The purpose of the research was to identify urgent problems of food safety for the population received from radioactively contaminated as a result of the Chernobyl disaster. The material for the research was the reporting documentation of Zhytomyr the Regional State Laboratory of the State Service for Food Safety and Consumer Protection (ZRDLDPSS), the State Market for Food Safety of the markets of Zhytomyr and Zhytomyr region; The Rivne Regional State Laboratory of the State Service for Food Safety and Consumer Protection (RDSDPSS), the SCEE markets of Rivne and Rivne regions; samples of meat and milk, game, wild berries and mushrooms. Radiological examination of the samples was performed on the device USK Gamma-plus No. 0502 BG. Specific activity of mushrooms was determined – on the device RUG-91. In 2017, experts from the RDDDPSS determined that the maximum activity of milk samples exceeding 137Cs was 197 Bq / l, fresh mushrooms – 706 Bq / kg and 877 Bq / kg, dry – 2787 Bq / kg and 4193 Bq / kg. According to the DLVSE of Zhytomyr region, maximum activity in dried berries and mushrooms, respectively is 4000 Bq / kg and 4762 Bq / kg. The largest number of exceedances was registered in Narodichi and Ovrutsky, slightly less – Emilchinsky, Korostensky, Luginsky and Olevsky. In Ovruch district – 72.7% of samples showed excess, including maximum values of mushroom activity ranged from 8700 to 17293 Bq / kg, which, respectively, in 17,4 and 34,6 exceeds the permissible levels; maximum values of 137Cs activity in milk were 123 – 272 Bq / l, meat (mainly wild animals) – 2243–51455 Bq / kg. The level of contamination of game significantly exceeds the regulatory requirements: from Ovruch – 2.3 times, from Lugin – 3.3 times and from Narodichiv – at 7.6 times. In 2018, 50% of dry mushroom samples from the Ovruch region exceeded the permitted levels: 2529–5000 Bq / kg. Accordingly, 5.8% from Yemil'chynskyi (2544–2923 Bq / kg), 7.2% from Narodichiv (3971–29022 Bq / kg). Of DLVSE studied, 69 fresh mushroom samples did not meet the regulatory requirements in Novograd-Volynsk 11.6% (866–1310 Bq / cl), Yemilchino – 8.75% (526–894 Bq / kg and Lugina 1.4% (504 Bq / kg). According to the GDLDPSSS, in 2018 from the studied 7246 food samples, 16 samples exceeded the maximum permissible levels for 137Cs content. In particular, the specific activity of the game sample from the Ovruch region was 464 Bq / kg), Luginsky – 634 Bq / kg and Narodichi – 1531 Bq / kg. Fresh mushrooms – the specific activity of 5 samples from Ovruch district was at a level 509.1–3375 Bq / kg), a sample from Narodichsky – 1956 Bq / kg and 3 samples at the Zhytomyr Zhytomyr Market – 2328–2345 Bq / kg. Mushrooms are dry – specific activity of the sample from Ovruch district was 8329 Bq / kg and Olevsky 2814 Bq / kg, 2 samples from Narodichi – 4330 Bq / kg and 4987 Bq / kg. As of September 1, 2019, 3504 samples were examined by the radiological department of the MDRDSSS, 6 of which exceeded the permitted levels. Including the specific activity of the game sample from the Ovruch region was 407 Bq / kg; 2 samples of mushrooms and berries fresh from Luginsk district – 809 Bq / kg and 825 Bq / kg; sample of milk from Olevskyi district – 107,4 Bq / l and Luginsky – 149,7 Bq / l. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15530 |
ISSN: | 2518-7554 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|