DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра фізичного виховання >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15539

Название: Здоров'язбережувальні технології з урахуванням групової приналежності людини, типу її харчування, маси тіла і типу нервової системи
Другие названия: Health care technologies taking into account a person's group affiliation, type of nutrition, body weight and type of nervous system
Авторы: Плахтій, П. Д.
Plakhtiy, P.
Казанішена, Н.
Kazanishena, N.
Казак, Є.
Kazak, E.
Власов, І.
Vlasov, I.
Мазур, В. А.
Mazur, V.
Денисовець, А. П.
Denisovets, A.
Ключевые слова: група крові
blood group
тип харчування
type of nutrition
тип нервової системи
type of nervous system
маса тіла
body weight
індекс маси тіла
body mass index
Дата публикации: 2023
Издатель: Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського
Библиографическое описание: Здоров'язбережувальні технології з урахуванням групової приналежності людини, типу її харчування, маси тіла і типу нервової системи / П. Плахтій, Н. Казанішена, Є. Казак [та ін.] // Наука і освіта. – 2023. – № 1. – С. 70–77.
Аннотация: В останні роки зниження рівня здоров'я громадян України стало катастрофічним. Унаслідок нераціонального, розбалансованого, полідефіцитного харчування різко зросла кількість людей, які страждають на хронічні неінфекційні захворювання серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. «Прихований голод» загрожує фізичному й інтелектуальному здоров'ю нації, а проблема раціонального харчування має усі ознаки, що вказують на загрозу національній безпеці. Отже, в умовах дефіциту фінансового забезпечення на послідовну комплексну державну політику в галузі харчування окремим категоріям населення країни розраховувати не доводиться. Проблему варто вирішувати через профілактику і здоровий спосіб життя. І тут, за всіх інших умов, перевагу матимуть ті громадяни, які більш поінформо вані з питань культури харчування. Статтю присвячено проблемі забезпечення правильного харчування студентської молоді шляхом урахування їх групової приналежності, типу харчування, маси тіла і типу нервової системи. Установлено, що всі ці чинники більшою або меншою мірою пов'язані з харчуванням людини, з підтриманням її енергобалансу щодо надходження і витрат енергії. Ці та інші дані експериментальних досліджень, викладені у статті, вказують на доцільність їх урахування в організації правильного харчування з метою попередження захворювань, збереження і зміцнення здоров'я студентської молоді. Серед осіб першої групи крові 48% респондентів віддавали перевагу м'ясній їжі, досліджувані з групою крові (А) і (В) віддавали перевагу змішаному харчуванню, понад 50% осіб із групою крові (АВ) харчувалися змішано і стільки ж є «м'ясоїдами». Серед осіб з групою крові (0) найбільше холериків і найменше меланхоліків. Існує певний взаємозв'язок між груповою приналежністю і масою тіла досліджуваних. Більш схильними до опасистості були студенти з групою крові (А) і (О). Досліджувані ІІІ (В) групи крові мали найбільший відсоток осіб із недостатньою масою тіла.
In recent years, the decline in the level of health of Ukrainian citizens has become catastrophic. As a result of irrational, unbalanced, polydeficiency nutrition, the number of people suffering from chronic non-infectious diseases of the cardiovascular system and gastrointestinal tract has increased sharply. «Hidden hunger» threatens the physical and intellectual health of the nation, and the problem of rational nutrition has all the signs that point to a threat to national security. Therefore, in the conditions of a deficit of financial support, individual categories of the country's population do not have to count on a non-consistent comprehensive state policy in the field of nutrition. The problem should be solved through prevention and a healthy lifestyle. And here, under all other conditions, those citizens who are more informed about food culture will have an advantage. The article is devoted to the problem of ensuring proper nutrition of student youth by taking into account their group affiliation, type of nutrition, body weight and type of nervous system. It has been established that all these factors are more or less related to human nutrition, maintaining its energy balance in terms of energy intake and expenditure. These and other data of experimental studies presented in the article indicate the expediency of taking them into account in the organization of proper nutrition in order to prevent diseases, preserve and strengthen the health of student youth. Among people of the first blood group, 48% of respondents preferred meat food, subjects with blood group (A) and (B) preferred mixed food, more than 50% of people with blood group (AB) ate mixed food and the same number of «m» by carnivores». Among people with blood type (0), cholerics are the most and melancholics are the least. There is a certain relationship between group affiliation and the body weight of the subjects. Students with blood group (A) and (O) were more prone to fear. The studied III (B) blood groups had the largest percentage of underweight individuals.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15539
ISSN: 2311-8466
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
NO_2023_1_70-77.pdf359,65 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет