DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 05 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15601

Название: Ecological stability, plasticity, and adaptability of cowpea varieties (Vigna unguiculata (L.) Walp. subsp. sesquipedalis (L.) Verdc.)
Другие названия: Екологічна стабільність, пластичність та адаптивність сортів вігни спаржевої (Vigna unguiculata (L.) Walp. subsp. sesquipedalis (L.) Verdc.)
Авторы: Bоbоs, I.
Бобось, І.
Kоmаr, O.
Комар, О.
Havrys, I.
Гаврись, І.
Shemetun, O.
Шеметун, О.
Kokoiko, V.
Кокойко, В.
Ключевые слова: legumes
бобові культури
seedpods
боби-лопатки
technical ripeness
технічна стиглість
yield
урожайність
stability
стабільність
adaptability
адаптивність
plasticity
пластичність
Дата публикации: 2024
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Ecological stability, plasticity, and adaptability of cowpea varieties (Vigna unguiculata (L.) Walp. subsp. sesquipedalis (L.) Verdc.) / I. Bоbоs, O. Kоmаr, I. Havrys [et al.] // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 5. – P. 68–78.
Аннотация: Determining the ecological plasticity and stability of varieties and hybrids of agricultural crops helps to comprehensively assess them, considering the productivity potential, qualitative technological indicators, and the level of resistance to stressful conditions. The purpose of this study was to investigate the development of the yield of beans of cowpea varieties with high ecological stability, plasticity, and adaptability. The leading methods of studying this problem are field-based – to determine the interaction of the research object with biotic and abiotic factors; statistical – to evaluate the results to determine the parameters of cowpea adaptability. Within the studied varieties, a direct and inverse correlation was established between the yield of cowpea and the sum of effective temperatures. For Groik (r = 0.36) and Kafedralna (Control) (R = 0.36), U-Cha-Kontou (r = -0.64) varieties, the correlation was average, while for Gasson (r = 0.96) and American improved (r = -0.98) varieties, it was strong. Based on the regression equations, an increase in the amount of precipitation by 1 mm can increase the yield of cowpeas by 3.4 kg/ha in the American improved variety and by 20.8 kg/ha – U-Cha-Kontou, and for the Gasson, Kafedralna (control), Groik varieties, there will be a decrease in yield by 6.4 kg/ha, 10.8 kg/ha, and 20.7 kg/ha, respectively. Varieties with high overall adaptive capacity, defined as the ability of genotypes to maximise the manifestation of traits under all environmental conditions, are valuable. High indicators of total adaptive capacity for plant yield were observed in the varieties Gasson (TAC = 5.16) and Groik (SAC = 2.16). The lowest value of this indicator was observed in the U-Cha-Kontou variety (TAC = -3.44). Varieties that produce high but unstable yields are not able to guarantee maximum yields in conditions of improper farming and difficult climatic conditions. The genotype breeding value is a complex indicator that determines the totality of productivity and stability of varieties. Studies have obtained such fluctuations in this indicator from 0.84 to 13.63. The best varieties in terms of genotype breeding value were Gasson (GBVi = 13.63) and Kafedralna (GBVi = 8.06). There is a relatively low yield stability and the ability to respond to improved growing conditions in the U-Cha-Kontou variety (GBVi = 0.84).
Визначення екологічної пластичності та стабільності сортів і гібридів с/г культур дає можливість комплексно оцінити їх з урахуванням потенціалу продуктивності, якісних технологічних показників та рівня стійкості до стресових умов. Метою даного дослідження було вивчення формування врожаю бобів-лопаток сортів вігни спаржевої з високою екологічною стабільністю, пластичністю та адаптивністю. Провідними методами дослідження даної проблеми є польовий – для визначення взаємодії об'єкта дослідження з біотичними та абіотичними факторами, статистичний – для оцінки результатів досліджень з метою визначення параметрів адаптивності вігни. В межах досліджуваних варіантів встановлено пряму та зворотню кореляцію між урожайністю вігни та сумою ефективних температур. Для сортів Гроік (r = 0,36) і Кафедральна (контроль) (r = 0,36), У-Тя-Контоу (r = -0,64) кореляція була середньою, а для сортів Гассон (r = 0,96), Американська поліпшена (r=-0,98) – сильною. Виходячи з рівнянь регресії підвищення суми опадів на 1 мм може збільшувати урожайність бобів-лопаток вігни спаржевої на 3,4 кг/га у сорту Американська покращена та на 20,8 кг/га – У-Тя-Контоу, а для сортів Гассон, Кафедральна (контроль), Гроік спостерігатиметься зменшення врожайності на 6,4 кг/га, 10,8 кг/га та 20,7 кг/га відповідно. Сорти з високою загальною адаптивною здатністю, яка визначається як здатність генотипів до максимального прояву ознак за будь-яких умов навколишнього середовища, є цінними. Високі показники загальної адаптивної здатності за урожайністю рослини спостерігалися у сортів Гассон (ЗАЗ = 5,16) та Гроік (ЗАЗ = 2,16). Найменше значення даного показника спостерігали у сорту У-Тя-Контоу (ЗАЗ = -3,44). Сорти, які дають високі, але нестабільні врожаї, не здатні гарантувати отримання максимальної врожайності за умов неналежного землеробства та складних кліматичних умов. Селекційна цінність генотипу – це комплексний показник, який визначає сукупність продуктивності та стабільності сортів. У дослідженнях отримано такі коливання цього показника від 0,84 до 13,63. Кращими за показниками селекційної цінності виявилися сорти Гассон (СЦГі = 13,63) і Кафедральна (СЦГі = 8,06). Спостерігається відносно низька стабільність врожайності та здатність реагувати на покращення умов вирощування у сорту У-Тя-Контоу (СЦГі = 0,84).
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15601
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2024, т. 27, № 05

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2024_27_5_68-78.pdf1,69 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет