DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 06 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15682

Название: Assessment of fat-and-oil products quality conformity (safflower oil)
Другие названия: Оцінка відповідності якості олійно-жирової продукції (олія сафлорова)
Авторы: Toishimanov, M.
Тойшиманов, М.
Nurgaliyeva, M.
Нургалієва, М.
Baranov, Yu.
Баранов, Ю.
Serikbayeva, A.
Серікбаєва, А.
Ключевые слова: acid number
кислотне число
fatty acids
жирні кислоти
heavy metal content
вміст важких металів
inhibition
інгібування
state standard
державний стандарт
heavy metal content
вміст важких металів
Дата публикации: 2024
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Assessment of fat-and-oil products quality conformity (safflower oil) / M. Toishimanov, M. Nurgaliyeva, Yu. Baranov, A. Serikbayeva // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 6. – P. 86–97.
Аннотация: The study aims to analyse the qualitative characteristics of safflower oil, including its fatty acid profile, and determine the acid and peroxide numbers. The study also investigated the levels of heavy metals in the oil and assessed its potential as an inhibitor of α-amylase and α-glucosidase enzymatic activity. In this study, standardised methods were used to analyse the fatty acid composition of safflower oil using a standard mixture of 37 fatty acid methyl esters (Supelco™ 37 Component FAME Mix), which ensured high accuracy in determining the fatty acid composition. The physical properties of safflower oil, such as density (0.94) and specific gravity (0.917), depend on the fatty acid composition and temperature. The refractive index, determined at 1.469, was used to estimate changes in the oil's unsaturation and viscosity (45.6 cP). Colour parameters (lightness 45.24, red-green scale -2.87, yellowblue scale 21.04) confirm the authenticity of the oil. The results of gas chromatographic analysis confirmed that the composition of the samples did not meet the requirements of the standard. The study also included the evaluation of the inhibitory activity of safflower oil against the enzymes α-amylase and α-glucosidase, where one of the samples showed significant inhibition of α-amylase activity and the other α-glucosidase activity, indicating their potential use as natural inhibitors. The safety control of heavy metal content showed that the levels of lead, cadmium and other toxic elements in the oil are well below the permissible limits, confirming its safety for consumption. These data indicate that, although some safflower oil samples do not meet the standards for fatty acid composition, its potential as a natural enzyme inhibitor and safety in terms of heavy metal content opens up prospects for further research and possible optimisation of production processes.
Метою даного дослідження був аналіз якісних характеристик сафлорової олії, включно з її жирнокислотним профілем, а також визначенням кислотного і перекисного чисел. Дослідження також було спрямоване на вивчення рівнів важких металів в олії та оцінку її потенціалу як інгібітора ферментативної активності α-амілази та α-глюкозидази. У цьому дослідженні застосовували стандартизовані методи для аналізу жирнокислотного складу сафлорової олії, використовуючи стандартну суміш метилових ефірів 37 жирних кислот (Supelco™ 37 Component FAME Mix), що дало змогу досягти високої точності у визначенні складу жирних кислот. Фізичні властивості сафлорової олії, як-от густина (0.94) і питома вага (0.917), залежать від жирнокислотного складу і температури. Коефіцієнт заломлення, визначений на рівні 1.469, допоміг оцінити зміни в ненасиченості та в'язкості олії (45.6 сП). Параметри кольору (світлота 45.24, червоно-зелена шкала -2.87, жовто-блакитна шкала 21.04) підтверджують справжність олії. Результати газохроматографічного аналізу підтвердили невідповідність складу зразків вимогам стандарту. Дослідження також включало оцінку інгібуючої активності сафлорової олії проти ферментів α-амілази та α-глюкозидази, де один зі зразків продемонстрував значне пригнічення активності α-амілази, а інший – α-глюкозидази, вказуючи на їхнє потенційне застосування як натуральних інгібіторів. Контроль безпеки за вмістом важких металів засвідчив, що рівні свинцю, кадмію та інших токсичних елементів в олії значно нижчі за допустимі межі, підтверджуючи її безпеку для вживання. Ці дані вказують на те, що, незважаючи на невідповідність деяких зразків сафлорової олії стандартам за жирнокислотним складом, її потенціал як натурального інгібітора ферментів і безпека за вмістом важких металів відкривають перспективи для її подальшого дослідження та можливої оптимізації виробничих процесів.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15682
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2024, т. 27, № 06

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2024_27_6_86-97.pdf1,67 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет