DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 08 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16099

Название: Influence of sowing dates and fertilisation on yield and quality of winter wheat grain
Другие названия: Вплив строків сівби і удобрення на врожайність і якість зерна пшениці озимої
Авторы: Rudavska, N.
Рудавська, Н.
Tymchyshyn, O.
Тимчишин, О.
Tkachenko, L.
Ткаченко, Л.
Stasiv, O.
Стасів, О.
Konyk, H.
Коник, Г.
Ключевые слова: winter wheat
пшениця озима
yield
врожайність
1,000-grain weight
маса 1000 зерен
protein content
вміст білку
Дата публикации: 2024
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Influence of sowing dates and fertilisation on yield and quality of winter wheat grain / N. Rudavska, O. Tymchyshyn, L. Tkachenko [et al.] // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 8. – P. 80–89.
Аннотация: New wheat varieties exhibit a high adaptive potential for productivity. The question of improving cultivation technologies, specifically sowing dates, optimised fertilisation systems, and micronutrient application, remains relevant to fully realise the genetic potential of these varieties under specific soil and climatic conditions. The aim of this study was to determine the influence of sowing dates, fertilisation, and foliar application of micronutrients on the yield and quality parameters of winter wheat grown in the Western Forest-Steppe zone. A field experiment was conducted on grey forest surface-gleyed soils during 2021–2023. The study evaluated the yield formation parameters and quality indicators of the winter wheat varieties Estafeta myronivska, Dovira odeska, and Akhim under sowing dates of 20 September, 5 October, and 20 October. It was determined that the yield and grain quality of the studied wheat varieties varied under the influence of sowing dates, fertilisation, and foliar micronutrient application. Sowing winter wheat on 5 October resulted in the highest yields over the years of the study: on average, 5.29 t/ha for the Estafeta myronivska, 4.78 t/ha for Dovira odeska, and 5.05 t/ha for Akhim. The highest productivity (5.83 t/ha) was achieved by sowing Estafeta myronivska with N120P90K90 fertilisation and foliar application of the Aidamin complex. Across all wheat varieties, protein content, gluten content, and vitreousness increased from the earliest to the latest sowing dates. The findings of this study can be applied to enhance the productivity of winter wheat agroecosystems and produce high-quality grain under production conditions.
Нові сорти пшениці відзначаються високим адаптивним потенціалом продуктивності. Актуальним залишається питання удосконалення елементів технології їх вирощування в конкретних ґрунтово-кліматичних умовах, зокрема строків сівби, оптимізації системи удобрення, застосування мікроелементів, за рахунок яких можна суттєво вплинути на реалізацію генетичного потенціалу сортів. Метою роботи було встановити вплив строків сівби, удобрення і фоліарного підживлення мікроелементами на врожайність і якісні показники зерна пшениці озимої за вирощування в зоні Лісостепу західного. У процесі виконання роботи були застосовані польовий метод, лабораторний (визначення якісних показників зерна) та статистичний (оцінка достовірності даних). Польові дослідження проводили на сірих лісових поверхнево оґлеєних ґрунтах впродовж 2021–2023 рр. Було встановлено параметри формування продуктивності і якісні показники пшениці озимої сорту Естафета миронівська, Довіра одеська і Ахім за сівби 20.09; 05.10; 20.10. Визначено, що показники врожайності і якість зерна досліджуваних сортів змінювалися під впливом строків сівби, удобрення та листкового підживлення мікродобривом. Сівба пшениці озимої 05.10 забезпечила найвищу врожайність за роки дослідження: в середньому у сорту Естафета миронівська – 5,29 т/га, Довіра одеська – 4,78, Ахім – 5,05 т/га. Максимальну продуктивність (5,83 т/га) сформував посів сорту Естафета миронівська за внесення N120P90K90 і листкового підживлення мікродобривом Айдамін-комплексний листкове підживлення. У всіх сортів пшениці озимої зафіксовано зростання вмісту білку, клейковини і скловидності зерна від першого до третього строку сівби. Отримані результати можуть бути застосовані для підвищення продуктивності агроценозів пшениці озимої і отримання продукції високої якості у виробничих умовах.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16099
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2024, т. 27, № 08

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2024_27_8_80-89.pdf1,44 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет