|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2024, т. 27, № 09 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16117
|
Название: | Assessment of nutritional value and safety of soft drinks enriched with berries growing in the Republic of Azerbaijan in comparison with traditional drinks |
Другие названия: | Оцінка харчової цінності та безпечності безалкогольних напоїв, збагачених ягодами, що ростуть в Азербайджанській Республіці, порівняно з традиційними напоями |
Авторы: | Maharramova, S. Махаррамова, С. Mammadaliyeva, M. Мамедалієва, М. Nasrullayeva, G. Насруллаєва, Г. Maharramova, M. Махаррамова, М. Yusifova, M. Юсіфова, М. |
Ключевые слова: | antioxidant activity антиоксидантна активність healthy food здорове харчування functional foods функціональні продукти microbiological analysis мікробіологічний аналіз formulations рецептури |
Дата публикации: | 2024 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Assessment of nutritional value and safety of soft drinks enriched with berries growing in the Republic of Azerbaijan in comparison with traditional drinks / S. Maharramova, M. Mammadaliyeva, G. Nasrullayeva [et al.] // Scientific Horizons. – 2024. – Vol. 27, No. 9. – P. 98–109. |
Аннотация: | The study used modified formulations of traditional drinks to enrich them with several nutrients and microelements. Berries selected for the study, namely: dogwood, pomegranate, persimmon, blueberry, and raspberry, demonstrated high antioxidant activity and rich vitamin composition. The study revealed a significant increase in the antioxidant activity of traditional Azerbaijani drinks when enriched with berry extracts. The antioxidant activity of arrowroot increased by 20 mg GAE/100 ml after dogwood enrichment. Sherbet showed an increase in activity of 22.5 mg GAE/100 ml with the addition of raspberries. Tea enriched with persimmon increased its antioxidant activity by 125%. The pomegranate-enriched compote increased its activity by 24 mg GAE/100 ml. Blueberry pekmez showed average results, although due to the high level of nutritional properties of blueberries, it was also a promising research object. The study also analysed the selected berries, further evaluating potential changes in the vitamin composition, antioxidant activity, and organoleptic properties of the beverages after adding the berries. The most significant improvement in taste, aroma, colour and texture of the drinks was observed in persimmon extract-enriched tea and blueberry pekmez, which received the highest scores for all parameters after enrichment. The antioxidant activity of the drinks also increased significantly after adding berry extracts. The microbiological and chemical risks associated with the use of fresh berries and the proposed measures to ensure the safety of beverages helped to shape the further vector of research in this area. У дослідженні використовувалися модифіковані рецептури традиційних напоїв з метою збагачення їх низкою поживних речовин і мікроелементів. Відібрані для дослідження ягоди, а саме: кизил, гранат, хурма, чорниця, малина, продемонстрували високу антиоксидантну активність та багатий вітамінний склад. У результаті дослідження було виявлено значне підвищення антиоксидантної активності традиційних азербайджанських напоїв у разі збагачення їх ягідними екстрактами. Антиоксидантна активність айрану збільшилася на 20 мг GAE/100 мл після збагачення кизилом. Шербет показав зростання активності на 22,5 мг GAE/100 мл при додаванні малини. Чай, збагачений хурмою, збільшив свою антиоксидантну активність на 125 %. Компот, збагачений гранатом, збільшив свою активність на 24 мг GAE/100 мл. Дошаб із чорницею продемонстрував середні результати, хоча за рахунок високого рівня поживних властивостей у чорниці був також перспективним об'єктом дослідження. У роботі також було проведено аналіз відібраних ягід, з подальшою оцінкою потенційних змін вітамінного складу, антиоксидантної активності, а також органолептичних властивостей напоїв після додавання ягід. Найбільш значне поліпшення у смаку, ароматі, кольорі та текстурі напоїв спостерігалося у чаю, збагаченого екстракт омхурми, та дошабу, чорницею, які отримали максимальні бали за всіма параметрами після збагачення. Антиоксидантна активність напоїв також значно підвищилася після додавання ягідних екстрактів. Розглянуті мікробіологічні та хімічні ризики, пов'язані з використанням свіжих ягід, і запропоновані заходи для забезпечення безпеки напоїв допомогли сформувати подальший вектор вивчення цієї сфери. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16117 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2024, т. 27, № 09
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|