|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16376
|
Название: | Обґрунтування використання лісового медозбору у формуванні імунітету бджіл |
Другие названия: | Rationalizality for the use of forest harvesting in the formation of bees immunity |
Авторы: | Вербельчук, Т. В. Verbelchuk, T. П'ясківський, В. М. Pyaskivskiy, V. Вербельчук, С. П. Verbelchuk, S. Гавриловський, В. П. Havrylovskyi, V. |
Ключевые слова: | бджола bee монокультурне землеробство monoculture agriculture харчові стреси бджіл food stresses of bees нарощування сили сімей building family strength медоноси лісу forest honeybees імунітет immunity |
Дата публикации: | 2021 |
Издатель: | Сумський національний аграрний університет |
Библиографическое описание: | Обґрунтування використання лісового медозбору у формуванні імунітету бджіл / Т. В. Вербельчук, В. М. П'ясківський, С. П. Вербельчук, В. П. Гавриловський // Вісн. Сумського нац. аграр. ун-ту. Сер. Тваринництво. – 2021. – Вип. 2 (45). – С. 68–76. |
Аннотация: | Еволюційний розвиток бджіл проходив на багатій поліфлорній кормовій базі. Бджола медоносна відноситься до комах з вузькоспеціалізованим живленням. Весь комплекс поживних речовин необхідних для розвитку та харчування потомства і імаго отримується з нектару та пилку, які бджоли, для тривалого зберігання, консервують в мед та пергу. Кормова цінність квіткового пилку визначається вмістом в ньому білку, повноцінністю амінокислотного складу, здатністю до засвоєння. Вибірковість збирання пилку частково пояснюється потребою бджіл на даний період у тих чи інших речовинах. Крім того встановлено, що пилок різних пилконосів відрізняється своєю біологічною цінністю, пилковою продуктивністю, хімічним складом. Доведено, що однією з причин зниження імунітету бджіл є погіршення їх живлення. Це викликано зменшенням біорізноманіття квітуючих рослин біля полів, монокультурним землеробством, високим пестицидним фоном, змінами клімату тощо. Тому, поліфлорна повноцінна пилково-нектарна кормова база відіграє основоположну роль для життя та розвитку бджіл. Повноцінне вигодовування личинок закладає на все подальше життя комах базу імунної стійкості, здоров'я, тривалості життя. Надто важливим це є для відтворення майбутніх маток, трутнів. Відомо, що в стадію личинки йде формування так званого жирового тіла, котре є депо білків та інших БАР, а в подальшому виступає основою формування секреторної діяльності (маточного молочка, ферментів для переробки нектару, восковиділення тощо). Формування жирового тіла проходить в період личинкової стадії розвитку розплоду. Воно забезпечує тривале життя зимуючих бджіл, здатність вижити та пережити холоди, сприяє виконанню надважливого завдання цих бджіл – вигодовування однієї бджоли заміни тощо. Літні короткоживучі бджоли вигодовують до чотирьох особин. Як і у вищих тварин та людини в підтриманні імунітету важливу роль відіграє мікрофлора слизових і кишківника. Вона частково забезпечує ферментативні процеси в травленні. Завдяки цим сапрофітним мікроорганізмам – формується імунітет (до 80 %). Ліс здатен забезпечити бджіл ранніми поліфлорними квітуючими рослинами, що поліпшить повноцінність білкового живлення, сприятиме високій життєздатності потомства та активному нарощуванні сили сім'ї, майбутній продуктивності, зимостійкості, забезпечить ефективність галузі. The evolutionary development of bees took place on a rich polyfloral forage base. The honey bee belongs to insects with narrowly specialized food. The whole complex of nutrients necessary for the development and nutrition of offspring and adults is obtained from nectar and pollen, which bees, for longterm storage, canned in honey and perga. The nutritional value of pollen is determined by its protein content, the completeness of the amino acid composition, the ability to assimilate. The selectivity of pollen collection is partly explained by the need of bees for this period in certain substances. In addition, it was found that the pollen of different pollinators differs in its biological value, pollen productivity, chemical composition. It is proved that one of the reasons for the decrease in the immunity of bees is the deterioration of their nutrition. This is due to the reduction of biodiversity of flowering plants near fields, monoculture agriculture, high pesticide background, climate change and so on. Therefore, polyfloral, full-fledged pollennectar feed base plays a fundamental role for the life and development of bees. Complete feeding of larvae lays the foundation for immune stability, health, and life expectancy for the rest of the insects' lives. This is too important for the reproduction of future queens, drones. It is known that the larval stage is the formation of the so-called fat body, which is a depot of proteins and other BAS, and then serves as a basis for the formation of secretory activity (royal jelly, enzymes for nectar processing, wax secretion, etc.). The formation of the fat body takes place during the larval stage of brood development. It ensures the long life of wintering bees, the ability to survive and survive the cold, contributes to the crucial task of these bees – feeding one replacement bee and more. Summer short-lived bees feed up to four individuals. As in higher animals and humans, the microflora of the mucous membranes and intestines plays an important role in maintaining immunity. It partially provides enzymatic processes in digestion. Due to these saprophytic microorganisms – immunity is formed (up to 80%). The forest is able to provide bees with early polyfloral flowering plants, which will improve the quality of protein nutrition, promote high viability of offspring and actively increase family strength, future productivity, winter hardiness, ensure the efficiency of the industry. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16376 |
ISSN: | 2708-4639 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|