|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16382
|
Название: | Пасічний віск за вдосконаленої технології в умовах агрофірми «Бджоловод ЛТД» |
Другие названия: | Beekeeping wax with improved technology in the conditions of «Bjolovod LTD» Agro firm |
Авторы: | П'ясківський, В. М. Pyaskovsky, V. Вербельчук, Т. В. Verbelchuk, T Вербельчук, С. П. Verbelchuk, S. Кулаков, Ю. С. Kulakov, Yu. |
Ключевые слова: | натуральний бджолиний віск natural beeswax воскосировина wax raw materials способи та технології переробки methods and technologies of processing властивості та якість воску properties and quality of wax |
Дата публикации: | 2020 |
Издатель: | Херсонський державний аграрно-економічний університет |
Библиографическое описание: | Пасічний віск за вдосконаленої технології в умовах агрофірми «Бджоловод ЛТД» / В. М. П'ясківський, Т. В. Вербельчук, С. П. Вербельчук, Ю. С. Кулаков // Таврійський наук. вісн. Сер. Сільськогосподарські науки. – 2020. – Вип. 111. – С. 217−224. |
Аннотация: | Бджолиний віск використовується у 50 галузях виробництва, проте найбільше – у бджільництві, для виробництва вощини. У природі його виробляють лише бджоли. Віск містить близько 300 сполук та елементів, а це: складні ефіри (70–75%), вільні жирні кислоти (13–15%), насичені вуглеводні (12–16%), барвні, ароматичні речовини тощо. Порівняно з жирами, вуглеводами та білками віск є менш окисленим, і тому при горінні виділяє значно більше тепла. За деякими фізичними властивостями та за фізіологією його утворення бджолиний віск подібний до жирів, проте і відрізняється – не засвоюється живими організмами. Віск є стійким до часу, світла, вологи.
В Україні у зв'язку з розпочатим експортом (вже близько 400 т / рік), поглибилась проблема якісного нативного бджолиного воску для виробництва вощини. Зросла їх вартість. Окремі недоброчесні виробники почали ширше фальсифікувати віск мінеральними й органічними домішками.
Технологія воску основана на термічній переробці воскосировини сухим та вологим методом. Суха переробка проводиться шляхом нагріву без доступу капельно-рідкої води. Волога передбачає нагрів у воді чи при доступі води (конденсату). Переробка першим методом дає чистіший віск.
Визначення вкладу воску є складним процесом. Тому, на практиці, прийнято характеризувати його кількісний склад восковими константами: число омилення, кислотним, ефірним, йодним, співвідношенням ефірного числа до кислотного та йодного тощо.
Ретельна оцінка воску пасічного за рядом органолептичних показників дозволяє виявити наявність тих чи інших фальсифікуючих домішок.
Технологічно класифікацію воскосировини поділяють на кондиції та сорти. Визначальним тут є вміст воску та не воскових домішок і компонентів. За категоріями сировина поділяється на: вихідну пасічну, пасічні витомки, пасічна мерва, заводська (виробнича) мерва.
Віск пасічний отримують з сировини (вирізаного старого сушнику, воскових кришечок зрізаних з щільників, з будівельних рамок, виламаних шматків тощо) різної восковитості (кольору).
Воскосировину на пасіках переробляють сонячними і паровими воскотопками, на пасічних воскопресах тощо. Отримують віск пасічний та витопки (чи мерву пасічну). Ці залишки містять 55–30% воску.
Заводська переробка проводиться пресуванням, чи центрифугуванням, вологим способом.
Пресування складається з технологічних операцій, розварювання, пресування сировини, відстоювання воску, формуванні його та сушінні мерви.
Переробляють залишки за допомогою потужних гідропресів. Лишки – мерву заводську, з 20% воску, можна екстрагувати розчинниками.
Ґатунок воску (I−III) прямо залежить від якості (кольору) воскосировини та технології переробки.
На АФ «Бджоловод ЛТД» розроблено, запатентовано та випускається ряд модифікацій воскопресів пасічних Кулакова (ВПК) різної потужності та призначення. Ці розробки суттєво знижують трудо- та енерговитрати, витрати води, збільшують вихід з сировини воску, частково автоматизують виробничий процес, є економічно ефективнішими, поліпшують культуру виробництва, чистоту та якість воску тощо. Beeswax is used in 50 industries, but most of all − in beekeeping, for wax production. In nature, it is produced only by bees. Wax contains about 300 compounds and elements, such as esters (70–75%), free fatty acids (13–15%), saturated hydrocarbons (12–16%), colorants, flavors and the like. Compared to fats, carbohydrates and proteins, the wax is less oxidized and therefore produces much more heat when burning. According to some physical properties and, according to the physiology of its formation, beeswax is similar to fats, but differs − not absorbed by living organisms. Wax is resistant to weather, light, moisture.
In Ukraine, due to the started export (about 400 t / year), the problem of quality native beeswax for production of wax has deepened. Their value has increased. Some unscrupulous manufacturers began to falsify wax with mineral and organic impurities more widely.
The wax technology is based on the thermal processing of the raw material in a dry and moist method. Dry processing is carried out by heating without the access of liquid water. Moisture − involves heating in water or when access to water (condensate). Recycling by the first method gives a cleaner wax.
Determining the contribution of wax is a complex process. Therefore, in practice, it is customary to characterize its quantitative composition by wax constants: the number of saponification, acid, ether, iodine, the ratio of the ether number to acid and iodine and the like.
Careful evaluation of apiary wax on a number of organoleptic indicators allows to detect the presence of certain adulterants.
Technologically, the classification of wax is divided into conditions and varieties. What is decisive here is the content of the wax and not the wax impurities and components. By categories of raw materials is divided into: original apiary, apiary recesses, apiary merv, factory (production) merv.
Apiary wax is obtained from raw materials (cut out old dryer, wax lids cut from the seals, construction frames, broken pieces, etc.) of different waxiness (color).
Raw wax on apiaries is processed by solar and steam waxes, on apiary waxes and the like. They get wax and beeswax (or dead bee). These residues contain 55–30% wax.
The factory processing is carried out by pressing, or centrifugation, in a wet way.
Pressing consists of technological operations, boiling, pressing of raw materials, settling of wax, molding it and drying dead.
Recycle remnants with the help of powerful hydraulic presses. Surplus – factory dead, with 20 % wax, can be extracted soluble.
The wax grade (I–III) depends directly on the quality (color) of the wax and the processing technology.
A number of modifications to the Kulakov wax-compressors (WPK) of different capacity and purpose have been developed, patented and produced at the Beekeeper Company. These developments significantly reduce labor and energy costs, water costs, increase the output of raw wax, partially automate the production process, are more cost-effective, improve production culture, purity and quality of wax, and more. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16382 |
ISSN: | 2226-0099 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|