|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини та тваринництва >
---Кафедра годівлі, розведення тварин та збереження біорізноманіття >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16419
|
Название: | Вплив збалансованих раціонів годівлі на молочну продуктивність корів, обмін речовин та ефективність конверсії корму у молоко |
Другие названия: | Influence of balanced feeding rations on dairy productivity of crusts, substance exchange and efficiency of feed conversion in milk |
Авторы: | Борщенко, В. В. Borshchenko, V. Лавринюк, О. О. Lavryniuk, O. Солоненко, Н. І. Solonenko, N. Солоненко, Є. Л. Solonenko, E. Крисан, С. В. Krysan, S. |
Ключевые слова: | раціони rations молочна продуктивність milk productivity корови cows обмін речовин metabolism ефективність efficiency конверсія корму feed conversion |
Дата публикации: | 2021 |
Издатель: | Сумський національний аграрний університет |
Библиографическое описание: | Вплив збалансованих раціонів годівлі на молочну продуктивність корів, обмін речовин та ефективність конверсії корму у молоко / В. В. Борщенко, О. О. Лавринюк, Н. І. Солоненко [та ін.] // Вісн. Сумського нац. аграр. ун-ту. Сер. Тваринництво – 2021. – Вип. 3(46). – С. 121–126. |
Аннотация: | Виробничі дослідження щодо оцінки впливу збалансованих раціонів годівлі на молочну продуктивність корів, обмін речовин та ефективність перетворення кормів у молоко проводилось на поголів'ї української чорно-рябої породи ПСП «Новоселиця» Попільнянського району Житомирської області, у кількості 36 голів. Корови перебували у другому періоді лактації, середньодобове виробництво молока становило 13,9 кг з 4,1% жиру. У ході досліджень були оптимізовані раціон із найменшими витратами, використовуючи програмне забезпечення для балансування раціонів. Раціон був збалансований за обмінною енергією, сирим протеїном, кальцієм та фосфором, відповідно із нормами годівлі для великої рогатої худоби. Збалансованими раціонами годували всіх експериментальних тварин протягом 30 днів, за винятком 15-денного періоду адаптації. Годівля корів збалансованими раціонами та поліпшення забезпечення кальцієм і фосфором позитивно вплинула на збільшення надою молока 4% жирності на 0,7 кг/корову (P<0,05). Одночасно зменшилася вартість годівлі на 17,0%. Оптимізація раціонів дозволяє поліпшити обмінні процеси в організмі корів, аналогічні дослідження свідчать, що рівень вмісту в кровіімуноглобулінів та сечової кислоти значно збільшується, тоді як рівень азоту сечовини крові (BUN) знижується (Р<0,01) з 18,2 до 15,0 мг/дл. Також поліпшується конверсія кормів у молоко з 0,8 до 1,0. Дане дослідження свідчить про те, що збалансована годівля корів, після корекції раціонів відповідно до норм годівлі, покращує виробництво молока, поліпшує обмінні процеси в організмі та ефективність перетворення кормів у коріву виробничих умовах. Отже, годівля збалансованим раціоном молочних корів покращує використання поживних речовин, виробництво молока, мікробне забезпечення азотом та ефективність перетворення кормів в продукцію. Production studies to assess the impact of balanced diets on milk productivity of cows, metabolism and efficiency of feed conversion into milk were conducted on the population of Ukrainian black-spotted breed PSP «Novoselytsia» Popilnyansky district of Zhytomyr region, in the amount of 36 heads. The cows were in the second period of lactation, the average daily milk production was 13.9 kg with 4.1% fat. Research has optimized the lowest-cost diet using diet-balancing software. The diet was balanced in terms of metabolic energy, crude protein, calcium and phosphorus, in accordance with the feeding norms for cattle. All experimental animals were fed a balanced diet for 30 days, except for the 15-day adaptation period. Feeding cows with a balanced diet and improving the supply of calcium and phosphorus had a positive effect on increasing milk yield4% fat by 0.7 kg/cow (P<0.05). At the same time, the cost of feeding decreased by 17.0%. Optimization of rations can improve metabolic processes in cows, similar studies show that the level of immunoglobulins and uric acid in the blood increases significantly, while the level of blood urea nitrogen (BUN) decreases (P<0,01) from 18.2 to 15.0 mg/dl. The conversion of feed into milk also improves from 0.8 to 1.0. This study shows that balanced feeding of cows, after adjusting the rations in accordance with the norms of feeding, improves milk production, improves metabolic processes in the body and the efficiency of feed conversion into cow production conditions. Thus, a balanced diet of dairy cows improves nutrient utilization, milk production, microbial nitrogen supply, and feed conversion efficiency. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16419 |
ISSN: | 2708-4639 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|