|
Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва >
Статті >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16548
|
Название: | Основний корм з гібридного озимого жита: заготівля, якість та використання у годівлі молочних корів |
Другие названия: | Basik feed from hybrid winter rye: harvesting, quality and usage in feeding of dairy cows |
Авторы: | Шевчук, О. А. Shevchuk, О. Ковальчук, І. В. Kovalchuk, І. Шиян, М. О Shiyan, М. Ковальчук, І. І. Kovalchuk, І. |
Ключевые слова: | озиме жито winter rye технологічні операції technological procedures силос silage годівля корів feeding of cows основний корм primary feed кетоз ketosis надій milk yield |
Дата публикации: | 2021 |
Издатель: | Сумський національний аграрний університет |
Библиографическое описание: | Основний корм з гібридного озимого жита: заготівля, якість та використання у годівлі молочних корів / О. А. Шевчук, І. В. Ковальчук, М. О. Шиян, І. І. Ковальчук // Вісн. Сумського нац. ун-ту. Сер. Тваринництво. − 2021. − Вип. 2(45). – С. 153−158. |
Аннотация: | Основним чинником зниження молочної продуктивності корів, тривалості їх господарського використання, репродуктивної функції є прямий вплив низки аліментарних факторів. Саме тому, в останні роки менеджмент молочних ферм спрямовує свою роботу на проведення оцінки якісних характеристик основних кормів (сіна, силосу, сінажу) для годівлі великої рогатої худоби. Варто зазначити, що нині прослідковується тенденція до застосування у практиці кормів, зокрема силосу, із злакових культур. Перспективним є виготовлення такого корму із озимого жита, завдяки його невибагливості до агротехніки (морозостійкість, ранній посів, інтенсивний розвиток), високій урожайності, стійкості до грибкових захворювань. Крім того, житній силос характеризується високим вмістом поживних речовин. Саме тому, основним завданням наших досліджень було вивчити систему заготівлі та провести оцінку ефективності використання як основного корму силосу із озимого жита у годівлі високопродуктивних молочних корів в умовах ПП «Слободище» Бердичівського району Житомирської області. Мета роботи полягала у вивченні впливу загально змішаного раціону різного складу на молочну продуктивність корів. Нами подана технологічна схема із агротехніки гібридного озимого жита, заготівлі та приготування силосу. Встановлено, що за основними якісними показниками силос із гібридного озимого жита відповідає вимогам 1 класу (згідно ДСТУ 4782:2007). Для виконання виробничого досліду було залучено 520 голів корів голштинської і джерсейської порід. Тривалість досліду ‒ 60 діб із поділом на два періоди: 1-й ‒ використання силосу кукурудзяного, як основного корму (попереднього року заготівлі), 2-й ‒ застосування силосу кукурудзяного та раннього силосу із озимого жита. З'ясували, що при годівлі корів силосом із озимого жита, ‒ як основного корму, разом із кукурудзяним валове вироб-ництво молока зросло на 197,86 ц, а в перерахунку на 4 % молоко на 131,43 ц, підвищилися середньодобові надої на 1 корову (+1,3; +0,89 кг) відповідно, тому його використання у вигляді основного корму є цілком обґрунтованим з огляду на менеджмент годівлі дійного стада та економічні показники виробництва молока. The key factor in reducing milk productivity of cows, duration of their economic use, reproductive function is the direct influence of a number of nutritional factors. That is why in recent years, the management of dairy farms directs its work on valuation of the quality characteristics of main feed (hay, silage, haylage) to feed cattle. It should be noted that today you can trace a tendency to use in practice feed, silage in particular, from cereals. Production of such feed from winter rye is promising, due to its unpretentious-ness to agricultural machinery (frost resistance, early sowing, intensive development), high yields, resistance to fungal diseases. Furthermore, rye silage features by a high content of nutrients. That is why the main task of our research was to study the harvesting system and rate the effectiveness of the use of silage from winter rye in the feeding of high-yielding dairy cows in the conditions of PP «Slobodyshche» Berdychiv district of Zhytomyr region. The main goal was to study the influence of a common mixed diet of different composition on cows milk productivity. We have presented a technological scheme from agricultural techniques of hybrid winter rye, harvesting and preparation of silage. It is established that the main quality indicators of silage from hybrid winter rye meet the requirements of 1 class(according to DSTU 4782: 2007). 520 heads of Holstein and Jersey cows were involved in the production experiment. The duration of the experiment is 60 day divided into two periods: 1st – usage of corn silage as the main feed (previous year of harvest), 2nd – use of corn silage and early silage from winter rye. It was studied out that feeding cows silage from winter rye – as the main feed, together with corn silage – milk production increased by 197.86 quintals, and with recalculation of 4% milk, by 131.43 quintals, increased the average daily milk yield per cow (+1.3; +0.89 kg), accordingly, that is why the use of winter rye as a basic feed is quite reasonable, given the management of feeding the dairy herd and economic indexes of milk production. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16548 |
ISSN: | 2708-4639 |
Располагается в коллекциях: | Статті
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|