DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Агрономічний >
Кафедра захисту рослин >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16571

Название: Порівняльна оцінка сортозразків квасолі звичайної за адаптивністю
Другие названия: Comparative evaluation of bean varieties of common adaptability
Авторы: Мазур, Олександр Васильович
Mazur, Oleksandr
Мазур, Олена Василівна
Mazur, Olena
Тимощук, Т. М.
Tymoshchuk, T.
Ключевые слова: сортозразки квасолі
bean cultivars
параметри адаптивності
adaptability parameters
коефіцієнт пластичності
plasticity coefficient
агрономічна стабільність
agronomic stability
варіанса стабільності
stability variant
Дата публикации: 2020
Издатель: Вінницький національний аграрний університет
Библиографическое описание: Мазур О. В. Порівняльна оцінка сортозразків квасолі звичайної за адаптивністю / О. В. Мазур, О. В. Мазур, Т. М. Тимощук // Сільське господарство та лісівництво. – 2020. – № 19. – С. 221–228.
Аннотация: Виділено сортозразки квасолі, що найменше реагують на умови вирощування (насамперед за вологозабезпеченням) зміною маси 1000 зерен. Коефіцієнт пластичності (bі<1): UD0302683, UD0302746, UD0302642, UD0303533, UD0302256. Ці сортозразки незначно знижували масу 1000 зерен за погіршенням режиму вологозабезпечення, тобто вони належать до посухостійких. Слід відмітити, сортозразки, що характеризувалися максимальним значенням за зерновою продуктивністю у кількісному вираженні ознаки, також проявили максимальну мінливість за зерновою продуктивністю упродовж років досліджень. Це сортозразки: UD0300565, маса зерна із рослини у якого становила 10,6 г, а також UD0302642, маса зерна із рослини склала 10,5 г, UD0302746 – 11,4 г. При цьому коефіцієнт варіації у першого сортозразка, як і UD0302642 – 20%, а UD0302746 – 17%. Виробництву необхідні сорти квасолі звичайної, що будуть забезпечувати стабільну і вище середньої врожайність за несприятливих умов вирощування, а за оптимальних високий її рівень. Тому було виділено сортозразки квасолі звичайної, що характеризувалися нижчими абсолютними значеннями за зерновою продуктивністю і вищою стабільністю прояву ознаки за період досліджень. До таких сортозразків віднесли UD0303533, зернова продуктивність якого становила 8,53 г, а коефіцієнт регресії (bi = 0,81), коефіцієнт варіації (V = 18%), коефіцієнт агрономічної стабільності (Аs = 82%); UD0301899 – 7,88 г, коефіцієнт регресії (bi = 0,65), коефіцієнт варіації (V = 15%), коефіцієнт агрономічної стабільності (Аs = 85%). Тобто ці сортозразки мало реагували на погіршення або покращення умов вирощування зберігаючи сталу зернову продуктивність. Враховуючи, що коефіцієнт (Аs) перевищує 70 %, то виділені сортозразки квасолі звичайної виявилися стабільними.
The varieties of beans that are the least responsive to growing conditions (primarily in terms of moisture supply) by changing the weight of 1000 grains are selected. Coefficient of plasticity (bi <1): UD0302683, UD0302746, UD0302642, UD0303533, UD0302256. These cultivars slightly reduced the weight of 1000 grains due to the deterioration of the moisture supply, they are drought-resistant. It should be noted that the varieties that were characterized by the maximum value of grain productivity in quantitative terms, also showed maximum variability in grain productivity over the years of research. These are primarily varieties: UD0300565, the weight of grain from the plant which was 10.6 g, as well as UD0302642, the weight of grain from the plant was 10.5 g, UD0302746 – 11.4 g. – 20%, and UD0302746 – 17%. Therefore, the production needs varieties of common beans that will provide stable and above average yields under adverse growing conditions, and at optimal high levels. Therefore, varieties of common beans were distinguished, which were characterized by lower absolute values in grain productivity and higher stability of the trait during the study period. Such cultivars included UD0303533, whose grain productivity was 8.53 g, and the regression coefficient (bi = 0.81), coefficient of variation (V = 18%), coefficient of agronomic stability (As = 82%); UD0301899 – 7. 88 g, regression coefficient (bi = 0.65), coefficient of variation (V = 15%),oefficient of agronomic stability (As = 85%). That is, these varieties did not respond much to the deterioration or improvement of growing conditions while maintaining stable grain productivity. Given that the coefficient (As) exceeds 70%, the selected varieties of common beans were stable.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16571
ISSN: 2707-5826
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
AF_2020_19_221-228.pdf282,96 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет