DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2025, т. 28, № 01 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16575

Название: Evaluation of the dynamics of fattening of lactating cows of the newly created Ukrainian red dairy breed
Другие названия: Оцінка динаміки вгодованості лактуючих корів новоствореної української червоної молочної породи
Авторы: Roman, L.
Роман, Л.
Bezaltychna, O.
Безалтична, О.
Vyrvykyshka, S.
Вирвикишка, С.
Iovenko, A.
Іовенко, А.
Pushkar, T.
Пушкар, Т.
Ключевые слова: lactating cows
лактуючі корови
newly created Ukrainian red dairy breed
новостворена українська червона молочна порода
feeding behaviour
кормова поведінка
visualisation
візуалізація
model cow
модельна корова
Дата публикации: 2025
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Evaluation of the dynamics of fattening of lactating cows of the newly created Ukrainian red dairy breed / L. Roman, O. Bezaltychna, S. Vyrvykyshka [et al.] // Scientific Horizons. – 2025. – Vol. 28, No. 1. – P. 19–29.
Аннотация: The purpose of this study was to determine the dynamics of fattening of lactating cows of the newly created Ukrainian red dairy breed during the current lactation and at different lactation ages by eye assessment. Based on an industrial dairy complex-reproducer for breeding cattle of the Ukrainian red dairy breed, a scientific and industrial study was conducted to assess the dynamics of fattening of lactating cows (n = 391) using a modified eye-measured scoring scale and an innovative methodological Model Cow approach to comparing the findings with the visualisation. The study employed structural-comparative, analytical, and statistical methods. The findings of this study revealed that lactating cows of the newly created Ukrainian red dairy breed had a steady downward trend in fertility rates compared to the optimum levels recommended by experts. Thus, the fatness of the first-born cows was on average 35.35–58.25% lower than the recommended level, of the second lactation cows – 18.91–25.67%, and of the third lactation cows – 21.82-28.33% (P < 0.001). In cows of the fourth and older lactations (4.43 lactations on average), the dynamics of fattening dynamics was closer to the recommended optimum indicators throughout the current lactation. On average, in the middle of lactation (134.96 days, n = 59), the fattening was 2.39 points, which was 89.91–79.67% of the recommended levels (P < 0.001). According to the observations during the current lactation, it was found that the fattening of lactating cows did not have time to reach optimum levels at the end of the lactation period, which indicated significant metabolic disorders in the body of females, especially of young age, which require finding ways to correct the system of feeding the dairy herd of the newly created breed. An innovative approach to assessing the fatness of dairy cows revealed the potential of the methodology to use research findings to regulate herd management and feeding behaviour of cows under intensive milk production technology.
Метою дослідження було визначення динаміки вгодованості лактуючих корів новоствореної української червоної молочної породи впродовж перебігу поточної лактації та за різного лактаційного віку шляхом окомірної оцінки. На базі промислового молочного комплексу-репродуктора із розведення худоби української чеврвоної молочної породи було проведено науково-виробниче дослідження з оцінки динаміки вгодованості лактуючих корів (n = 391) за використання модифікованої окомірної бальної шкали та з інноваційним методологічним підходом порівняння результатів із візуалізацією «Модельної корови». Було застосовано структурно-порівняльний, аналітичний і статистичний методи. Результати дослідження показали, що лактуючі корови новоствореної української червоної молочної породи відрізнялись сталою тенденцією до зниження показників вгодованості у порівнянні з рекомендованими фахівцями оптимальними рівнями. Так, вгодованість первісток в середньому була нижче рекомендованої на 35,35–58,25 %, корів другої лактації – на 18,91–25,67 %; третьої – на 21,82–28,33 % (P < 0,001). У корів четвертої і старше лактацій (в середньому 4,43 лактацій) було відмічено більш наближену до рекомендованих оптимальних показників динаміку вгодованості впродовж всієї поточної лактації. В середньому у термін середини лактації (134,96 днів, n = 59) вгодованість становила 2,39 балів, що складало 89,91–79,67 % від рекомендованих рівнів (P < 0,001). За даними спостережень впродовж поточної лактації встановлено, що вгодованість лактуючих корів не встигла досягти оптимальних показників наприкінці лактаційного періоду, що свідчило за значні метаболічні негаразди у організмі самиць, особливо молодого віку, які потребують пошуку шляхів корекції у системі організації годівлі дійного стада новоствореної породи. Інноваційний підхід до оцінки вгодованості молочних корів засвідчив потенціал методики для використання результатів досліджень з метою регуляції менеджменту стада та кормової поведінки корів в умовах інтенсивної технології виробництва молока.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16575
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2025, т. 28, № 01

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2025_28_01_19-29.pdf2,34 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет