DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2025, т. 28, № 01 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16578

Название: The role of microbial enzymes β-glucanase and α-amylase in optimising feed production for poultry
Другие названия: Роль мікробних ферментів β-глюканази та α-амілази в оптимізації виробництва кормів для птиці
Авторы: Narmuratova, Zh.
Нармуратова, Ж.
Blieva, R.
Блієва, Р.
Suleimenova, Zh.
Сулейменова, Ж.
Akhmetsadykov, N.
Ахметсадиков, Н.
Zhumagalieva, G.
Жумагалієва, Г.
Ключевые слова: diet
раціон
active additives
активні добавки
broilers
бройлери
productivity
продуктивність
body weight gain
приріст живої маси
feed conversion ratio
коефіцієнт конверсії корму
Дата публикации: 2025
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: The role of microbial enzymes β-glucanase and α-amylase in optimising feed production for poultry / Zh. Narmuratova, R. Blieva, Zh. Suleimenova [et al.] // Scientific Horizons. – 2025. – Vol. 28, No. 1. – P. 30–40.
Аннотация: With the increase in world population and higher consumption of poultry meat, the need for efficient feed production to ensure high quality and quantity of products is increasing. The main objective of the study was to find out the effect of microbial enzymes β-glucanase and α-amylase on optimising the performance of poultry feed. The method of analysis, one-way analysis of variance, chemical analysis and quantitative analysis were used in the study. A review of the work showed that enzyme analysis in the experimental feeds confirmed the determined concentrations of 44, 67 and 88 kN. The treatments significantly reduced body weight gain and feed conversion ratio throughout the evaluation period. The effect was particularly marked at K-110 kcal/kg and enzyme concentrations of 250, 350 and 450 mg/kg. Enzyme supplementation resulted in partial recovery of performance evident at various intervals including 10–17 days, 17–30 days, and 30–37 days. The enzyme supplemented groups showed positive results in body weight gain, especially at K-110 kcal/kg and enzyme concentrations of 250, 350 and 450 mg/kg, compared to the control group. The results emphasised not only the high precision of the study, but also the effectiveness of the enzymes in improving feed utilisation and maintaining bird performance under altered dietary conditions. The study of enzyme complex in feeds is of practical importance to the poultry industry, as it confirms the efficacy of enzyme supplementation in improving feed utilisation and maintaining bird performance under altered diets. The findings provided a basis for optimising diets using specific energy levels and enzyme concentrations, which can lead to improved body weight gain and FCR, promoting more efficient nutrient uptake and reducing productivity losses in birds.
Зі збільшенням чисельності населення планети та зростанням споживання м'яса птиці зростає потреба в ефективному кормовиробництві для забезпечення високої якості та кількості продукції. Основна мета дослідження полягала в тому, щоб з'ясувати вплив мікробних ферментів β-глюканази та α-амілази на оптимізацію продуктивності комбікормів для птиці. У дослідженні використовували метод аналізу, однофакторний дисперсійний аналіз, хімічний аналіз та кількісний аналіз. Огляд роботи показав, що аналіз ферменту в експериментальних кормах підтвердив визначені концентрації 44, 67 і 88 кН. Обробка значно знизила приріст живої маси та коефіцієнт перетворення корму протягом усього періоду оцінки. Ефект був особливо помітним при К-110 ккал/кг і концентраціях ферменту 250, 350 і 450 мг/кг. Додавання ферментів призвело до часткового відновлення продуктивності, що було помітно через різні проміжки часу, включаючи 10–17 днів, 17–30 днів та 30–37 днів. Групи, які отримували ферментну добавку, показали позитивні результати у збільшенні маси тіла, особливо при К-110 ккал/кг і концентрації ферменту 250, 350 і 450 мг/кг, порівняно з контрольною групою. Результати підкреслили не тільки високу точність дослідження, але й ефективність ферментів у покращенні використання корму та підтримці продуктивності птиці в умовах зміненого раціону. Дослідження ферментного комплексу в кормах має практичне значення для птахівничої галузі, оскільки підтверджує ефективність ферментних добавок у покращенні використання корму та підтримці продуктивності птиці при зміні раціонів. Отримані результати є основою для оптимізації раціонів з використанням певних рівнів енергії та концентрацій ферментів, що може призвести до покращення приросту живої маси та КПК, сприяючи більш ефективному засвоєнню поживних речовин та зменшенню втрат продуктивності птиці.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16578
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2025, т. 28, № 01

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2025_28_01_30-40.pdf1,05 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет