|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2025, т. 28, № 01 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16584
|
Название: | Soil microbiomes as component of pedosphere biodiversity and factor in formation of crop yields |
Другие названия: | Мікробіоми ґрунту як складова біорізноманіття педосфери та чинник формування врожайності сільськогосподарських культур |
Авторы: | Skliar, V. Скляр, В. Bortnik, A. Бортник, А. Zubtsova, I. Зубцова, І. Klymenko, H. Клименко, Г. Vakal, A. Вакал, А. |
Ключевые слова: | biodiversity біорізноманіття metagenomics метагеноміка agroecosystems агроекосистеми pedosphere педосфера agro-industrial complex агропромисловий комплекс biogeochemistry біогеохімія crop production рослинництво |
Дата публикации: | 2025 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Soil microbiomes as component of pedosphere biodiversity and factor in formation of crop yields / V. Skliar, A. Bortnik, I. Zubtsova [et al.] // Scientific Horizons. – 2025. – Vol. 28, No. 1. – P. 100–109. |
Аннотация: | The study aimed to evaluate the mechanisms of interaction between soil microbiomes and leading crops to optimise yields and product quality in agricultural production. A comprehensive analysis of the physical and chemical properties of soils (chernozems, grey forest and podzolic soils) and the composition of the soil microbiome, including the number of nitrogen-fixing bacteria Rhizobium and Azotobacter, bacteria Bacillus spp, representatives of the genus Streptomyces, and fungi Glomus spp. The highest yields of Kalbex wheat (50 c/ha), Rhodes corn (80 c/ha), and Kingstone soybeans (30 c/ha) were recorded when these crops were grown on black soils. Grey forest soils and podzolic soils showed lower productivity and crop quality. The number of nitrogen-fixing bacteria Rhizobium and Azotobacter in chernozems reached 6 million colony-forming units (CFU) per gram of soil, while in podzolic soils it was the lowest – 3 million CFU per gram of soil. The mycorrhizal fungi Glomus spp. were also most abundant in black soil, with 8 million spores per gram of soil. The study examined the impact of the soil microbiome on the yield of selected crops. A correlation analysis of the microbiome and yields was conducted. The impact of the soil microbiome on crop quality was analysed. The results confirmed that chernozems provide the best conditions for growing crops due to their high biological activity and optimal physical and chemical properties, making them an ideal choice for agronomic practice. Метою даного дослідження було оцінювання механізмів взаємодії між мікробіомами ґрунту та провідними культурами для оптимізації врожайності і якості продукції у процесі сільськогосподарського виробництва. У ході дослідження проведено всебічний аналіз фізико-хімічних властивостей ґрунтів (чорноземи, сірі лісові та підзолисті) та склад мікробіому ґрунту, включаючи чисельність азотфіксуючих бактерій Rhizobium і Azotobacter, бактерій Bacillus spp., представників роду Streptomyces, грибів Glomus spp. Найвищі показники врожайності пшениці сорту Kalbex (50 ц/га), кукурудзи Родос (80 ц/га) та сої Kingstone (30 ц/га) були зареєстровані при вирощуванні цих культур на чорноземах. Сірі лісові ґрунти і підзолисті ґрунти продемонстрували меншу продуктивність та якість врожаю. Чисельність азотфіксуючих бактерій Rhizobium і Azotobacter у чорноземах досягала 6 мільйонів колонієутворюючих одиниць (КУО) на грам ґрунту, тоді як у підзолистих ґрунтах вона була найнижчою – 3 мільйони КУО на грам ґрунту. Мікоризні гриби Glomus spp. також були найбільш чисельні в чорноземах – 8 мільйонів спор на грам ґрунту. У дослідженні вивчався вплив мікробіому ґрунтів на врожайність обраних культур. Був проведений кореляційний аналіз мікробіому та врожайності. Проаналізовано вплив мікробіому ґрунту на якість врожаю. Отримані результати підтверджують, що чорноземи забезпечують найкращі умови для вирощування культур завдяки високій біологічній активності ґрунту та оптимальним фізико-хімічним властивостям, що робить їх ідеальним вибором для агрономічної практики. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16584 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2025, т. 28, № 01
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|