|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2025, т. 28, № 02 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16873
|
Название: | The state of T- and B-cell links of specific immunity and activity of humoral factors of natural defence of sows and their piglets under the influence of Saccharomyces Cerevisiae yeast complex and enzymes |
Другие названия: | Стан Т- і В-клітинної ланок специфічного імунітету й активність гуморальних факторів природного захисту свиноматок та їх поросят за впливу комплексу дріжджів Saccharomyces cerevisiae та ферментів |
Авторы: | Prudyus, T. Прудиус, Т. Vishchur, O. Віщур, О. Mudrak, D. Мудрак, Д. Gutsol, A. Гуцол, А. Gutsol, N. Гуцол, Н. |
Ключевые слова: | piglets поросята Saccharomyces cerevisiae yeast дріжджі Saccharomyces cerevisiae probiotics пробіотики T- and B-lymphocytes Т- і В-лімфоцити immunological tests імунологічні дослідження |
Дата публикации: | 2025 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | The state of T- and B-cell links of specific immunity and activity of humoral factors of natural defence of sows and their piglets under the influence of Saccharomyces Cerevisiae yeast complex and enzymes / T. Prudyus, O. Vishchur, D. Mudrak [et al.] // Scientific Horizons. – 2025. – Vol. 28, No. 2. – P. 9–22. |
Аннотация: | The immaturity of the immune system of newborn piglets causes significant losses in the postnatal period and is completely dependent on the mother's body, especially in the last period of pregnancy, due to increased metabolic processes and physiological immunosuppression. The study aimed to determine the activity of natural and adaptive defence factors in sows and piglets born from them under the influence of a feed additive containing Saccharomyces cerevisiae yeast and enzymes. The results of the research demonstrated that feeding sows during pregnancy and lactation, as well as piglets before weaning, had a positive effect on the immune function of the mother and offspring. Under the influence of these factors, the additive has an activating effect on the natural mechanisms of the humoral link of the body's nonspecific resistance, especially in sows. This was evidenced by the higher bactericidal and lysozyme activity of sow blood serum during pregnancy and lactation (p < 0,05–0,001) and a lower content of circulating immune complexes (p<0,05), which indicates a decrease in the antigenic load on the mother's body, especially during the period of immunosuppression. Similar changes, but expressed to a lesser extent, were recorded in piglets, with higher BASK (p<0.05) and lower CIC (p<0.05). Feeding sows and piglets with yeast and enzymes during periods of low immune potential of their body had an activating effect on the state of adaptive immunity, in particular, cellular factors of specific body defence. This was evidenced by an increase in the number of T-lymphocytes (total, active and theophylline-resistant) and B-lymphocytes (p<0.05–0.001) and an increase in their functional activity due to the redistribution of the receptor apparatus of immunocompetent cells – an increase in the number of T- and B-lymphocytes with low and medium receptor density and a decrease in undifferentiated cells (p<0.05–0.001). Thus, the activating effect of the studied factors of the feed additive on the state of natural and adaptive defence factors in the body of sows and their offspring was established, which positively affects the formation of an immune response in periods of low immune potential of their body. Незрілість імунної системи новонароджених поросят призводить до значних їх втрат у постнатальний період та повністю залежить від материнського організму, особливо в останній період поросності, що зумовлено посиленням метаболічних процесів і фізіологічною імуносупресією. Мета роботи – визначити активність природних й адаптивних факторів захисту у свиноматок та народжених від них поросят за впливу кормової добавки, що містить дріжджі Saccharomyces cerevisiae та ферменти. Результати досліджень показали, що згодовування свиноматкам у період поросності і лактації, а також поросятам у період до відлучення кормової добавки позитивно впливало на імунну функцію організму матері та приплоду. Зокрема за дії вказаних чинників добавки констатовано активуючий вплив на природні механізми гуморальної ланки неспецифічної резистентності організму, особливо у свиноматок. Про що свідчать вища бактерицидна і лізоцимна активність сироватки крові свиноматок у період поросності і лактації (p<0,05–0,001) та менший вміст циркулюючих імунних комплексів (p<0,05), що вказує на зменшення антигенного навантаження на організм матері, особливо у період імуносупресії. Подібні зміни, тільки виражені меншою мірою, зафіксовано у поросят, виявлено вищу БАСК (p < 0,05) та менший вміст ЦІК (p<0,05). Згодовування свиноматкам та поросятам дріжджів та ферментів у періоди низького імунного потенціалу їх організму спричинило активуючий вплив на стан адаптивного імунітету, зокрема клітинних факторів специфічного захисту організму. Про що свідчать збільшення у крові кількості Т-лімфоцитів (загальних, активних і теофілін-резистентних) і В-лімфоцитів (p<0,05–0,001) та підвищення їх функціональної активності за рахунок перерозподілу рецепторного апарату імунокомпетентних клітин – збільшення кількості Т- і В-лімфоцитів з низькою і середньою щільністю рецепторів та зменшення недиференційованих у функціональному відношення клітин (p<0,05-0,001). Таким чином констатовано активуючий вплив досліджуваних чинників кормової добавки на стан природних і адаптивних факторів захисту в організмі свиноматок та їх приплоду, що позитивно впливає на формування імунної відповіді у періоди низького імунного потенціалу їх організму. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16873 |
ISSN: | 2663-2144 |
Располагается в коллекциях: | 2025, т. 28, № 02
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|