DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Ветеринарної медицини та тваринництва >
Кафедра біоресурсів, тваринництва та аквакультури >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17438

Название: Effect of pre-slaughter weight on morphological composition of pig carcasses
Другие названия: Вплив передзабійної маси на морфологічний склад туш свиней
Авторы: Mykhalko, O.
Михалко, О. Г.
Povod, M.
Повод, М. Г.
Verbelchuk, T.
Вербельчук, Т. В.
Shcherbyna, O.
Щербина, О.
Susol, R.
Сусол, Р. Л.
Kirovich, N.
Кірович, Н. О.
Riznychuk, I.
Різничук, І. Ф.
Ключевые слова: slaughter yield
забійний вихід
meat content
вміст м'яса
fat content
вміст жиру
bone content
вміст кістки
pig carcasses
свинячі туші
Дата публикации: 2022
Издатель: De Gruyter Open
Библиографическое описание: Effect of pre-slaughter weight on morphological composition of pig carcasses / O. Mykhalko, M. Povod, T. Verbelchuk [et al.] // Open Agriculture. – Vol. 7, № 1. – 2022. – Р. 335–347.
Аннотация: To achieve the goals of our study, we investigated the relationship between morphological composition of pig carcasses and their pre-slaughter weight. In this research, 60 pigs were reared for fattening under the identical conditions of keeping and feeding, then slaughtered and sampled with pre-slaughter weight 110 and 120 kg. The content of meat, fat, and bones and their ratio in carcasses were evaluated. The probable influence of the factor of pre-slaughter weight on the share of meat in certain parts of the carcass is established 61.96% for the cervical-scapular third, 62.21% for the lumbosacral third, and 96.57% for the pelvic-femoral thirds. It has been found that in pigs at slaughter weight 120 kg for each additional increase in fat content by 1.0 kg, the meat content was proportionally insufficient by 0.43 kg in the cervical-scapular third and by 0.39 kg in the pelvic-femoral third of the carcass. In peers weighing 110 kg, each additional 1 kg of fat did not allow to gain 0.72 kg of meat in the cervical-scapular third of the carcass. The study shows that pigs fattening up to 110 kg of its carcass is more sensitive (44.99%) to changes in meat-fat ratios in the cervical-scapular third, which allows more targeted formation of the characteristics of semi-finished products of this part at this stage. Slaughter weight management can improve the quality of pork.
Для досягнення цілей нашого дослідження ми дослідили зв'язок між морфологічним складом туш свиней та їх передзабійною масою. У цьому дослідженні 60 свиней вирощували на відгодівлі в ідентичних умовах утримання та годівлі до передзабійної маси 110 та 120 кг, потім забивали та відбирали проби. Оцінювали вміст м'яса, жиру, кісток та їх співвідношення в тушах. Встановлено, що ймовірний вплив фактора передзабійної маси на частку м'яса в окремих частинах туші становив 61,96 % для шийно-лопаткової третини, 62,21 % для попереково-крижової третини та 96,57 % для тазово-стегнової третини. Встановлено, що у свиней при забійній масі 120 кг при кожному додатковому збільшенні вмісту жиру на 1,0 кг вміст м'яса був пропорційно недостатнім на 0,43 кг у шийно-лопатковій третині та на 0,39 кг у тазово-стегновій третині туші. У однолітків масою 110 кг кожен додатковий 1 кг жиру не дозволяв набрати 0,72 кг м'яса в шийно-лопатковій третині туші. Дослідження показало, що свині з відгодівлею до 110 кг туші більш чутливі (44,99%) до зміни м'ясо-жирового співвідношення в шийно-лопатковій третині, що дозволяє більш цілеспрямовано на цій стадії формувати характеристики напівфабрикатів цієї частини. Управління забійною масою може покращити якість свинини.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17438
ISSN: 2391-9531
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
OA_2022_7_1_335-347.pdf1,27 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет