DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2015, № 1 (47), т. 1 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/3365

Название: Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир
Другие названия: Carcinogenic and noncarcinogenic risks from vegetable crops сonsumption cultivated in agrosettle landscapes of Zhytomyr
Авторы: Герасимчук, Л. О.
Gerasymchuk, L.
Ключевые слова: важкі метали
heavy metals
овочі
vegetables
забруднення
pollution
експозиція
exposure
коефіцієнт небезпеки
hazard ratio
канцерогенний ризик
carcinogenic risk
неканцерогенний ризик
noncarcinogenic risk
Дата публикации: 2015
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Герасимчук Л. О. Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир / Л. О. Герасимчук // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 1 (47), т. 1. – С. 10–19.
Аннотация: Встановлено, що овочева продукція, вирощена в межах агроселітебних ландшафтів мікрорайону «Східний промвузол», забруднена переважно кадмієм та свинцем. Максимальний внесок до загального значення експозиції полютантів, що надходять у їжу, вносять картопля, буряк столовий та капуста білоголова. Перевищення значень у 2,19 (рівень медіани) та 2,47 (90-й процентиль) коефіцієнта небезпеки, за яким оцінювали ризик розвитку неканцерогенних ефектів, зафіксовано лише для свинцю. Сумарний рівень канцерогенного індивідуального ризику від споживання в їжу картоплі та овочів протягом життя за рахунок Pb i Cd складає 5,39•10-4 для медіанних значень та 6,55•10-4 для 90-го процентиля, що за міжнародною критеріальною шкалою оцінюється як насторожуючий.
Описание: It is found that vegetable products which were grown within agrosettle landscapes of the "Eastern Promvuzol" microdistrict are polluted mainly with cadmium and lead. The maximum contribution to the overall exposure of pollutants, that are received in food, make potatoes, beetroot and cabbage. Excess values to 2.19 (median level) and 2.47 (90th percentile) danger factor which was used to assess the risk of carcinogenic effects, was recorded only for lead. The total level of individual carcinogenic risk from human consumption of potatoes and vegetables during their lives by Pb i Cd is 5.39 10-4 for median values and 6.55 10-4 for 90-percentile that according to the international criterial scale is assessed as alarming.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3365
Располагается в коллекциях:2015, № 1 (47), т. 1

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
VZNAU_2015_1_1_10-19.pdf461,94 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет