|
Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2015, № 1 (47), т. 1 >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/3365
|
Название: | Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир |
Другие названия: | Carcinogenic and noncarcinogenic risks from vegetable crops сonsumption cultivated in agrosettle landscapes of Zhytomyr |
Авторы: | Герасимчук, Л. О. Gerasymchuk, L. |
Ключевые слова: | важкі метали heavy metals овочі vegetables забруднення pollution експозиція exposure коефіцієнт небезпеки hazard ratio канцерогенний ризик carcinogenic risk неканцерогенний ризик noncarcinogenic risk |
Дата публикации: | 2015 |
Издатель: | Житомирський національний агроекологічний університет |
Библиографическое описание: | Герасимчук Л. О. Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир / Л. О. Герасимчук // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 1 (47), т. 1. – С. 10–19. |
Аннотация: | Встановлено, що овочева продукція, вирощена в межах агроселітебних ландшафтів мікрорайону «Східний промвузол», забруднена переважно кадмієм та свинцем. Максимальний внесок до загального значення експозиції полютантів, що надходять у їжу, вносять картопля, буряк столовий та капуста білоголова. Перевищення значень у 2,19 (рівень медіани) та 2,47 (90-й процентиль) коефіцієнта небезпеки, за яким оцінювали ризик розвитку неканцерогенних ефектів, зафіксовано лише для свинцю. Сумарний рівень канцерогенного індивідуального ризику від споживання в їжу картоплі
та овочів протягом життя за рахунок Pb i Cd складає 5,39•10-4 для медіанних значень та 6,55•10-4 для 90-го процентиля, що за міжнародною критеріальною шкалою оцінюється як насторожуючий. |
Описание: | It is found that vegetable products which were grown within agrosettle landscapes of the "Eastern Promvuzol" microdistrict are polluted mainly with cadmium and lead. The maximum contribution to the overall exposure of pollutants, that are received in food, make potatoes, beetroot and cabbage. Excess values to 2.19 (median level) and 2.47 (90th percentile) danger factor which was used to assess the risk of carcinogenic effects, was recorded only for lead. The total level of individual carcinogenic risk from human consumption of potatoes and vegetables
during their lives by Pb i Cd is 5.39 10-4 for median values and 6.55 10-4 for 90-percentile that according to the international criterial scale is assessed as alarming. |
URI: | http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3365 |
Располагается в коллекциях: | 2015, № 1 (47), т. 1
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|