DSpace User Registration
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Вісник ЖНАЕУ >
Архів >
2015, № 1 (47), т. 1 >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/3365

Название: Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир
Другие названия: Carcinogenic and noncarcinogenic risks from vegetable crops сonsumption cultivated in agrosettle landscapes of Zhytomyr
Авторы: Герасимчук, Л. О.
Gerasymchuk, L.
Ключевые слова: важкі метали
heavy metals
овочі
vegetables
забруднення
pollution
експозиція
exposure
коефіцієнт небезпеки
hazard ratio
канцерогенний ризик
carcinogenic risk
неканцерогенний ризик
noncarcinogenic risk
Issue Date: 2015
Издатель: Житомирський національний агроекологічний університет
Библиографическое описание: Герасимчук Л. О. Канцерогенний і неканцерогенний ризики від споживання овочевих культур, вирощених на території агроселітебних ландшафтів м. Житомир / Л. О. Герасимчук // Вісник ЖНАЕУ. – 2015. – № 1 (47), т. 1. – С. 10–19.
Аннотация: Встановлено, що овочева продукція, вирощена в межах агроселітебних ландшафтів мікрорайону «Східний промвузол», забруднена переважно кадмієм та свинцем. Максимальний внесок до загального значення експозиції полютантів, що надходять у їжу, вносять картопля, буряк столовий та капуста білоголова. Перевищення значень у 2,19 (рівень медіани) та 2,47 (90-й процентиль) коефіцієнта небезпеки, за яким оцінювали ризик розвитку неканцерогенних ефектів, зафіксовано лише для свинцю. Сумарний рівень канцерогенного індивідуального ризику від споживання в їжу картоплі та овочів протягом життя за рахунок Pb i Cd складає 5,39•10-4 для медіанних значень та 6,55•10-4 для 90-го процентиля, що за міжнародною критеріальною шкалою оцінюється як насторожуючий.
Описание: It is found that vegetable products which were grown within agrosettle landscapes of the "Eastern Promvuzol" microdistrict are polluted mainly with cadmium and lead. The maximum contribution to the overall exposure of pollutants, that are received in food, make potatoes, beetroot and cabbage. Excess values to 2.19 (median level) and 2.47 (90th percentile) danger factor which was used to assess the risk of carcinogenic effects, was recorded only for lead. The total level of individual carcinogenic risk from human consumption of potatoes and vegetables during their lives by Pb i Cd is 5.39 10-4 for median values and 6.55 10-4 for 90-percentile that according to the international criterial scale is assessed as alarming.
URI: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/3365
Appears in Collections:2015, № 1 (47), т. 1

Files in This Item:

File Description SizeFormat
VZNAU_2015_1_1_10-19.pdf461,94 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2023 Polissia University