DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13845

Название: Оцінка якості зерна та продуктивність зерна пшениці спельти
Другие названия: Evaluation of grain quality and grain productivity of wheat and spelled
Авторы: Пастухова, А. С.
Pastuhova, A.
Ключевые слова: пшениця озима
winter wheat
пшениця спельти
spelled wheat
глютен
gluten
Зоря України
Dawn of Ukraine
Європа
Europe
Дата публикации: 2022
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Пастухова А. С. Оцінка якості зерна та продуктивність зерна пшениці спельти : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. Ґрунтознавства та землеробства ; наук. кер. Трембіцька О. І. – Житомир : Поліський нац. ун-т, 2022. – 33 с.
Аннотация: Результати нами проведених досліджень та узагальнення літератури дало нам змогу зробити висновки: – за геометричною характеристикою вивчене зерно пшениці спельти відповідає даним параметрам: довжина – 6,8–8,4 мм, ширина – 2,2–2,7 мм, товщина – 2,7–3,1 мм; – завдяки комплексному оцінюванню технологічних властивостей та харчової цінності залежно від погодних умов і сорту зерно пшениці спельти містить: 12,4–20,7 % білка, 57–63,8 % крохмалю, 29,3–45 % клейковини, 2,2–2,4 % клітковини 1,8 –2,2 % жиру. За амінокислотним скором лізин і метіонін є бездефіцитними у зерні; – сортів пшениці спельти в великому діапазоні варіює натура – 655–772 г/л, склоподібність – 40–85 % та маса 1000 зерен – 34,7–52,4 г. Відмічено переваги саме зерна сортів Європа та Зоря України; – оптимізовано технологічний процес саме виробництва круп’яних продуктів зерна спельти, які передбачають його зволожування у вологості 15–16 %. Це забезпечує: 87,6–89,2 % вихід крупи з пшениці спельти з органолептичною оцінкою каші 8-9 балів; – за розрахунками економічної ефективності вигідно вирощувати сорти пшениці спельти, а саме, Зоря України та Європа, які мають високу економічну ефективність та високий умовно чистий прибуток. Проведені нами дослідження та розрахунки дозволяють рекомендувати господарствам для виробництва круп на зернопереробних виробництвах застосовувати зерно сортів пшениці спельти Європа та Зоря України, які забезпечують високу економічну доцільність, висотний вміст білка та мають кращі смакові властивості.
The results of our research and generalization of the literature allowed us to draw conclusions: - according to the geometric characteristics, the studied spelled wheat grain corresponds to these parameters: length – 6,8-8,4 mm, width – 2,2-2,7 mm, thickness – 2,7–3,1 mm; - thanks to the comprehensive assessment of technological properties and nutritional value, depending on the weather conditions and variety, spelled wheat grain contains: 12,4–20,7 % protein, 57–63,8 % starch, 29,3–45 % gluten, 2,2– 2,4 % fiber, 1,8-2,2 % fat. According to the amino acid sequence, lysine and methionine are non-deficient in grain; the nature of spelled wheat varieties varies widely – 655–772 g/l, glassiness – 40–85%, and the weight of 1000 grains – 34,7–52,4 g. The advantages of the grains of the Europa and Zorya varieties of Ukraine were noted; – the technological process of the production of spelled cereal products, which provide for its moistening at a moisture level of 15–16 %, has been optimized. This ensures: 87,6–89,2 % yield of groats from spelled wheat with an organoleptic evaluation of porridge of 8-9 points; - according to economic efficiency calculations, it is profitable to grow spelled wheat varieties, namely, Zorya Ukrainy and Europa, which have high economic efficiency and high conditional net profit. Our research and calculations allow us to recommend that farms use spelled wheat varieties Europe and Zorya of Ukraine for the production of cereals at grain processing plants, which provide high economic feasibility, high protein content and have better taste properties.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/13845
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Pastukhova-А.S.-201-2022.pdf577,95 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет