DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
101 – Екологія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14176

Название: Вплив діяльності ДП «Старокостянтинівський молочний завод» на екологічний стан навколишнього природного середовища
Другие названия: The impact of Starokostiantynivsky Dairy Plant's operations on the environment
Авторы: Ковтонюк, Д. В.
Kovtonuk, D.
Ключевые слова: водні екосистеми
aquatic ecosystems
атмосферне повітря
atmospheric air
вплив діяльності виробництва
impact of production activities
антропогенне навантаження
anthropogenic load
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Ковтонюк Д. В. Вплив діяльності ДП «Старокостянтинівський молочний завод» на екологічний стан навколишнього природного середовища : кваліфікаційна робота : спец. 101 «Екологія» / Поліський нац. університет, кафедра екології ; наук. керівник Ю. А. Никитюк. – Житомир, 2023. –36 с.
Аннотация: Кваліфікаційна робота проводилася на базі ДП «Старокостянтинівський молочний завод» з метою оцінки екологічного стану атмосферного повітря і природних водойм за впливу діяльності виробництва. ДП «Старокостянтинівський молочний завод», що розташоване Хмельницькій області, спеціалізується на процесах виробництва та реалізації молочної продукції. На території підприємства розміщені виробничі споруди. Відповідно до санітарної класифікації підприємств і виробництв, потужності, які належать до процесів переробки молока «молочні та масловиробничі заводи» і при визначеній потужності, досліджуване виробництво належить до класу небезпеки 5, з розмірами нормативної СЗЗ 50 м. Розмір СЗЗ підприємства витриманий. Основними визначеними джерелами утворення забруднюючих речовин і викидів в атмосферне повітря є труби котельні, вентилятор цеху казеїнового, труба компресорної витяжна, вентилятор у лабораторії, звідки викидаються в процесі виробництва діоксид нітрогену, аерозоль масла, оксид вуглецю, пил казеїну, сірчана кислота, аміак, хлор. До переліку забруднюючих шкідливих речовин, які викидають на різних виробничих дільницях, яких нараховується 12 одиниць, належать: оксид заліза, оксид марганцю, натрій їдкий, ангідрид хромовий, двооксид нітрогену, аміак, оксид вуглецю, хлор, кислота сірчана, спирт ізоаміловий, казеїн. Всі виявлені забруднюючі речовини належать до 1, 2, 3 та 4 класу небезпеки. Використання води у варіантах технологічних процесів є великим, що визначено застарілими технологічними умовами, які не передбачають використання води повторного циклу й негативно впливають на процеси режиму водних екосистем. Вода в процесі виробництва молокопродуктів на ДП «Старокостянтинівський молочний завод» проходить лише 1 цикл та перетворюється у відходи виробництва.
The qualification work was carried out on the basis of the State Enterprise Starokostiantynivsky Dairy Plant to assess the environmental condition of the atmospheric air and natural water bodies under the influence of production activities. Starokostiantynivskyi Dairy Plant, located in Khmelnytskyi region, specializes in the production and sale of dairy products. The company has production facilities on its territory. According to the sanitary classification of enterprises and productions, the capacities belonging to milk processing processes "dairy and butter production plants" and at a certain capacity, the studied production belongs to hazard class 5, with the size of the normative SPZ of 50 m. The size of the SPZ of the enterprise is maintained. The main identified sources of pollutants and air emissions are boiler house pipes, a fan in the casein shop, a compressor exhaust pipe, and a fan in the laboratory, which emit nitrogen dioxide, oil aerosol, carbon monoxide, casein dust, sulfuric acid, ammonia, and chlorine during the production process. The list of pollutants emitted at various production sites, which includes 12 units, includes iron oxide, manganese oxide, caustic sodium, chromic anhydride, nitrogen dioxide, ammonia, carbon monoxide, chlorine, sulfuric acid, isoamyl alcohol, and casein. All the identified pollutants belong to the 1st, 2nd, 3rd and 4th hazard class. Water consumption in the process variants is high due to outdated technological conditions that do not provide for the use of recycled water and negatively affect the processes of aquatic ecosystems. Water in the process of dairy production at the State Enterprise "Starokostiantynivsky Dairy Plant" goes through only 1 cycle and turns into production waste.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14176
Располагается в коллекциях:101 – Екологія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Kovtonuk_DV_KR_101_2023.pdf625,95 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет