DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14209

Название: Порівняльна характеристика сортів пажитниці багаторічної в умовах Полісся
Другие названия: Comparative characteristics of perennial ryegrass varieties in Polissya
Авторы: Рудий, Р. В.
Rudyi, R.
Ключевые слова: пажитниця багаторічна
perennial ryegrass
сорти
varieties
урожайність сухої маси
dry matter yield
урожайність зеленої маси
green mass yield
Дата публикации: 2022
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Рудий Р. В. Порівняльна характеристика сортів пажитниці багаторічної в умовах Полісся : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві ; наук. кер. Т. А. Сладковська – Житомир : Поліський нац. ун-т, 2022. – 29 с.
Аннотация: У кваліфікаційній роботі наведені результати досліджень з порівняння урожайності та якості сортів сухої маси пажитниці багаторічної селекції України, Литви та Німеччини. Найбільшу урожайність сухої маси серед досліджуваних сортів ми отримали від сорту Вереска і в середньому цей показник за три укоси склав 101,4 ц/га, другим був сорт Стравінськи - 94 ц/га, а на третьому місці опинився сорт Геркулес з показником 93 ц/га. Також за результатами досліду видно, що у 2020 році у першому укосі різниця урожайності сухої маси між сортами Стравінськи та Геркулес склала всього 0,5 ц/га, а у 2021 році вона становила 2,5 ц/га. Таку відмінність протягом двох років ми можемо пояснити несприятливими погодними умовами весни 2020 року. Тому можна зробити висновок, що сорт Геркулес більш стійкий до несприятливих погодних умов ніж сорт Стравінськи. Найнижчі показники урожайності зеленої маси були отримані на ділянках з сортами української селекції Мрія і Славетка та становили відповідно 87,2-87,3 ц/га. Вміст сирого протеїну у нашиому досліді змінювався за сортами та укосами. Так найбільший його вміст було отримано в третьому укосі. А серед сортів найкращий результат показав сорт Стравінськи. Так вміст сирого протеїну в ньому у третьому укосі становила 16,1%, а у другому укосі найкращі показники були у сорту Трівос та Стравінськи – 13,7 % та 13,6 % відповідно. Сорт Тріворс також найкраще зарекомендував себе у першому укосі, так вміст сирого протеїну у нього склав 13,4 %. Найменший вміст сирого протеїну був у сорту Славетка, так у першому укосі він склав 11,9 %, у другому – 12,8, а у третьому – 15,2 %.
The qualification work presents the results of research comparing the yield and quality of varieties of dry matter of perennial ryegrass selection of Ukraine, Lithuania and Germany. The highest dry matter yields among the studied varieties we received from the variety Vereska and the average for three slopes was 101,4 t·ha−1, the second was the variety Stravinsky - 94 t·ha−1, and in third place was the variety Hercules with a rate of 93 t·ha−1. Also, the results of the experiment show that in 2020 in the first mowing the difference in dry matter yield between the varieties Stravinsky and Hercules was only 0,5 t·ha−1, and in 2021 it was 2,5 t·ha−1. We can explain this difference in two years by unfavorable weather conditions in the spring of 2020. Therefore, we can conclude that the variety Hercules is more resistant to adverse weather conditions than the variety Stravinsky. The lowest green matter yields were obtained in areas with varieties of Ukrainian selection Mriya and Slavetka and amounted to 87,2-87,3 t·ha−1, respectively. The content of crude protein in our experiment varied by variety and slope. So its greatest content was obtained in the third slope. And among the varieties, the best result was shown by the Stravinsky variety. Thus, the content of crude protein in the third slope was 16,1%, and in the second slope the best indicators were in the varieties Trivos and Stravinsky – 13,7% and 13,6%, respectively. The Trevors variety also proved to be the best in the first mowing, with a crude protein content of 13,4%. The lowest content of crude protein was in the variety Slavetka, so in the first slope it was 11,9%, in the second – 12,8, and in the third – 15,2%.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14209
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Rudyi_RV_KR_201_2021.pdf1,11 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет