DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14242

Название: Оцінка продуктивності сортів пшениці озимої в умовах ФГ «Поліся-Агро» Житомирської області
Другие названия: Evaluation of the productivity of winter wheat varieties in the conditions of the FG "Polysia-Agro" of the Zhytomyr region
Авторы: Дереча, І. М.
Derecha, I. M.
Ключевые слова: пшениця озима
winter wheat
сорти
varieties
урожайність зерна
grain yield
елементи продуктивності
elements of productivity
адаптивний потенціал
adaptive potential
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Дереча І. М. Оцінка продуктивності сортів пшениці озимої в умовах ФГ «Поліся-Агро» Житомирської області: кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. Технологій у рослинництві; наук. кер. В. В. Мойсієнко – Житомир : Поліський нац. ун-т, 2022. – 39 с.
Аннотация: У результаті аналізу вітчизняних і зарубіжних літературних джерел підтверджено, що вирощування адаптованих і високопродуктивних сортів пшениці м’якої озимої в умовах зміни клімату є надійним шляхом збільшення виробництва зерна та забезпечення людства продовольством. Наведено результати досліджень площа асиміляційної поверхні у фазі виходу в трубку сортів пшениці м’якої озимої. Проаналізовано результати оцінки різних сортів пшениці озимої за продуктивністю. Встановлено, що сорти пшениці м’якої озимої Краєвид, Василина і Волошкова сформували за роки досліджень найвищі елементи продуктивності: кількість продуктивних стебел, кількість зерен з одного колоса, масу зерна з колосу. Максимальну масу 1000 зерен було сформовано сортами пшениці озимої Краєвид, Василина і Волошкова (45,8–47,2 г). Досліджено, що вирощування сортів пшениці м՚якої озимої Василина, Краєвид і Волошкова на чорноземних ґрунтах забезпечує отримання урожайності зерна – 6,03–6,25 т/га. Вирощування адаптованих і з високим продуктивним потенціалом сортів пшениці м’якої озимої у аграрних підприємствах різних форм господарювання забезпечить формування високих та стабільних врожаїв зерна та вирішить проблему продовольчої безпеки країни
As a result of the analysis of domestic and foreign literary sources, it was confirmed that the cultivation of adapted and high-yielding varieties of soft winter wheat in the conditions of climate change is a reliable way to increase grain production and provide humanity with food. The results of studies of the area of the assimilation surface in the phase of emergence into the tube of soft winter wheat varieties are presented. The results of the evaluation of different varieties of winter wheat in terms of productivity were analyzed. It was established that Kraevyd, Vasylyna and Voloshkova varieties of soft winter wheat formed the highest elements of productivity over the years of research: the number of productive stems, the number of grains from one ear, the mass of grain from an ear. The maximum mass of 1000 grains was formed by winter wheat varieties Krajevid, Vasylina and Voloshkova (45.8–47.2 g). It has been studied that cultivation of soft winter wheat varieties Vasylyna, Krayevyd and Voloshkova on chernozem soils ensures grain yield – 6.03–6.25 t/ha. Cultivation of adapted varieties of soft winter wheat with high productive potential in agricultural enterprises of various forms of management will ensure the formation of high and stable grain yields and solve the problem of food security in the country
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14242
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Derecha_IM_KR_201_2022.doc708,5 kBMicrosoft WordПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет