|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14280
|
Название: | Заходи захисту салату дуболистого від хвороб та шкідників в умовах захищеного ґрунту |
Другие названия: | Measures to protect oak lettuce from diseases and pests in conditions of protected soil |
Авторы: | Олійник, Я.Б. Oliynyk, Y. |
Ключевые слова: | салат листовий дуболислий oak leaf lettuce біопрепарати biological preparations якість листків quality of leaves хвороби diseases шкідники pests ефективність дії efficiency of action економічна ефективність economic efficiency |
Дата публикации: | 2022 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Олійник Я.Б. Заходи захисту салату дуболистого від хвороб та шкідників в умовах захищеного ґрунту: кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві; наук. кер. Ю.Ф. Руденко – Житомир : Поліський нац. ун-т, 2022. – 43 с. |
Аннотация: | Кваліфікаційна робота виконувалась впродовж 2021-2022 рр. в умовах
навчально-наукової лабораторії овочівництва закритого ґрунту Поліського
національного університету на визначену тему основним завданням якої
постало вивчення ефективності біологічних препаратів проти хвороб та
шкідників салату листового дуболистого.
У розділі І кваліфікаційної роботи розкрито актуальність та доцільність
проведення досліджень на основі опрацювання та аналізу отриманих даних з
нових сучасних джерел наукової і методичної літератури. У тексті даного
розділу розкрито питання біолого-морфологічних особливостей салату
дуболистого, його відношення щодо змін навколишнього середовища та
технологічних с особливостей культивування в умовах відкритого і
захищеного грунту. Наведено основні види шкідливих організмів які можуть
розвиватися в умовах теплиць та зашкоджувати нормальному росту і
розвитку рослин салату листкового.
Розділ ІІ розкриває основні елементи програми, умов та методики
проведення досліду, особливостей здійснення обліків, спостережень та
обробки й обґрунтування отриманих даних.
Основні матеріали розділу ІІІ відображають фактичні результати
проведених досліджень, їх обґрунтування, значення та ефективність для
виробництва (біологічна, енергетична та економічна). Наведено практичне
значення застосування сучасних біопрепаратів фунгіцидної та інсектицидної
дії проти хвороб та шкідників салату дуболистного в умовах захищеного
грунту.
4
Результати фітосанітарних обстежень рослин салату на протязі всього
періоду вегетації дали змогу визначити найбільш шкодо чинні та поширені
види хвороб та шкідників в у мовах закритого грунту протягом осінньо зимового періоду.
Основними видами хвороб, які зустрічалися на рослинах салату
(особливо на розсаді) були сіра та біла гнилі.
Серед шкідників найбільшого розвитку набули попелиці, зокрема:
зелена персикова (Myzodespersicae) та баштанна (Aphisgossypii).
Високоефективним препаратом проти сірої і білої гнилі листя салату у
нашому досліді виявився біопрепарат Фітоспорин–М.
Найвищою ефективністю проти всіх виявлених видів попелиць нами
відзначено біологічний ісекто-акарицид Актофіт.
За умови впровадження біопрепаратів для захисту салату дуболистого
від хвороб (Фітоспорин–М) та шкідників (Актофіт) в умовах захищеного
грунту урожайність високоякісного листя зростає на 25-30 %, при цьому вага
однієї товарної рослини в середньому становить 250-270 г. The qualification work of Oliynyk Yaroslav Bogdanovych was carried out
on the topic: "Measures to protect oak lettuce from diseases and pests in conditions
of protected soil." Master's degree. Specialty 201 "Agronomy". Polis National
University, Zhytomyr, 2022.
Key words: oak leaf lettuce, biological preparations, quality of leaves,
diseases, pests, efficiency of action, economic efficiency.
The qualification work was carried out during 2021-2022 in the conditions
of the educational and scientific laboratory of indoor vegetable growing of the
Polish National University on a specific topic, the main task of which was to study
the effectiveness of biological preparations against diseases and pests of oak leaf
lettuce.
The relevance and expediency of conducting research based on the
processing and analysis of data obtained from new modern sources of scientific
and methodical literature is revealed in Section I of the qualification work. In the
text of this section, the issue of biological and morphological features of oak
lettuce, its relation to environmental changes and technological features of
cultivation in open and protected soil conditions is revealed. The main types of
harmful organisms that can develop in greenhouses and harm the normal growth
and development of lettuce plants are given.
Section II reveals the main elements of the program, conditions and methods
of conducting the experiment, features of accounting, observations and processing
and substantiation of the received data.
The main materials of Section III reflect the actual results of the conducted
research, their justification, significance and efficiency for production (biological,
energetic and economic). The practical significance of the use of modern
biopreparations with fungicidal and insecticidal action against diseases and pests of
oak lettuce in protected soil conditions is presented.
The results of phytosanitary inspections of lettuce plants during the entire
growing season made it possible to determine the most harmful and common types
of diseases and pests in indoor areas during the autumn-winter period.
6
The main types of diseases encountered on lettuce plants (especially on
seedlings) were gray and white rot.
Aphids, in particular: green peach (Myzodespersicae) and melon
(Aphisgossypii), have gained the greatest development among pests.
In our study, the biological preparation Fitosporin-M turned out to be a
highly effective drug against gray and white rot of lettuce leaves.
The biological ecto-acaricide Actofit was noted to be the most effective
against all discovered species of aphids.
With the introduction of biological preparations to protect oak lettuce from
diseases (Fitosporin-M) and pests (Aktophyt) in conditions of protected soil, the
yield of high-quality leaves increases by 25-30%, while the weight of one
marketable plant is 250-270 g on average. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14280 |
Располагается в коллекциях: | 201 – Агрономія
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|