|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14683
|
Название: | Формування врожайності ячменю ярого залежно від елементів технології вирощування |
Другие названия: | Formation of spring barley yield depending on the elements of growing technology |
Авторы: | Стаднюк, І. В. Stadnyuk, I. |
Ключевые слова: | ячмінь ярий spring barley сорт Вакула Vakula variety висота рослин plant height структура продуктивності productivity structure якість зерна grain quality урожайність productivity економічна ефективність economic efficiency |
Дата публикации: | 2023 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Стаднюк І. В. Формування врожайності ячменю ярого залежно від елементів технології вирощування : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія». Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві / наук. кер. Стоцька С. В. Житомир. 2023. 29 с. |
Аннотация: | У кваліфікаційній роботі представлені результати досліджень
з впливу строків сівби та норм висіву на ростові процеси,
структуру продуктивності та на продуктивність зерна ячменю
ярого.
У польових дослідження ми визначали висоту рослин ячменю
залежно від вивчаємих факторів. Вони показали, що в
середньому за два роки досліджень найбільшу висоту рослин
72,9 см відмітили на варіанті з першим строком сівби (при
настанні фізичної стиглості ґрунту) при нормі висіву 4,5 млн.
схожих насінин на один гектар.
Встановлено, що найвищі показники структури
продуктивності ячменю ярого: кількість продуктивних стебел
410 шт./м 2 , кількість зернівок у колосі 22,0 шт., маса зерна з 1
колоса 1,05 г сформовані за раннього строку сівби та при
оптимальній нормі висіву 4,5 млн. схожих насінин на один
гектар.
Нами досліджено, що найвищі показники якості зерна були
сформовані за рахунок оптимальної взаємодії строків сівби та
норм висіву ячменю ярого. Вони становили: маса 1000 зерен
42,3 г, натурна маса зерна 652 г/л, вміст білка 12,0 %. Ці
показники відмічені на варіанті з нормою висіву 4,5 млн.
схожих насінин на один гектар і першого строку сівби.
Найвища урожайність зерна ячменю ярого 3,86 т/га
формується на варіанті за раннього строку сівби та при норми
висіву 4,5 млн. схожих насінин на один гектар. The qualification work presents the results of the study of the
influence of sowing rows and sowing rates on growth processes,
the structure of productivity and on the productivity of spring
barley grain.
In field studies, we determined the height of barley plants
depending on the studied factors. They showed that, on average,
over two years of research, the highest plant height of 72.9 cm was
noted on the variant with the first sowing period (at the onset of
physical soil maturity) at the sowing rate of 4.5 million similar
seeds per one hectare.
It was established that the highest indicators of the productivity
structure of spring barley: the number of productive stems 410
pcs./m2, the number of grains in an ear 22.0 pcs., the mass of grain
from 1 ear 1.05 g were formed during the early sowing period and
at the optimal sowing rate of 4, 5 million similar seeds per hectare.
We have researched that the highest grain quality indicators were
formed due to the optimal interaction of sowing dates and spring
barley sowing rates. They were: weight of 1,000 grains 42.3 g,
natural weight of grain 652 g/l, protein content 12.0%. These
indicators are noted on the option with a sowing rate of 4.5 million
similar seeds per hectare and the first sowing period.
The highest yield of spring barley grain of 3.86 t/ha is formed in
the early sowing period and at the sowing rate of 4.5 million
similar seeds per hectare. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14683 |
Располагается в коллекциях: | 201 – Агрономія
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|