DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14683

Название: Формування врожайності ячменю ярого залежно від елементів технології вирощування
Другие названия: Formation of spring barley yield depending on the elements of growing technology
Авторы: Стаднюк, І. В.
Stadnyuk, I.
Ключевые слова: ячмінь ярий
spring barley
сорт Вакула
Vakula variety
висота рослин
plant height
структура продуктивності
productivity structure
якість зерна
grain quality
урожайність
productivity
економічна ефективність
economic efficiency
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Стаднюк І. В. Формування врожайності ячменю ярого залежно від елементів технології вирощування : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія». Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві / наук. кер. Стоцька С. В. Житомир. 2023. 29 с.
Аннотация: У кваліфікаційній роботі представлені результати досліджень з впливу строків сівби та норм висіву на ростові процеси, структуру продуктивності та на продуктивність зерна ячменю ярого. У польових дослідження ми визначали висоту рослин ячменю залежно від вивчаємих факторів. Вони показали, що в середньому за два роки досліджень найбільшу висоту рослин 72,9 см відмітили на варіанті з першим строком сівби (при настанні фізичної стиглості ґрунту) при нормі висіву 4,5 млн. схожих насінин на один гектар. Встановлено, що найвищі показники структури продуктивності ячменю ярого: кількість продуктивних стебел 410 шт./м 2 , кількість зернівок у колосі 22,0 шт., маса зерна з 1 колоса 1,05 г сформовані за раннього строку сівби та при оптимальній нормі висіву 4,5 млн. схожих насінин на один гектар. Нами досліджено, що найвищі показники якості зерна були сформовані за рахунок оптимальної взаємодії строків сівби та норм висіву ячменю ярого. Вони становили: маса 1000 зерен 42,3 г, натурна маса зерна 652 г/л, вміст білка 12,0 %. Ці показники відмічені на варіанті з нормою висіву 4,5 млн. схожих насінин на один гектар і першого строку сівби. Найвища урожайність зерна ячменю ярого 3,86 т/га формується на варіанті за раннього строку сівби та при норми висіву 4,5 млн. схожих насінин на один гектар.
The qualification work presents the results of the study of the influence of sowing rows and sowing rates on growth processes, the structure of productivity and on the productivity of spring barley grain. In field studies, we determined the height of barley plants depending on the studied factors. They showed that, on average, over two years of research, the highest plant height of 72.9 cm was noted on the variant with the first sowing period (at the onset of physical soil maturity) at the sowing rate of 4.5 million similar seeds per one hectare. It was established that the highest indicators of the productivity structure of spring barley: the number of productive stems 410 pcs./m2, the number of grains in an ear 22.0 pcs., the mass of grain from 1 ear 1.05 g were formed during the early sowing period and at the optimal sowing rate of 4, 5 million similar seeds per hectare. We have researched that the highest grain quality indicators were formed due to the optimal interaction of sowing dates and spring barley sowing rates. They were: weight of 1,000 grains 42.3 g, natural weight of grain 652 g/l, protein content 12.0%. These indicators are noted on the option with a sowing rate of 4.5 million similar seeds per hectare and the first sowing period. The highest yield of spring barley grain of 3.86 t/ha is formed in the early sowing period and at the sowing rate of 4.5 million similar seeds per hectare.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14683
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Stadnyuk_IV_KR_201_2023.pdf1,01 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет