DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14769

Название: Формування продуктивності сої залежно від елементів технології вирощування
Другие названия: Formation of soybean productivity depending on the elements of cultivation technology
Авторы: Якимцев, О. В.
Yakymtsev, O.
Ключевые слова: сорти сої: Юнка, Ніагара, Бетті
soybean varieties: Junka, Niagara, Betty
висота рослин
plant height
висота кріплення нижнього бобу
height of attachment of the lower bean
листкова поверхня
leaf surface
кількість і маса бульбочок
number and weight of nodules
урожайність
productivity
економічна ефективність
economic efficiency
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Якимцев О. В. Формування продуктивності сої залежно від елементів технології вирощування : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія». Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві / наук. кер. Стоцька С. В. Житомир. 2023. 32 с.
Аннотация: У кваліфікаційній роботі подані результати досліджень впливу сортових особливостей та інокуляції насіння на продуктивність сої. Дослідження свідчать, що впродовж 2022–2023 рр. максимальна висота рослин сої 82,0 см відмічена у сорту Бетті на варіанті з інокульованим насінням препаратом Хістік соя. Інокуляція насіння позитивно впливала на висоту кріплення нижнього бобу у сорту Бетті. Максимального значення вона набула (13,7 см) у фазу наливання насіння у сорту Бетті при застосуванні бактеріального препарату Хістік соя. Нами відмічено, що найбільша кількість 44,0 шт. і маса бульбочок 4,5 г формується завдяки застосуванню бактеріального препарату Хістік соя у сорту Бетті. Приріс до контрольного варіанту без застосування інокуляції насіння становив 35 шт. (кількість бульбочок) і 3,9 г (маса бульбочок). Значний вплив на формування площі асиміляційної поверхні мали сортові особливості та застосування бактеріальних препаратів. Найбільші її показники відмічені у сорту Бетті на варіантах де проводили інокуляцію насіння препаратами Ризоторфін та Хістік соя. Вони становили 45,9 і 46,8 тис. м 2 /га. Сорт Бетті ефективно реалізував свої сортові особливості і забезпечив врожайність насіння на рівні 2,30 т/га на варіанті де проводили інокуляцію насіння препаратом Хістік соя. Надбавка до контрольного варіанту становила 0,21 т/га. Дослідження показали, що найбільш економічно окупним виявився сорт Бетті, який мав рівень рентабельності 171%.
The qualification paper presents the results of research on the influence of varietal characteristics and seed inoculation on soybean productivity. Research shows that during 2022–2023, the maximum height of soybean plants of 82,0 cm was recorded in the Betty variety on the variant with seeds inoculated with the drug Hystik soy. Seed inoculation had a positive effect on the attachment height of the lower bean in the Betty variety. It reached its maximum value (13,7 cm) in the phase of pouring seeds in the Betty variety when using the bacterial preparation Hystik soy. We noted that the largest number of 44,0 pcs. and the mass of nodules of 4.5 g is formed thanks to the use of the bacterial preparation Hystik soy in the Betty variety. The increase compared to the control variant without the use of seed inoculation was 35 pcs. (number of nodules) and 3,9 g (mass of nodules) Varietal features and the use of bacterial preparations had a significant influence on the formation of the area of the assimilation surface. Its highest indicators were noted in the Betty variety on variants where the seeds were inoculated with the drugs Rhizorthorphin and Hystic soy. They were 45,9 and 46,8 thousand m2/ha. The Betty variety effectively implemented its varietal characteristics and ensured seed yield at the level of 2,30 t/ha in the variant where seed inoculation was carried out with the drug Hystik soy. The allowance for the control variant was 0,21 t/ha. Research has shown that the most economically profitable variety was Betty, which had a profitability level of 171%.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14769
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Yakymtsev_OV_KR_201_2023.pdf775,64 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет