DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14794

Название: Продуктивність та якість конюшини повзучої залежно від агротехніки її вирощування.
Другие названия: Productivity and quality of creeping clover depending on agricultural techniques of its cultivation.
Авторы: Куриленко, В. А.
Kurylenko, V.
Ключевые слова: агротехніка вирощування
agrotechnics of cultivation
ґрунт
soil
продуктивність
productivity
сорт
creeping
конюшина повзуча
clover variety
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Куриленко В. А. Продуктивність та якість конюшини повзучої залежно від агротехніки її вирощування : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія». Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві; наук. кер. Матвійчук Н. Г. Житомир. 2023. 37 с.
Аннотация: У кваліфікаційній роботі наведено результати дослідження з вивчення впливу агротехніки вирощування та сортових особливостей конюшини повзучої на її продуктивність в умовах Полісся України. Для конюшини повзучої, при її вирощуванні на насіння, слід вибирати ділянки з родючими, структурними, добре аерованими ґрунтами. Для Полісся це можуть бути: осушені лучні, дернові, сірі лісові та окультурені дерново-підзолисті ґрунти з реакцією ґрунтового розчину близькою до нейтральної. Найкращими сортами для зони Полісся виявились сорт Гігант та Міло, які в середньому за два роки досліджень забезпечили найбільшу урожайність. Результати проведених досліджень показали, що кращою покривною культурою для конюшини повзучої з тих, що вивчались був овес, який вирощувався на зелений корм при нормі висіву 3 млн./га схожого насіння. Під покривом вівса конюшина краще розвивалася і на момент збирання покривної культури вже приймала участь в формуванні врожаю зеленого корму. Найефективнішим способом збирання для зони Полісся є скошування підсушеного за допомогою десикантів травостою косаркою КІР – 1,5 з наступним обмолотом конюшини повзучої комбайном. Використовуючи запропоновані елементи технології вирощування та збирання конюшини повзучої на насіння, господарства можуть прогнозувати отримання чистого прибутку в межах 3,5-5,5 тис. грн з одного гектара угідь.
The qualification paper presents the results of a study on the influence of agricultural cultivation techniques and varietal characteristics of creeping clover on its productivity in the conditions of the Polissia of Ukraine. For creeping clover, when growing it for seeds, you should choose areas with fertile, structural, well-aerated soils. For Polissia, these can be: drained meadow, sod, gray forest and cultivated sod- podzolic soils with a reaction of the soil solution close to neutral. The best varieties for the Polissia zone turned out to be the Giant and Milo varieties, which on average provided the highest yield over two years of research. The results of the research showed that the best cover crop for creeping clover among those studied was oats, which were grown for green fodder at a sowing rate of 3 million/ha of similar seeds. Clover developed better under the cover of oats and at the time of harvesting the cover crop was already participating in the formation of the green fodder crop. The most effective method of harvesting for the Polissya zone is mowing dried with the help of desiccants with a KIR – 1,5 grass mower, followed by threshing creeping clover with a combine harvester. Using the proposed elements of the technology of growing and harvesting creeping clover for seeds, farms can forecast a net profit of 3,5-5,5 thousand UAH from one hectare of land.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14794
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Kurylenko_VA_KR_201_2023.pdf657,92 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет