DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14797

Название: Врожайність та якість культур ланки сівозміни Лісостепу
Другие названия: Yield and quality of crops in the crop rotation link of the Forest Steppe
Авторы: Копаниця, П. О.
Kopanytsia, P.
Ключевые слова: обробіток ґрунту
tillage
оранка
ploughing
дискування
disking
плоскорізний обробіток
flat cutting
горох
peas
пшениця
wheat
кукурудза
corn
якість
quality
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Копаниця П. О. Врожайність та якість культур ланки сівозміни Лісостепу : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія». Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві; наук. кер. Матвійчук Н. Г. Житомир. 2023. 37 с.
Аннотация: У кваліфікаційній роботі представлено результати дослідження з вивчення впливу обробітків ґрунту на врожайність та якість сівозміни. Прийоми безполицевого обробітку порівняно з оранкою призводять до значно вищої диференціації в грунті вмісту гумусу та елементів живлення. Продуктивність культур сівозміни значно залежала від основного обробітку ґрунту: врожайність гороху в середньому за роки досліджень отримано на варіанті оранки на 11 та 8 % вище ніж за плоскорізного розпушування та дискування, урожайність зерна пшениці озимої знижувалася на 6% за тривалого застосування у сівозміні дискування порівняно до оранки, урожайність зерна кукурудзи на варіантах оранки, диференційованого та плоскорізного обробітках отримано майже на одному рівні 8,0-8,1 т/га, це на 16 % вище ніж за тривалого дискування. Визначено, що вміст білку в зерні культур ланки сівозміни був дещо вищим за оранки і диференційованого обробітку. Вміст жиру, золи та крохмалю в зерні культур сівозміни не залежав від способів основного обробітку ґрунту. Доведено, що у північній частині Лісостепу України в зерновій сівозміні найбільш доцільним та економічно виправданий є диференційований основний обробіток ґрунту з проведенням під горох – оранки на 20-22 см., пшеницю озиму і ячмінь ярий – дискування на 10-12 см., кукурудзу на зерно – чизельного розпушування на глибину до 45 см.
The qualification paper presents the results of a study on the impact of tillage on the yield and quality of crop rotation. The methods of tillage without plowing compared to plowing lead to a much higher differentiation of the content of humus and nutrients in the soil. Productivity of crop rotation depended significantly on the main tillage: pea yield on average over the years of research was 11 and 8% higher with the plowing option than with flat-cut loosening and disking, winter wheat grain yield decreased by 6% with long-term use of disking in crop rotation compared to plowing, the yield of corn grain on the variants of plowing, differentiated and flat-cut cultivations was obtained at almost the same level of 8,0-8,1 t/ha, which is 16% higher than under long-term disking. It was determined that the content of protein in the grain of crops of crop rotation was somewhat higher than that of plowing and differentiated cultivation. The content of fat, ash and starch in the grain of crops of crop rotation did not depend on the methods of the main tillage. It has been proven that in the northern part of the Forest-Steppe of Ukraine, in the grain crop rotation, the most appropriate and economically justified is the differentiated main tillage of the soil with carrying out for peas - plowing at 20-22 cm., winter wheat and spring barley - disking at 10-12 cm., corn at grain - chisel loosening to a depth of up to 45 cm.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14797
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Kopanytsia_PO_KR_201_2023.pdf699,01 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет