DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
101 – Екологія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14852

Название: Екологічний аналіз діяльності ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат»
Другие названия: Ecological analysis of the activity of Zhytomyr Meat Processing Plant LLC
Авторы: Салфетнік, М. О.
Salfetnyk, M.
Ключевые слова: ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат»
Zhytomyr Meat Processing Plant LLC
підприємства м՚ясної промисловості
meat industry enterprises
ОВД
EIA
викиди
emissions
скиди
discharges
відходи
waste
утилізація
utilization
очищення стічних вод
wastewater treatment
ГДК
MPC
клас небезпечності
hazard class
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Салфетнік М. О. Екологічний аналіз діяльності ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат» : кваліфікаційна робота : спец. 101 «Екологія» / Поліський нац. університет, кафедра екології ; наук. керівник Ю. А. Никитюк. – Житомир, 2023. – 40 с.
Аннотация: Кваліфікаційна робота присвячена вивченню питань впливу на навколишнє середовище ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат» та пошуку шляхів удосконалення екологічного управління на підприємстві. Визначено перелік речовин, що викидаються в повітря під час виробничих процесів на підприємстві (оксиди азоту та вуглецю, аміак, фенол, сірчистий ангідрид, альдегід, зважені тверді частинки). Встановлено, що фактичні викиди забруднюючих речовин є не більшими нормативних показників. Розрахунок питомих показників утворення на підприємстві відходів, скидів, викидів, вказує, що зі стічними водами ситуація є найгіршою. Перевищення показників ГДК в деякі роки було зафіксовано по 6 показникам, за що підприємство заплатило 4,6 млн. грн. штрафу. За 2020-2022 роки проаналізували склад утворення відходів та їх обсяги і встановили, що об’єм відходів щороку збільшується. Переважна кількість відходів, що утворюються на підприємстві відноситься до ІV класу небезпеки. Незадовільно також організовано поводження з побутовими відходами, кількість яких з року в рік зростає. Розглянуто перспективи і розроблено рекомендації, які допоможуть зменшити негативний вплив досліджуваного підприємства на довкілля.
The qualification work is devoted to the study of environmental impact of Zhytomyr Meat Processing Plant LLC and the search for ways to improve environmental management at the enterprise. The list of substances emitted into the air during production processes at the enterprise (nitrogen and carbon oxides, ammonia, phenol, sulfur dioxide, aldehyde, suspended solids) is determined. It was found that the actual emissions of pollutants do not exceed the regulatory standards. The calculation of the specific indicators of waste, discharges, and emissions at the enterprise indicates that the situation with wastewater is the worst. In some years, the MPC was exceeded for 6 indicators, for which the company paid UAH 4.6 million in fines. For 2020-2022, we analyzed the composition of waste generation and its volume and found that the volume of waste is increasing every year. The overwhelming majority of waste generated at the enterprise belongs to hazard class IV. The management of household waste is also unsatisfactorily organized, and the amount of waste is growing from year to year. The article considers prospects and develops recommendations that will help reduce the negative impact of the studied enterprise on the environment.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14852
Располагается в коллекциях:101 – Екологія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Salfetnyk_MO_KR_101_2023.pdf867,3 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет