DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14980

Название: Сортова продуктивність жита озимого в умовах СТОВ «Птахоплемзавод «Коробівський» Житомирського району Житомирської області
Другие названия: Varietal productivity of winter rye under the conditions of the Ptahhoplemzavod "Korobivskyi" plant of the Zhytomyr district of the Zhytomyr region
Авторы: Коновчук, В. О.
Konovchuk, V.
Ключевые слова: жито озиме
winter rye
сорти
varieties
грибні хвороби
fungal diseases
урожайність
productivity
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Коновчук В. О. Сортова продуктивність жита озимого в умовах СТОВ «Птахоплемзавод «Коробівський» Житомирського району Житомирської області : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві ; наук. кер. Столяр С. Г. – Житомир, 2023. – 33 с.
Аннотация: Результати польового експерименту продемонстрували необхідність правильного підбору сортів жита озимого, що дозволить максимально реалізувати їхній потенціал продуктивності. На зерні жита озимого виявлено збудники хвороб грибного походження: Fusarium sp., Alternaria sp., Bipolaris sp., де рівень інфікованості коливався від 1,1–10,6 %. Сорт Дозор найбільше був уражений збудниками грибного походження – 26,1%, тоді як сорт Сіверське проявив найвищу стійкість а рівень інфікування склав 7,2 %. Встановлено, що домінували у структурі грибних хвороб жита озимого: бура листкова іржа (39,0 %) та кореневі гнилі (21,0 %), а септоріоз, борошниста роса та стеблова іржа мали дещо нижчі показники 18, 15, 7 % відповідно. Максимально продуктивними були сорти жита озимого Хлібне ст. і Сіверське з рівнем урожаю 2,23 та 2,42 т/га відповідно. Прибавка урожаю + 0,19 т/га отримано на сорті Сіверське, решта сортів не перевищували стандарт. Від так, наша рекомендація у Поліссі України вирощувати: Хлібне ст. і Сіверське. Найвищі показники натури зерна, білка та склоподібності отримані у сорту Сіверське, які становили: 742 г/л, 11,42 % та 53 % відповідно. Найвищу економічну ефективність з рівнем рентабельності 40,87 % отримано при вирощуванні сорту жита озимого Сіверське.
The results of the field experiment demonstrated the need for the correct selection of winter rye varieties, which will allow maximum realization of their productivity potential. Fungal pathogens were found on winter rye grain: Fusarium sp., Alternaria sp., Bipolaris sp., where the level of infection ranged from 1.1–10.6 %. The Dozor variety was most affected by pathogens of fungal origin – 26.1 %, while the Severske variety showed the highest resistance and the infection rate was 7.2 %. It was found that brown leaf rust (39.0 %) and root rot (21.0 %) dominated the structure of fungal diseases of winter rye, while septoriosis, powdery mildew and stem rust had slightly lower indicators of 18, 15,7 %, respectively. The most productive winter rye varieties were Khlibne st. and Siverske with a yield of 2.23 and 2.42 t/ha, respectively. The yield increase + 0.19 t/ha was obtained on the Siverske variety, the not exceed the standard rest of the varieties did. From yes, our recommendation in the Policy of Ukraine to grow: Bread Art. and Severskoe. The highest indicators of grain nature, protein and vitreousness were obtained in the Siverske variety, which were: 742 g/l, 11.42 % and 53 %, respectively. The highest economic efficiency with a profitability level of 40.87 % was obtained during the cultivation of winter rye variety Siverske.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14980
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Konovchuk_VO_KR_201_2023.pdf1,3 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет