DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14983

Название: Урожайність та якість зерна сої залежно від сортового складу
Другие названия: Yield and quality of soybean grain depending on varietal composition
Авторы: Загацький, В. В.
Zagatskyi, V.
Ключевые слова: соя
soybean
сорти
varieties
урожайність
yield
якість насіння
seed quality
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Загацький В. В. Урожайність та якість зерна сої залежно від сортового складу : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві ; наук. кер. С. Г. Столяр. – Житомир, 2023. – 32 с.
Аннотация: Продуктивний та адаптивний потенціал різних сортів сої північного екотипу в даному регіоні у зв'язку зі зміною клімату і дією стресових погодних умов, що почастішали, а також можливості управління продукційним процесом сої в цих умовах за використання стимуляторів росту мало вивчені. Тому метою проведених досліджень було вивчити продуктивність сортів сої для підбору найпродуктивніших, що поліпшать фітосанітарний стан посівів і підвищуть продуктивність культури. Проведені експериментальні дослідження показали, що сорти впливають на рівень отриманого урожаю, а також якість насіння сої. За показниками продуктивності та індивідуальності, краще всіх проявили себе сорти сої Різдвяна та Слобода. Максимальну продуктивність забезпечив сорт сої Слобода, яка склала 2,31 т/га. Результати хімічного складу: два сорти, що є кращими за вмістом протеїну – Різдвяна та Слобода. За вмістом жиру є також рекордсмен – сорт Різдвяна, що склав 21,5 %, тоді як сорт Слобода має 20,7 %, що на 0,3 % менше попереднього. Гарний відсоток клітковини містить сорт Слобода – 7,9 %. Аналіз економічної ефективності вирощування різних сортів сої показав, що найвищий показник рентабельності – 39,08 % забезпечив сорт Слобода, з чистим прибутком – 3442 грн.
The productive and adaptive potential of different soybean varieties of the northern ecotype in this region due to climate change and the effects of increasingly frequent stressful weather conditions, as well as the possibilities of managing the soybean production process under these conditions with the use of growth stimulants, are poorly understood. Therefore, the purpose of the research was to study the productivity of soybean varieties to select the most productive ones that will improve the phytosanitary condition of crops and increase crop productivity. Experimental studies have shown that sowing dates and seeding rates affect the level of yield obtained, as well as the quality of millet seeds. In terms of productivity and individuality, soybean varieties Rozhdestvenska and Sloboda were the best performers. The maximum productivity was provided by the Sloboda soybean variety, which amounted to 2.31 t/ha. Chemical composition results: the two varieties with the best protein content are Rozhdestvenska and Sloboda. There is also a record holder in terms of fat content - Rozhdestvianna, which amounted to 21.5%, while Sloboda has 20.7%, which is 0.3% less than the previous one. The Sloboda variety contains a good percentage of fiber - 7.9%. The analysis of the economic efficiency of growing different soybean varieties showed that the highest rate of profitability - 39.08% - was provided by Sloboda variety, with a net profit of 3442 UAH.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14983
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Zagatskyj_VV_KR_201_2023.pdf1,74 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет