DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Інститути, факультети та підрозділи університету >
Факультети >
Технологічний >
Кафедра годівлі, розведення тварин та збереження біорізноманіття >
Статті >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15507

Название: Продуктивні і м'ясні якості бугайців за використання силосу із пайзи
Другие названия: Productive and meat qualities of culves at use of Echinochloa frumentacea silage
Авторы: Савчук, І. М.
Savchuk, I.
Ящук, І. В.
Yashchuk, I.
Ключевые слова: поживність раціону
dietary nutrition
відгодівля
fattening
злаково-бобовий
legumes
середньодобовий приріст
average daily gain
забійний вихід
slaughter yield
Дата публикации: 2020
Издатель: Національна академія аграрних наук України
Библиографическое описание: Савчук І. М. Продуктивні і м'ясні якості бугайців за використання силосу із пайзи / І. М. Савчук, І. В. Ящук // Вісник аграрної науки. – 2020.– № 10 (811). – С. 20–26.
Аннотация: Мета. Визначити ефективність використання силосу із пайзи порівняно з силосом із 4-компонентної сумішки ярих злаково-бобових зернофуражних культур (овес + пелюшка + люпин вузьколистий + вика яра) за відгодівлі бугайців в умовах Полісся України. Методи. Сформовано 2 групи піддослідних бугайців: І група (контрольна) – згодовували злаково-бобовий силос; ІІ група (дослідна) – отримувала силос із пайзи. Живу масу молодняку ВРХ визначали індивідуальним зважуванням до ранкової годівлі, оплату корму приростом живої маси – розрахунковим шляхом (за витратами кормів на одиницю продукції у тварин контрольної та дослідної груп), забійні якості – за технологією, прийнятою на м'ясопереробних підприємствах. Результати. Використання для відгодівлі молодняку великої рогатої худоби силосу із пайзи замість аналогічної кількості за масою 4-компонентного злаково-бобового силосу (овес + пелюшка + люпин + вика яра), несуттєво знижує продуктивність тварин, водночас позитивно позначається на їх забійних якостях і не має негативного впливу на хімічний склад яловичини та печінки. Висновки. Заміна у раціонах багатокомпонентного силосу зі злаково-бобових культур (овес + пелюшка + люпин вузьколистий + вика яра) на силос із пайзи (45,4% за поживністю раціону) за відгодівлі бугайців негативно позначається на середньодобових приростах живої маси тварин – вони були на 84 г, або на 9,8% меншими, ніж у контролі. Витрати обмінної енергії на 1 кг приросту живої маси були нижчими у молодняку великої рогатої худоби І групи на 7,6% порівняно з аналогами ІІ групи.
Goal. To determine the efficiency of using silage from Echinochloa frumentacea in comparison with silage from 4-component mixture of spring legumes and forage crops (oats + pisum sativum + narrow-leaved lupine + spring vetch) for fattening calves in Ukrainian Polissia. Methods. 2 groups of experimental calves were formed: Group I (control) – was fed with leguminous silage; Group II (experimental) – received silage from Echinochloa frumentacea. The live weight of calves was determined by individual weighing before morning feeding; the feed payment by live weight gain was determined by the calculation method (feed costs per unit of production in animals of the control and experimental groups), the slaughter quality was determined by technology adopted at meat processing plants. Results. The use of silage from Echinochloa frumentacea instead of the same amount by weight of 4-component leguminous silage (oats + diaper + lupine + vetch) for fattening calves does not significantly reduce the productivity of animals, at the same time it has a positive effect on their slaughter quality and has no negative effect on chemical quality of meat and liver. Conclusions. Replacement in the diets of multicomponent silage from legumes (oats + pisum sativum + narrow-leaved lupine + spring vetch) to silage from Echinochloa frumentacea (45.4% of the nutritional value of the diet) for fattening calves has a negative effect on the average daily gain of live weight of animals (84 g, or 9.8% less than in the control). Metabolic energy consumption per 1 kg of live weight gain was lower by 7.6% in animals of group I compared to analogues of group II.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/15507
ISSN: 2308-9377
Располагается в коллекциях:Статті

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
VAN_2020_10_20-26.pdf453,41 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет